自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

珍珠宮

wewanwan 發表於 19-2-7 22:13
多謝你嘅回覆 ,我只係諗,我唔係要求佢要一日沖三次涼, 每次要洗手抹手, 但我只係好基本嘅要求, 夜晚 ...

妳的要求,其實係生活中的基本衞生習慣。
如果佢咁都做唔到,其實真係佢份人的生活習慣太污糟喇
我不能因為這樣就說妳要放棄他,因為兩個人一起相愛,當中因素很多,值得記取的事情也有很多!
不過我只能說,
你們一起的日子,會圍繞著這個衞生習慣問題而衍生很多爭執。
如果佢冇乜脾氣冇乜聲的,就不會兩個吵鬧,但妳會變成一個老媽子⋯⋯

子爵府

吉蒂0603 發表於 19-2-7 22:35
見有人同樣我先敢講,我好易頭痛,而且我是乾性髮質,冬季日子,午間做完運動梳洗後,晚上我只沖 ...

你講出重點 係冬季嘛,冬季我ok既就算唔日日洗,但佢連夏天都。。。

水晶宮

wewanwan 發表於 19-2-7 22:13
多謝你嘅回覆 ,我只係諗,我唔係要求佢要一日沖三次涼, 每次要洗手抹手, 但我只係好基本嘅要求, 夜晚 ...

其實這些都是基本要求,連這樣的基本衞生也沒法做到,我會叫自己再考慮清楚能否和他行下去。

琥珀宮

畀面勳章

wewanwan 發表於 19-2-7 22:36
佢 仲話廁所係從來都唔需要清潔,因為每日會沖水擦乾淨, 我想問大家係咪都會定時定候洗廁所呢
...

無定時清潔
因為屋企得2個人,平日算整齊清潔
等鐘點嚟先清潔間屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

wewanwan 發表於 19-2-7 22:21
我硬既軟既都有試過

如個軟的硬的你都試過但唔work,咁好睇你自己接唔接受倒。

40年的習慣好難改,你接受唔倒就早d分手,米浪費大家的時間。

不如去耐d,7至10日旅行(去大6都得),你唔好出聲要求,睇下佢幾多日沖一次涼。不過米揀夏天去,夏天佢自己都頂唔順汗臭要冲啦。

btw.我都唔係日日洗頭。

子爵府

joanie731 發表於 19-2-7 22:42
我夜晚沖涼、老公鍾意起身沖,其實佢好鍾意乾淨,去完大大要即刻沖涼,只係大家成長環境同習慣唔同,好難改 ...

咦,你老公同我嘅另一半係一樣喎, 佢都係話自己唔係唔沖,只係會早上返工前沖,但我嘅諗法係出咗成日街 ,個頭同個身痴咗好多污糟嘢就直接上床,啲污糟嘢就會留喺你張床,你塊面瞓落床就會容易敏感

琥珀宮

畀面勳章

wewanwan 發表於 19-2-7 22:38
佢係滴到我個廁板同地下都有

嘩,呢樣,我會同佢死過

子爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-7 22:44

40年的習慣好難改,你接受唔倒就早d分手,米浪 ...

夏天佢頂得順㗎,咁先係最驚

珍珠宮

I9528 發表於 19-2-7 22:41
呢個我又唔知
但有 d 唔合邏輯
日日唔刷牙,個口一定好臭,點會唔知呢?

個媽媽話,拍拖時佢見佢老公係有擦牙同埋沖涼架!同埋個身唔怕臭,點知結左婚住係老公度,先知佢老公係咁,佢老公仲話不嬲都係咁。。。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-7 22:44

40年的習慣好難改,你接受唔倒就早d分手,米浪 ...

