親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有沒有JM到過上高地+乘鞍雪之迴廊玩呢? 我計劃5月中旬玩2天(平日), 住宿上高地.
不過乘鞍雪之迴廊既交通睇到我頭都大埋, 又唔知停留2小時是否足夠, 巴士又唔知要唔要預早好多排隊, 求分享~

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我都打算5月中去, 巴士班次見得幾班, 兩個鐘我諗會太耐, 除非你打算行到好遠

男爵府

TMC3012 發表於 19-2-8 16:04
我都打算5月中去, 巴士班次見得幾班, 兩個鐘我諗會太耐, 除非你打算行到好遠

...

你計劃那天呢? 我是5/19-20.

好似話如果雪之迴廊未開封, 就只能行到入口看看.我都唔知行得耐唔耐,車程的確有些轉節,但難得5月到訪,又已經去到上高地囉,都想去睇下. (若連接巴士班次, 一係留1小時, 二係留兩小時)

萬一未開封,
或許到疊平走走也OK?

侯爵府

vkzone 發表於 19-2-8 14:12
請問有沒有JM到過上高地+乘鞍雪之迴廊玩呢? 我計劃5月中旬玩2天(平日), 住宿上高地.
不過乘鞍雪之迴廊既交 ...

我不是JM.

不過我15年 5月中去過上高地+乘鞍, 乘鞍雪牆好唔掂.

[日本]雪山花海: 紫藤芝櫻野罌粟,粉蝶杜鵑鬱金香; 人間仙境上高地

寶石宮

dillon 發表於 19-2-11 19:46
我不是JM.

嘩果真麻麻, 不過都叫有得睇

寶石宮

vkzone 發表於 19-2-11 14:57
你計劃那天呢? 我是5/19-20.好似話如果雪之迴廊未開封, 就只能行到入口看看.我都唔知行得耐唔耐,車程的確 ...

我早你幾日去, 我就預一個鐘應應該都夠掛
疊平同雪牆分開兩邊上, 本應我打算兩邊都去(分兩日), 後尾會同阿媽一齊去, 咁就㨂雪牆啦

男爵府

我不是JM.

手快快,攪亂晒D稱呼, 係各位先啱……

你既遊記好詳細呀,超正, 我昨晚爬8頁, 今晚再續!

其實我的心水景點都有些相近,例如足利公園, 日立海濱公園,松本城, 上高地, 鞍高…..也是凌晨機, 大約0655到東京.

我想請問乘鞍高原休暇村是否很難預訂呢?加上現我只定了上山下山日期,行程路線未定, 唔知休暇村有沒有feecancel呢? 我昨晚試過下在幾間訂房網站search,都話5月無房……….

春山巴士會客滿嗎?或需預早去排隊嗎?請多多指教!

男爵府

TMC3012 發表於 19-2-11 20:32
我早你幾日去, 我就預一個鐘應應該都夠掛
疊平同雪牆分開兩邊上, 本應我打算兩邊都去(分兩日), 後尾 ...

我知呀, 唸住如去唔到乘鞍雪之迴廊, 就或改去疊平.
現計劃住上高地小梨小屋, 但見達人享既乘鞍高原休暇村又好正喎, 心大心細ing.

寶石宮

vkzone 發表於 19-2-12 09:31
我知呀, 唸住如去唔到乘鞍雪之迴廊, 就或改去疊平.
現計劃住上高地小梨小屋, 但見達人享既乘鞍高原休暇村 ...

上高地我day trip咋
如果比我揀就住乘鞍果邊

男爵府

我不是JM.

請問連結中的#202編的領取回程車劵是怎樣的呢? 即下車時先領取回程巴士票, 並提早10分鐘到巴士站等嗎?

侯爵府

vkzone 發表於 19-2-12 09:28
手快快,攪亂晒D稱呼, 係各位先啱……你既遊記好詳細呀,超正, 我昨晚爬8頁, 今晚再續!其實我的心水景 ...

我用jalan 日文版隨便打5/13乘鞍高原休暇村有房。

https://www.jalan.net/yad355884/plan/?screenId=UWW3001&stayDay=13&stayCount=1&yadNo=355884&rootCd=04&stayMonth=5&roomCount=1&stayYear=2019&roomCrack=200000&adultNum=2&callbackHistFlg=1&smlCd=162303&distCd=01&ccnt=yads1

我搭春山巴士那天乘客不多,相信平日沒問題。

侯爵府

vkzone 發表於 19-2-12 13:32
請問連結中的#202編的領取回程車劵是怎樣的呢? 即下車時先領取回程巴士票, 並提早10分鐘到巴士站等嗎?
...

我到河童橋巴士縂站訂了想坐的班次,拿了個號數,到時站前排隊會跟號數上車。

男爵府

dillon 發表於 19-2-12 23:24
我用jalan 日文版隨便打5/13乘鞍高原休暇村有房。

https://www.jalan.net/yad355884/plan/?screenId=UW ...

真好, 遇到你既明燈指引. 我訂到啦, 我懷疑乘鞍高原休暇村HXXXXX.Com, EXPXXXX.com, AXXXX.Com 係無乜房架, 但我search 你介紹的Jalan就很多日子都有房……..

我現在訂了上高地小梨平小屋及乘鞍高原休暇村, 兩處住宿.
計劃好晒行程就可以決定住那一處及取消那一處.

暫考慮, 唔知有無唸少左:

東京

K-28 大正池

(9hrs)

大正池

河童橋

明神池 (早餐)

河童橋 (午餐小梨平小屋BBQ)

http://www.nihonalpskankou.com/facility/barbecue.php

K-30 上高地

N-29 乗鞍高原観光

步行

せせらぎの湯+善五郎瀑布+一之瀨園地

1730-1800

N-33 休暇村

N-33 休暇村

N-38 位ヶ原山荘前

(1hr)

雪之迴廊

N-38 位ヶ原山荘前

N-33 休暇村

牛池

N-33 休暇村

K-01 新島々駅

(27mins)

AK-14 新島々駅

AK-01 松本駅

(
午餐)

北線周遊巴士

松本城+縄手通+中町

AK-01 松本BUS

新宿

男爵府

dillon 發表於 19-2-12 23:27
我到河童橋巴士縂站訂了想坐的班次,拿了個號數,到時站前排隊會跟號數上車。
...

請問是否每程巴士都要取號碼票呢? 這就是所謂的回數券? 我最擔心錯過了班次, 就大鑊啦!

侯爵府

vkzone 發表於 19-2-13 09:54
請問是否每程巴士都要取號碼票呢? 這就是所謂的”回數券”嗎? 我最擔心錯過了班次, 就大鑊啦!

...

我當年是在網上查資料看到的, 應該只有上高地(河童橋)車站才需要留位, 可看這裡:
http://www.go-nagano.net/tw/question/%E6%9D%BE%E6%9C%AC-%E4%B8%8A%E9%AB%98%E5%9C%B0-%E9%AB%98%E5%B1%B1-%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E9%A0%90%E5%AE%9A%E5%95%8F%E9%A1%8C

印象中明神池那邊沒有甚麼地方吃東西, 就算有選擇也很少, 可能只有一間., 早餐最好在河童橋吃.

行去牛留池及善五郎瀑布留意天色和路況, 最好多幾個人一起行和帶響鈴.

男爵府

謝謝你, 你的資料真係有用! 我一直google都search唔到這些討論區呀, 正!

首頁

尾頁

跳至