家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

yy.wing 發表於 19-2-20 21:46
訂做廚櫃都有得淘寶咁厲害

好多時就算師傅上嚟親身度尺都未必可靠。
再講埋下回:
訂櫃前應該先自己準備要用咩板芯,再而面料、再再而封邊。

好多物料係唔同價錢,簡單講例如夾板分大細芯、(H'MDF)密度板又細分中籤高纖、再有最差嘅棵粒板(蔗渣板)。

夾板又有分A"B料(如下圖就是B料),就算大芯板也分什麼芯材,例如由平的馬六甲、杉木去到比較貴嘅樺木芯等等 ...。

再又分免漆板、生態板、三聚氰胺板等等 ...,面料如防火膠板嚟計又已較平價的皇冠、德利(還有更平就不說了)去到比較貴嘅西德板和富美家。

再而面板又有分吸索面水晶面,封邊又可做鋁框,或用回防火膠板(追紋又貴些小),或用回原廠嘅ABS封邊(厚薄又唔同價)或更貴嘅水晶邊,到金屬配件平貴可相差十倍。

所以單單幾錢一平方係好難估計平與貴,講到呢度希望幫到你哋作為參考。

子爵府

TwinWong 發表於 19-2-21 10:50
我唔用特別平 我係睇哂佢的好評
有人好評都會鬧爆間野 如果真係唔得
我就係 會好評 里寫評 等多點人注意

淘寶點評你都信

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

baby668 發表於 19-2-21 14:43
淘寶點評你都信

依家d人雖然 點佢好評, 但內文寫晒野插爆間店的买家呀

大陸舖不論工, 商業, 如果一比稅局查数, 即日都有可能摺埋同轉名
几努力上去揾好实体店都好, 聽日都可能摺埋架

你係咪唔識淘比人呃呀, 中过伏呀

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

yy.wing 發表於 19-2-21 13:15
再講埋下回:
訂櫃前應該先自己準備要用咩板芯,再而面料、再再而封邊。

請問你認為
aeon 摆的紅萍菓家俬同 aeon 自出品的是用什么板
ikea又 係咩板

大宅

回覆 TwinWong 的帖子

紅萍菓已經係國大廠,板料係用纖維板。

ikea 廚櫃就好多都係蔗渣板但其它傢俬亦有小量實木(如層架)。

一般組裝傢俬唔會有夾板料,還有做焗漆面嘅通常都係纖維板。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

yy.wing 發表於 19-2-21 15:20

紅萍菓已經係國大廠,板料係用纖維板。

大宅

手快快寫少個內字係(國內大廠),紅蘋果傢俬已經係唔錯選擇,佢個面料已經好襟磨,又可以訂做改尺寸,但近幾年啲款好似又核突咗。

還有如果大家怕甲醛就做防火膠板面,基本上貼埋封邊已沒窿罅滲出(但櫃內層板可能沒全做四邊封邊),做真木皮面就要留意面力架是用什麼了。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

yy.wing 發表於 19-2-21 15:54

手快快寫少個內字係(國內大廠),紅蘋果傢俬已經係唔錯選擇,佢個面料已經好襟磨,又 ...

唔紧要我明的

我書柜連电腦台
係实惠买, E01木, 真係算耐礳 用咗7-8年, 當年3000以下
貓貓日日一兩篤尿, 我洗完枺乾都無咩變, 加碧麗珠靚返

IKEA
矮柜, 40CM高柜, 80CM高柜, 20CM層架, 用咗2年, 兩組加高柜, 3个玻璃門 11XXX元
基本材質: 密集板, 實木貼皮, 梣木, 染色, 壓克力亮光漆
背面: 纖維板, 箔皮
木面不平, 難枺, 一达达, 玻璃有濕氣時, 如不勤枺,就好難搞

真係唔係貴, 就代表好

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實可以自己訂哂櫃,揾師父裝,師父收淨裝費

別墅

sumpo 發表於 19-2-19 22:21
你個裝修係自己搵,定朋友介紹呢?冇理由咁惡架,咁傾左用咩料咩價架喎,就算預少左應該都只會係少少囉, ...

我識得個装修不錯啊可以幫你介紹㗎

首頁

尾頁

跳至