論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

係香港做僱主
真的有苦自己知
有時post係FB平台
想呻下
見到d人留言,真的過份

1.)生完小朋友,搵姐姐照顧小孩,父母錯
2.)去旅行,吩咐姐姐將衣服放入喼,但姐姐忘記放,僱主錯
3.)姐姐清潔唔乾淨,叫再做,僱主錯
4.)姐姐博咀丶偷嘢,僱主錯
5.)姐姐借財務,僱主錯
6.)姐姐放假遲到回家,無通知僱主,都係僱主錯

真的不知所謂

子爵府

回覆樓主:

留言罵僱主既通常本身都唔係僱主,未領教過用工人的痛苦

男爵府

Kenise-mama 發表於 19-2-8 14:13
係香港做僱主
真的有苦自己知
有時post係FB平台

送件極品比佢地嘆下, 佢地就唔會咁講
無知是最可怕的。

子爵府

Solarflare 發表於 19-2-8 16:21
送件極品比佢地嘆下, 佢地就唔會咁講
無知是最可怕的。

同意
呢d人自己又無請姐姐
但又要入group批鬥
我地做僱主
只可以係平台發洩下
希望同路人鼓勵下丶開解下
平衡自己心理

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

呢個人出世, 佢父母嘅錯。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

佢地有無請過工人?

子爵府

Poyau 發表於 19-2-8 18:18
佢地有無請過工人?

呢d批鬥既人,又點會話自己無工人

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

寶石宮

2023年兔年勳章

Kenise-mama 發表於 19-2-8 18:29

咁呢啲好僱主 工人趨之若騖

男爵府

Kenise-mama 發表於 19-2-8 18:29

咁佢地個工人一定係 perfect
我就唔信工人整爛晒屋企啲野, 偷錢, child abuse, 講大話, 黑面, 駁嘴, 巫告你唔出糧, 之後佢地仲會講得出呢啲說話。

大宅

回覆樓主:

我有個親戚都係呢種人,自己係上世紀請啲仲係忠忠直直嘅工人,加上我地一家住隔離,爺爺長老又時常上門睇頭睇尾,次次有新工大到都係我媽媽教煮餸,教到完約返去可以開餐館咁勁。
而家佢啲女大哂,到我呢個後輩自己有下一代,要請工人,就次次見面話我「你地對人,人點對你」呢啲廢話。我換嘅工人,湊newborn食煙,得閒入廚房掟刀,偷食bb嘅茶點包餅,廚房放火,到埗3日就話UK visa已到手,叫我炒佢。我都好想知我點對工人,我都想自己可以放火掟刀…
呢啲人,真係過橋抽板,連親戚都冇得做。
PS: 最後,佢而家個印,煮唔到飯,熨衫又只會熨半邊(掛入衣櫃,外露半邊袖係直,入面係皺)

男爵府

geisito 發表於 19-2-8 20:17
我有個親戚都係呢種人,自己係上世紀請啲仲係忠忠直直嘅工人,加上我地一家住隔離,爺爺長老又時常上門睇頭 ...

有好多未請過工人既人都係咁諗的。(又或者未請過衰工人既人)
以我個朋友為例, 佢第一次請工人, 成日抱住對工人好啲, 工人會感恩既想法。我好言相勸佢又唔聽。
結果?
咪比個工人背叛囉。
我朋友同我講, 佢終於知道, "你對人好, 人對你好", 係唔適合用係工人度, 佢地無本心的。

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我地做僱主真係有苦自己知

男爵府

陪月勳章

lily-of-valley 發表於 19-2-8 17:14
呢個人出世, 佢父母嘅錯。

絕對同意,呢D人事非黑白不分,根本唔明白對著嗰D極品公主有幾吐血!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

TT1021 發表於 19-2-9 20:09
絕對同意,呢D人事非黑白不分,根本唔明白對著嗰D極品公主有幾吐血!
...
係lor, 係咪痴線架?

子爵府

咪係囉,d公主乜都唔做,又黑臉,就算對佢地有幾好,都唔會領情,唔叫唔做,請佢番來坐?果班人乜都唔知,就喺度批鬥,最憎E d人

大宅

Solarflare 發表於 19-2-8 20:59

有好多未請過工人既人都係咁諗的。(又或者未請過衰工人既 ...

根本唔同文化,真係唔能夠將我地的道德觀念放在佢地身上,越縱容佢地只會越囂張

首頁

尾頁

跳至