自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

1.監考老師派發試題, 第1位同學舉手發問:乜今日唔係考中文嗎? (當日是考電腦)

2.會考同學都已進入5樓禮堂坐下. 考試即將開始.
第2位同學還在1樓的教員室徘徊, 老師看見好奇問他為何不趕快去5樓禮堂進考, 同學說未有人帶他去. 於是校工拿了他的應考資料一看後, 並告訴他, 這裡是A校, 你是在B校考試的. (A.B校距離約2分鐘) 同學只是輕輕的哦一聲, 便慢慢地離開了.

我真是十分同情他們的父母. 也很痛心.
年輕人, 你地幾時先清醒.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

是真的嗎? 回想當日考會考, 訓唔安,死唔落, 考試時, 手都震埋....

珍珠宮

熱血金章

原帖由 焯媽媽 於 09-4-24 23:58 發表
是真的嗎? 回想當日考會考, 訓唔安,死唔落, 考試時, 手都震埋....

不是gab! 老師講出來要同學警醒.
可能老師都想宣洩他們的離譜.:;pppp:

而家d人同以前既, 都唔同晒la.
都係唔好服待到d仔女太周到. 家人一放手, 佢地完全冇晒方向.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

當我地明白"一蟹不如一蟹"既道理, 就5會甘氣憤:;pppp:

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

他們都唔記得會考是他們應付的責任啊!
他們只覺得讀書,考試是父母的要求,他們都唔去想自己的生命是為了什麼…永遠只會推卸自己的責任!
從小到大就只會講"不關我事的,是咩咩咩啊……"他們的口中只會逃避……

只是發表一下自己的情緒咋……不喜勿插!

男爵府

好媽媽勳章

F.5 都咁?!

大宅

原帖由 purplekk 於 09-4-25 01:04 發表
F.5 都咁?!

都系父母太過呵護佢哋啦!

洋房

男爵府

N咁耐年前,我監考過會考打字。開考時,有人唔識入紙。考緊時,有人唔識點開新一行。
前年監考LISTENING時,開考前一、兩分鐘,有人舉手話唔記的帶野,我以為咩咁緊要,原來佢話唔記得帶鉛筆,我話借比佢,但佢唔要,佢話屋企係試場對面話要返屋企攞,然後一支箭咁閃,半個鐘後CC然拎支鉛筆返黎。
。。。。。
仲有好多奇人,呢一代D人都唔知自己做咩。。。。

男爵府

好媽媽勳章

曾經聽過一句說話:全能父母,低能兒童
以後以此告誡自己.勿太為子女做好一切.要俾機會及責任讓他們為自己做回應該做的事

珍珠宮

我講老實話..混沌仔女唔係當代至有.. 我地當年考會考都唔少件.. 遲到冇得入場考, 在門口坐既都見過..

我成日都up.. 人生在你手中.. 要好好過既, 睇自己咯..

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 htada 於 09-4-25 09:37 發表
曾經聽過一句說話:全能父母,低能兒童
以後以此告誡自己.勿太為子女做好一切.要俾機會及責任讓他們為自己做回應該做的事

講得好啊!
真係值得反思啊!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 purplekk 於 09-4-25 01:04 發表
F.5 都咁?!

而家的f.5真係好.......
早兩年我再重考會考,
(哈....隔左好多年再重考,
因想取多d科合格. )
考完第一節休息時, 我爭取時間溫下一part,
但見好多學生在籃球/大聲傾計, 你追我逐,
我仿佛好似一個怪人.

珍珠宮

熱血金章

原帖由 余魚媽 於 09-4-25 07:57 發表
N咁耐年前,我監考過會考打字。開考時,有人唔識入紙。考緊時,有人唔識點開新一行。
前年監考LISTENING時,開考前一、兩分鐘,有人舉手話唔記的帶野,我以為咩咁緊要,原來佢話唔記得帶鉛筆,我話借比佢,但佢唔要,佢話屋企係試場對面 ...

真係唔敢唸再下一代會變成點!!!

d人成日話而家d細路點叻點叻, 我真係唔覺!

反而真係有好多好多好叻好叻既媽咪, 就係真既.
日頭上班, 出差. 放工煮飯煲湯, 睇功課, 仲要進修,寫blog. 放假做家務, 親子日. 平日要保持身材,扮靚, 跟上潮流, 仲有上BK報料. (呢個唔係我 )

子爵府

係呀!有細路考會考中文閱讀理解,唔夠十分鐘就訓著左,查准考證果陣要拍醒佢至得!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

大宅

怎么笑

看了文章,望了望bb,我现在也很害怕,身为父母,当然想为bb做到最好,但可能也因此而害了bb。。唉。。。怕

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

這些公子小姐們都被父母寵壞了, 所以今時今日你會發現竟然會有阿媽陪同仔女去見工面試!!!!死未?!

珍珠宮

熱血金章

原帖由 joeywongmy 於 09-4-26 11:55 發表
當你每日都係學校見到d學生(我係教師)
對於以上既情景根本唔需要覺得奇怪

怪只怪社會、家長、政府
佢地讀唔成書咪出黎做野囉
以前個個都係咁架啦
而家?佢地讀唔成書要政府特別開設d課程比佢
經濟唔好又要政府比埋實 ...

joeywongmy,
所以我有時真係對將來既hk冇晒信心.
而家d人只會推卸責任, 完全唔會反醒.(包括成人)

一定會仲有d真係有責任感的人既, 我地都唔好放棄培養.
辛苦你la老師.

首頁

尾頁

跳至