我知道我唔應該嫌棄佢,但出嚟社會做人待人接物,如果你見客見老細,但個身一陣味,你會畀人有咩印像?人哋會覺得你連自己衛生都搞唔好, 我知可能好多人都會話,有啲人真係體味勁佢自己都唔想 , 但呢個世界係有止汗劑㗎

男爵府

你一直講緊愛你就要改變,咁你有幾愛佢,佢都覺得自己既習慣唔係十惡不赦的大罪,佢一樣可以質疑點解你愛佢,唔可以忍一忍。
愛是雙方面,磨合,測試自己及對方底線,無得勉強別人去改。

子爵府

做個靚太 發表於 19-2-7 22:46
個媽媽話,拍拖時佢見佢老公係有擦牙同埋沖涼架!同埋個身唔怕臭,點知結左婚住係老公度,先知佢老公係咁 ...

所以結咗真係好無奈

公爵府

好媽媽勳章

wewanwan 發表於 19-2-7 22:08
好想問下大家,如果以下嘅情況你哋會唔會覺得係我嘅問題?定係我男朋友嘅問題呢?

如果你哋拍拖時已經知道你 ...
你唔係港女,基本上你講呢啲都係一般日常生活的衛生常識而已,好正常的要求啫!
我曾經有個男友,佢去廁所開大唔閂門,啲臭味散晒出廳,隨時係我面前放臭屁,話極唔改!仲有佢一坐低就UN腳UN到餐枱都震,無論係屋企或是去五星級酒店食嘢都照UN, 我叫佢唔好UN,同佢講古語有云人搖福薄,而且唔好睇, 佢話返我多餘,仲話我老土, 呢個年代有邊個唔UN腳....
基於上邊的各種原因......最後我頂唔順走咗
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

子爵府

北寄貝 發表於 19-2-7 22:48
你一直講緊愛你就要改變,咁你有幾愛佢,佢都覺得自己既習慣唔係十惡不赦的大罪,佢一樣可以質疑點解你愛佢 ...

我冇要佢改變,你睇真啲我啲字,我都有講我唔應該改變佢,但另一方面自己有接受唔到,矛盾為係呢度

琥珀宮

畀面勳章

做個靚太 發表於 19-2-7 22:46
個媽媽話,拍拖時佢見佢老公係有擦牙同埋沖涼架!同埋個身唔怕臭,點知結左婚住係老公度,先知佢老公係咁 ...

有時,响交通工具上,偶而都聞到男人口臭,已經中人欲嘔,即刻轉位
仲要日對夜對?生不如 C 呀

男爵府

wewanwan 發表於 19-2-7 22:48
我知道我唔應該嫌棄佢,但出嚟社會做人待人接物,如果你見客見老細,但個身一陣味,你會畀人有咩印像?人哋 ...

如果真係你講得咁惡劣,根本連親密點的朋友都做唔成,點可以談婚論嫁先。

珍珠宮

wewanwan 發表於 19-2-7 22:48
所以結咗真係好無奈

所以我覺得,婚前同居好重要!

子爵府

mimi88 發表於 19-2-7 22:49
你唔係港女,基本上你講呢啲都係一般日常生活的衛生常識而已,好正常的要求啫!
我曾經有個男友,佢去廁所 ...

係呀, 如果你有啲咩習慣,行為,但影響唔到我嘅,我冇問題咪繼續做,我唔會嘗試改變你。 但而家衛生問題係兩個人住埋一間屋, 所以我先矛盾

翡翠宮

畀面勳章

wewanwan 發表於 19-2-7 22:45
咦,你老公同我嘅另一半係一樣喎, 佢都係話自己唔係唔沖,只係會早上返工前沖,但我嘅諗法係出咗成日街 ...
我老公都係每朝沖涼洗頭返工,夜晚唔會沖多次,但我覺得ok。佢又唔係唔沖,無謂為左個人執著而傷害感情。
若要人似我,除非兩個我。我忍佢時,佢亦忍緊我,諗到呢點,我就冇乜所謂。
日日是好日

子爵府

mother904 發表於 19-2-7 22:52
我老公都係每朝沖涼洗頭返工,夜晚唔會沖多次,但我覺得ok。佢又唔係唔沖,無謂為左個人執著而傷害感情。
...

即係佢都出咗成日街返嚟唔沖涼就上床瞓?

首頁
23456...15

尾頁

跳至