自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

香蕉煎餅 發表於 19-2-8 13:09
我仔氣喘入聯合,左右床都係甲流
姑娘計布簾都唔比拉埋
好采我仔無被感染

我上年又係入聯合,去私家一聽肺話成個肺發炎要即入急症室,去到照x-ray話有少少花,但因為得3-4個月大可能未定,要入院,入左去間寫住發熱隔離區,但我仔係燒都冇燒,全房乙型流感,個個係咁咳,又唔走得,全房d媽媽話點解你入左黎,聽日好快d話走,自己小朋友中左都唔想我b冇事冇la la被傳染,第二日醫生巡房要求簽紙走。。。好ge係一定要大人帶口罩著袍先入得lo!

公爵府

好媽媽勳章

S_family 發表於 19-2-8 15:34
我上年又係入聯合,去私家一聽肺話成個肺發炎要即入急症室,去到照x-ray話有少少花,但因為得3-4個月大可 ...

肺炎係入隔離病房,唔係入普通病房的。

子爵府

siuballball 發表於 19-2-8 15:14
所以好多紛爭就係咁樣黎,家長唔明,你唔出聲唔問,上來呻其實都唔知真相,醫護人員都唔知你唔明啲乜,解 ...

其實我係有問護士,否則我都唔知醫生無寫排牌。

我唔明既係醫生同我講左話抽,但無寫低,護士當然唔知情而無安排。如果我仔狀況一般,我會叫護士問清楚醫生,但我仔好精神所以我覺得無必要再驗啦~阿仔已經被人拮左4次,如非必要,唔想辛苦大家。

子爵府

littlesister 發表於 19-2-8 15:18
飛沬傳染唔駛著保護衣架喎,你個仔咩事入院先?

我仔傷口發炎,紅腫及有發燒,醫生驚係細菌感染所以留院。

我住緊第5日,係今日下午先咁要求,唔知係咪有阿sir落黎派利是,所以執正啲。

男爵府

hnh_mami 發表於 19-2-8 15:39
其實我係有問護士,否則我都唔知醫生無寫排牌。

我唔明既係醫生同我講左話抽,但無寫低,護士當然唔知情 ...

我意思係問要唔要着隔離保護衣

子爵府

siuballball 發表於 19-2-8 15:42
我意思係問要唔要着隔離保護衣

我無再出去,如果一出一入再要求我著,我會問點解其他人唔使。

子爵府

jannlly 發表於 19-2-8 15:37

我隔離食緊特敏福既都有輕微肺炎,呢度無寫住隔離病房。

公爵府

jannlly 發表於 19-2-8 15:37

個私家醫生講je...我去到照完話有d陰影,上房有醫生睇一次,我問我仔係咪肺炎?佢話睇就唔係,又冇燒,係肺炎就燒左好耐wo, 但因為太細個要留院觀察,等左幾個鐘報告番左話咩都冇,如果醫院醫生同我講有肺炎就梗係隔離la, 但佢同我講冇肺炎又冇發燒,咁點解會去左發熱隔離房??

公爵府

好媽媽勳章

S_family 發表於 19-2-8 15:57
個私家醫生講je...我去到照完話有d陰影,上房有醫生睇一次,我問我仔係咪肺炎?佢話睇就唔係,又冇燒,係 ...

因為片個肺顯示有花,就算懷疑都係send 上 隔離ward。

同埋只會分隔離和普通病房

子爵府

hnh_mami 發表於 19-2-8 14:00
前排既post,講好多人搭交通工具時咳唔帶口罩,大家都驚左。

我地係度24小時,小朋友唔出得病房,大人要帶 ...

因為你咳,咳到口水周圍都係,第二個去摸,咁先中招

一般空氣係唔傳染

公爵府

jannlly 發表於 19-2-8 16:03

因為片個肺顯示有花,就算懷疑都係send 上 隔離ward。

多謝你解釋得好清楚,我依家終於明la
jm你係高級護士or醫生??我問醫生同姑娘冇一個答到我你依個咁清楚ge答案。。。

男爵府

siuballball 發表於 19-2-8 14:49
1.因為流感係droplet precaution,即係飛沫傳播,根據infectious control 指引,係拉簾隔離
而你見到有吉既 ...

我果次住院兩邊床都係甲流,但姑娘唔比拉布簾 點解呢?

首頁

尾頁

跳至