家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一般翻身幾錢?

伯爵府

要睇你點整,幾大同用咩料

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

thomas_so33 發表於 19-2-8 09:17
要睇你點整,幾大同用咩料

最基本料計,一般有上下廚櫃咁,本身冇裝修要拆嘅,公屋廚房咁

子爵府

sumpo 發表於 19-2-17 23:20

真係好睇你點樣整, 我三年前我屋企因為廁所俾人投訴漏水, 淨係整咗廚房同廁所,已經用咗十二萬

開頭個裝修佬同我講話七萬到八萬就得, 我搵過其他裝修公司都話要十萬蚊先至搞得掂, 我果隻只係普通十字型居屋廚房廁所, 本身我個廚房都冇大型廚櫃要拆, 但係價錢一樣貴到飛起

子爵府

油麥麥 發表於 19-2-17 22:55
今晚宜家宜居個偏廳小廚房好吸引

小小意見,而家傢俬所有嘢都係好睇唔好用, 你細心啲睇佢所有嘢都係好單薄, 用幾萬蚊裝修完用三幾年又要重新裝過,其實圍起上嚟仲貴

男爵府

baby668 發表於 19-2-18 18:44

真係好睇你點樣整, 我三年前我屋企因為廁所俾人投訴漏水, ...

7,8萬,變左成12萬,實out of budget 喎,分分鐘冇錢比,其實我個廚房又唔可以話有問題,只係舊囉,想番一番身,差成4,5萬喎,唔會差咁遠掛,最多多1,2萬,廚房厠所裝修,我都知貴

子爵府

sumpo 發表於 19-2-19 00:23
7,8萬,變左成12萬,實out of budget 喎,分分鐘冇錢比,其實我個廚房又唔可以話有問題,只係舊囉,想番 ...

好多古惑裝修,去到某個位至打死狗講價,例如講好咁整,到時做出嚟你一定唔满意,例如廚櫃, 價錢平一定係俾啲垃圾蔗渣板, 你見到唔對路即刻同佢講,佢就話老細加多一皮嘢你幫你做過曬, 去到某啲為根本就要焗你俾錢, 阿媽嗰度就係跟承辦商嘅裝修公司, 十萬蚊全包,啲廚櫃一年就開始爛

所以牽一髮動全身, 一係唔好裝, 整得你就要焗住用靚嘢

男爵府

baby668 發表於 19-2-19 01:22
好多古惑裝修,去到某個位至打死狗講價,例如講好咁整,到時做出嚟你一定唔满意,例如廚櫃, 價錢平一定係 ...

你個裝修係自己搵,定朋友介紹呢?冇理由咁惡架,咁傾左用咩料咩價架喎,就算預少左應該都只會係少少囉,如果預7,8萬,突左成4萬,我真係冇錢比喎,所以呢啲真係要搵雙熟果啲囉

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

sumpo 發表於 19-2-17 23:20

只係上下柜在洗碗盆頂同盆底, 你可以去試淘, 或宜家睇啱尺寸,
淘有得包送/包裝, 舊樓要上樓另計搬运費, 宜家就可以加錢幫你組裝鑽上牆
唔係大80CM寬的上下柜應該唔會太貴 几千可以了

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

sumpo 發表於 19-2-8 01:25
一般翻身幾錢?

以個网上看到係淘返來的
依個賣家用E1實心夾板

但你一定要先拆走舊柜 佢來度得準確
自己油定牆翻新 油1L 都係200元樓下

子爵府

sumpo 發表於 19-2-19 22:21
你個裝修係自己搵,定朋友介紹呢?冇理由咁惡架,咁傾左用咩料咩價架喎,就算預少左應該都只會係少少囉, ...

唔熟唔食咪就係呢啲, 姐夫介紹以前幫佢裝修過間屋, 仲話非常信得過, 又唔可以話佢呃你, 所有裝修佬都係, 你唔識嘢,就會玩死你, 開頭同我講話放心廚櫃一定唔會用蔗渣板, 結果做出嚟唔係我想要嘅嘢, 因為我太太對廚房要求好高, 結果之後全部改曬用靓料

子爵府

TwinWong 發表於 19-2-20 10:20

以個网上看到係淘返來的

我另外一個post都有講強烈建議用E0版, 因為甲醛含量係最低,E1版仲有分好多種, 淨係夾板靚同唔靚嘅價錢,已經相差好大好大, 以我嘅經驗淘寶畀你嗰啲夾板,通常都係垃圾級別, 貪便宜嘅後果就係兩三年就要換過曬

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

baby668 發表於 19-2-20 19:49

我另外一個post都有講強烈建議用E0版, 因為甲醛含量係最低 ...

咁佢比你睇係E1靚板 貨到你掂睇得出係垃圾板?

大宅

訂做廚櫃都有得淘寶咁厲害

好多時就算師傅上嚟親身度尺都未必可靠。
穩陣直情要去廠度覆尺,睇下尺寸和圖有冇出入。
就算夾板料亦有分ab料和進口,面料又有分。

甲醛含咁幾多都冇用,因面料你都唔知佢會用乜膠水、對嗎。

子爵府

TwinWong 發表於 19-2-20 20:02
咁佢比你睇係E1靚板 貨到你掂睇得出係垃圾板?

問得好, 如果你有留意我個post 就會明白, 搵人裝修, 你要比裝修佬更專業, 我以前有分享過

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20178164

子爵府

yy.wing 發表於 19-2-20 21:46
訂做廚櫃都有得淘寶咁厲害

好多時就算師傅上嚟親身度尺都未必可靠。

我自己鍾意直接踩上舖頭, 起碼有咩事有得追究, 淘寶嗰啲你預咗佢一定會放你飛機, 而我多次奶嘢經驗, 發現深圳實體店同淘寶嘅價錢其實差唔多, 因為淘寶佢哋永遠只會用低價吸引你,實質上係俾啲最下價嘅垃圾料, 到你話要用靚料,其實價錢仲貴過實體店, 仲分分鐘山板充砲艇

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

baby668 發表於 19-2-21 00:00

問得好, 如果你有留意我個post 就會明白, 搵人裝修, 你 ...

你依篇都睇过 都係同d 舖一樣
展示咗一塊咗切出來的樣板睇到
E0 同E1 心 我明個分別
但來貨安裝只其见外表 包礳靚哂邊
又無可能塊塊成破開夾心睇 再者
你講E1 板都有靚同垃圾板
其實我想知掂至分到
佢係垃圾板?

子爵府

TwinWong 發表於 19-2-21 06:53
你依篇都睇过 都係同d 舖一樣
展示咗一塊咗切出來的樣板睇到
E0 同E1 心 我明個分別

冇錯,好好彩之前訂嗰間好有信譽, 所以如果有一間收得特別平嘅,你真係唔好信, 我亦都 問過好多專業人士,亦用機器測試過甲醛,証實係堅嘢, 所以點解我堅持一定要去實體店,唔去淘寶就係咁解, 佢咁大間舖喺度,佢都唔想做衰自己, 相反淘寶嗰啲睬你都傻

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

baby668 發表於 19-2-21 10:39
冇錯,好好彩之前訂嗰間好有信譽, 所以如果有一間收得特別平嘅,你真係唔好信, 我亦都 問過好多專業人士 ...

我唔用特別平 我係睇哂佢的好評
有人好評都會鬧爆間野 如果真係唔得
我就係 會好評 里寫評 等多點人注意
唔好中伏

首頁

尾頁

跳至