意見反饋
義工

少年成長 今日: 0|主題: 14735

如果你係我,會點做?

男爵府

國民生產總值:6208

2019新春慶豚圓 2019勳章

話說年初二去我妈度,甘我细妹帶左我個女返男家拎野。甘人地就俾利是佢同哥哥共8封。返到婆婆到淨係俾返2封哥哥,甘我就叫佢要俾埋另外兩封哥哥,之後梗係唔高兴,就扔返俾我,仲話婆婆叫佢唔洗俾哥哥。因為佢覺得哥哥都冇跟姨姨出去。之後食成餐反黑口黑面,我冇理佢。

王國熱話
bb經常便秘屙出血好心痛同崩潰...
法國醫院好兒科醫生
想問下你地有冇幫new born bb用沖涼液?
兒童齒科 張婉雯定張虹莉醫生好啲

男爵府

回覆樓主:

食完反之后我咪係房話佢甘唔得,之後發脾氣話我咪俾返你,仲要流马屎。我费Q時理佢。

我打梗牌個陣,我老公入房又話下佢係婆婆屋企喊左兩次,之后我阿媽話我老公好整喊佢个孫,跟著兩人你一言我一語,不是吵架但我老公有D火。

之後我阿媽叫阿女唔好走,留一晚,甘我一直到走都冇同個女講野。個女似住有阿婆撑腰。我老公平時已經話我縱個女。我老公係一走过陣,好大力关埋我阿媽屋企鉄閘,係街仲不停ee哦哦。我阿妈不停話我老公,仲叫我老公出門口后樓梯坐。又話我老公由细到大都中意整喊个女。我阿媽仲痴到,我老公話佢係你個孫都係我个女,我阿媽仲答佢,佢唔係你個女呀

男爵府

回覆樓主:

諗住个衰女第二日死死地氣返屋企,点知到左而家个衰女同我老妈一個电話都冇。平時我阿媽第二日一定打嚟炳吓我。

原来我個妹話:阿媽話你走個陣都冇叫個女走,個衰女又话我冇理佢。

男爵府

回覆樓主:

今次我真係好嬲!平時個女成日黑口黑面,又冇大冇细我巳經話佢,仲要想買野我能力付出照做。佢好細個俾我閙,已經喊住要走,到而家十五歲試過俾我話兩句就走左去,成個鐘之後至返屋企。

青春期,大家都經歷過,點解你可以衰到甘

大宅

國民生產總值:2260

哥哥有否青春期反叛特質?

侯爵府

國民生產總值:22240

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一樣還一樣,去到人地屋企派利是,係派比哥哥嘅就要比番哥哥,呀哥唔要比细妹一件事,做妹妹食左哥哥封利是好貪心行為,要不得,唔好用青春期做藉口,你女女明顯知有人撑,反叛都應該係父母縱惯左,有婆婆撑腰更加唔會受教啦!婆婆只會縱孫唔會教,點都好婆婆唔應該响孫面前指責爸爸,父母冇晒權威仔女仲點會聽你教。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-8 23:49
一樣還一樣,去到人地屋企派利是,係派比哥哥嘅就要比番哥哥,呀哥唔要比细妹一件事,做妹妹食左哥哥封利是 ...

我同意。不過婆婆只係覺得我唔啱。

男爵府

1209yoyo 發表於 19-2-8 21:28
哥哥有否青春期反叛特質?

輕微,不過受教

大宅

國民生產總值:2260

Cathleen 發表於 19-2-9 00:46
輕微,不過受教
妹妹會否覺得你們偏心哥哥?有時候當小朋友覺得自己委屈的時候,會故意作對

侯爵府

國民生產總值:22240

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Cathleen 發表於 19-2-9 00:46
輕微,不過受教

15歲已經唔細啦,点會唔知道自己贪心係唔啱,只不過有人撐咪唔認错囉,仲要拉婆婆落水去撑自己,相信你女女應該平日比人縱慣曬,脾氣大,唔好為讨好小朋友而買野比佢,佢鍾意都唔一定要買否則佢唔會懂得珍惜。
就算佢唔喜歡都好,其實唔可以縱容佢唔開心/唔鍾意就唔返屋企训,咁只會令佢越嚟越大膽唔懂得尊重父母。其實我覺得你今次處理公平,兩封利是錢是小,但父母嘅行為查實孩子都會看在眼內,若你偏心,哥哥亦會感受得到。

樓主有機會要同你媽媽傾下,響你哋教女嘅時候唔好参與,亦唔好在女兒面前話你先生,如果想你女兒好呢啲你一定要企硬。

伯爵府

國民生產總值:16192

回覆樓主:

我唔知你地平時係點,但如果係我阿媽唔啱,一定會由我出聲同佢講,唔好由你老公出聲。你老公响外母屋企發外母脾氣,俾對仔女見到,都唔係咁好。大家各自各管理自己家人,咁會有 face 啲。至於15歲女,好大個啦!你明知佢會有阿婆撐腰,就唔好在外家度教訓佢,等佢返到屋企先同佢講耶穌,先軟,唔得就後梗,到時你兩公婆話哂事。15歲啦,呢啲唔係什麼反叛期,貪心就貪心就啦!拿拿聲捉佢番歸,攪掂佢啦!
Minniemouse:-P

伯爵府

國民生產總值:16192

回覆樓主:

仲有,一發脾氣就走人,應該第一次就炳鑊金佢 而家快啲 tune 番正佢啦!
Minniemouse:-P

大宅

國民生產總值:3818

Cathleen 發表於 19-2-8 18:01
話說年初二去我妈度,甘我细妹帶左我個女返男家拎野。甘人地就俾利是佢同哥哥共8封。返到婆婆到淨係俾返2封 ...

跟亞囡好返未?睇完妳個post真係好左右做人難

男爵府

國民生產總值:7938

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

大家都是講道理。
8封利是係幾多人比出黎?
哥哥無去還無去, 有無佢份計得出。
教佢唔好咁貪錢, 無左親情。

阿婆婆做炸兩係難搞D。

不過儘量控制自己情緒, 冷靜處理, 平息四周的火頭, 過個開心年。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

國民生產總值:2700

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

佢覺得哥哥無跟去所以唔俾, 你答佢咁叫佢打俾呀姨男家俾利是既人, 問下人地俾8封利是係俾邊個??

男爵府

lam0903 發表於 19-2-12 11:32
跟亞囡好返未?睇完妳個post真係好左右做人難

現在沒事了。囡囡話不是利是問題。
不過,我阿妈就嬲左我

大宅

國民生產總值:3818

Cathleen 發表於 19-2-12 19:56
現在沒事了。囡囡話不是利是問題。
不過,我阿妈就嬲左我

兩母女好快無事,搵亞媽飲餐茶

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.