時政擂台

跳至

首頁
45678...24

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Alex123 發表於 19-2-8 12:45
Sorry!所以用其他在邊境口岸的關口比較是不合適。

這點我同意

禁止訪問

公爵府

嘩,留毛先,肯定熱post
期待2019

大宅

IloveJJ 發表於 19-2-8 12:03
我又唔覺得有咩唔同,搭飛機/搭郵輪/搭高鐵,都係搭交通工具去旅行,大家都係要冒險响過程中有病無得醫, ...

其實我估你吾明問題系邊。你搭飛機或船,當然系去到當地醫療團隊救,但問題樓主所講,就算系香港區域,香港醫療團隊都要得到內地批準先可以救人。當然若是去到內地範圍,由內地醫療團隊救是必然。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

StrawberryLove 發表於 19-2-8 12:35
回覆 littlecar 的帖子

最主要係,救護員入職條件係無一項必須要有回鄉卡,所以都唔能夠assume 個個都有, ...

如果我係救護員一心想救人為重,真係派咗果區無論點我都會申請。 當然我明白呢D野無得迫,但係所有野未優化之前,盡人事係無法之中既方法。 而果區救護高層亦要有危機處理,黠樣唔浪費時間再去申請。 只係一D繁複情況去爭議,倒不如大家先變通。

珍珠宮

saikungyan 發表於 19-2-8 12:44
自救多福就緊啦,樓主問下你朋友點樣救行山人仕,我相信時間仲長。咁樓係咪唔駛去行山?
...

其實問題重點不單單在於用多少時間去救人,而是在行政上是否合情理?為何不可以簡化程序。始終救人是分秒必爭。
如果上山救人必須要等管理的自然魚農護理處批准,或進入水塘範圍又要水務處批准,我估一定多人出來鬧香港政府。

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章

StrawberryLove 發表於 19-2-8 12:10
叫佢地聲稱有大陸醫生護士駐高鐵站既~ 信佢地咪得lor

你唔使成個戰鬥模式咁,只係解釋比你知啫,至於信唔信駐站醫生係另一回事。
又或者咁講,香港都發生不少醫療事故,香港醫生亦唔係位位華佗再世,能夠起死回生。大陸醫生亦唔係位位黃綠。
其實連呢啲都擔心的話,地球無一處係百分百安全。

珍珠宮

StrawberryLove 發表於 19-2-8 12:35

最主要係,救護員入職條件係無一項必須要有回鄉卡,所以都唔能夠assume 個個都有, ...

咁局長可向局員提出全局人員要有回鄉卡。好似某啲部門咁,分處都要求合資格員工要攞做宣誓官permission。

好似當年有啲公務員唔like回歸, 話自己當年入職只宣誓效忠英女皇,回歸後唔要效忠大陸。有人要求移居英國繼續效忠,有人真辭職唔做。

珍珠宮

Alex123 發表於 19-2-8 12:51
其實問題重點不單單在於用多少時間去救人,而是在行政上是否合情理?為何不可以簡化程序。始終救人是分秒 ...
類似幾年前(其實而家都係)好多人批評馬路邊垃圾貨斗問題, 食環話位於馬路, 係路政署問題, 路政署話係環境問題, 由環保署管

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

StrawberryLove 發表於 19-2-8 12:53

可惜,傷者/病人既生命係不能夠變通。利申,我朋友係有回鄉卡既~

當然啦,所以係未優化情況之前,救護團隊都要盡量配合。 最理想當然係救人/保安/國家條例可以互相平衡,但有時一件事有好多立場同角度

侯爵府

StrawberryLove 發表於 19-2-8 12:16
佢話Call 台有order, 佢地接左,咁call 台就會同佢地拎permission,要幾耐唔知,因為要通報香港機關,要由 ...

負責呢個area 既
應該明知要有回鄉卡係身掛
如果咁都漏得冇帶
咁都冇計架喎
好多時條命留唔留得低
都係要睇天時/地理/人和

如果真係咁擔心
咪唔好坐高鐡囉

我自己就暫時冇坐高鐡既諗法

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

Alex123 發表於 19-2-8 12:51
其實問題重點不單單在於用多少時間去救人,而是在行政上是否合情理?為何不可以簡化程序。始終救人是分秒 ...

我明白係簡化程序,但是內文不是囉!

禁止訪問

禁止訪問

首頁
45678...24

尾頁

跳至