自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

wowobibi 發表於 19-2-8 23:31
除左怕醜,慢熱...我都聽得多係父母笑笑口話個小朋友好有性格,佢自己鍾意講就會講
...

最唔like呢啲
根本大人食唔住個細
管唔到
不過都係嗰句:唔會幫人教仔

男爵府

曈曈媽咪 發表於 19-2-8 23:18
我想講呢~我女正正就係咁,家人朋友眼見我由細到大都用唔同方法教個女,偏偏個女就係唔肯開口, ...

同我屋企兩件一樣,大果個點教點氹,都唔願開口,細果個就好口都不停講祝福語,兩個都係咁教,但點解效果會咁大分別,所以我覺得係小朋友性格問題多過冇家教

男爵府

我覺得,最小要叫人,姑姐呀,阿婆呀,呢d叫人啦!之後人地俾利是,要講多謝!唔講祝福語都可以原諒,唔叫人,同多謝都無,係不能諒解

侯爵府

c60300 發表於 19-2-8 23:31
我有侄仔差不多20歲,俾利是只係多謝,一句恭喜說話都冇,唔係好想俾佢
...

多謝咪算好,咁熟派得就唔好太計較

男爵府

禁止發言 發表於 19-2-8 23:15
話我無家教都要話
係咪d小朋友唔講要一巴車落去
車到佢講先有家教

如果呢啲教極都唔識講嘅小朋友應該係有障礙或心理、精神方面有問題,咁就冇辦法啦,我諗住哋都唔會怪佢
與智者為伍 與善者同行

大宅

回覆樓主:

樓主是否一定要講“恭喜發財”先“有家教”?如果只會講新年快樂,身體健康呢?因為我家族冇人講呢句說話,感覺好“俗”。

男爵府

想生BB熱投

我屋企對面有三個小孩,十年前已經系平日招呼都唔打,,新年一見面就會叫姨姨,個阿媽仲成日話自己好好家教,到宜家我有二個小孩,佢三個小孩有二個結左婚,佢一家在新年期間一見我開門,佢哋即關門。

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

其實我細個都係超級超級怕醜既細路,
咁我一定比人話無家教好多年

男爵府

唔同你拜年啫,唔駛話人冇家教下話?相信你子女品德一定係完美無瑕,否則一定被人話冇家教。

即刻補番句恭喜發財先。

大宅

我有教女叫人,會帶住佢同長輩拜年講恭賀說話,佢都肯講。但我女同我講太多人,唔識點叫。
我而家諗返,男女家每次團拜都有2圍人,我女最細,要叫晒2圍枱先返埋位,仲要個個都伯公叔公,姨婆姑婆輩,我細個好似無咁多人叫

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果小朋友因為怕醜唔鍾意見到陌生人而唔返學又會點?我個人認為入屋叫人,入廟拜神係最基本既禮貌,幾唔鍾意都要做,等同做工課,幾唔鍾意都要做,當成責任既一部份

大宅

回覆樓主:

我女兩歲半都識恭喜發財!
如果我10歲仔唔講,老憑收 我會充公佢d利是!

瑪瑙宮

大廚勳章

Sss_sss 發表於 19-2-8 23:12
唔好話恭賀說話 好多係連叫人都唔叫添~

我好憎聽到啲家長話依家啲細路係咁唔逼得。。。入屋叫人入廟拜神其實好基本。。而且仲係叫長輩把口有幾難開呢?

可能我自細屋企都係要叫人。。。我記得細個如果入屋叫得細聲我阿姨實話聽唔到逼我叫多次。。。試得幾次之後每次見到長輩我都會大大聲逐個叫佢地。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

eziznw 發表於 19-2-9 05:36
樓主是否一定要講“恭喜發財”先“有家教”?如果只會講新年快樂,身體健康呢?因為我家族冇人講呢句說話, ...

唔一定要講恭喜發財。。亦唔需要一定同人祝福。。但我覺得最基本係如果人哋派利是比你講句多謝就得啦。。。好困難?人哋俾野你基本禮貌吧?相信每個小朋友返學老師都會有教人哋送野比自己都應該講句多謝!
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

seaheart88 發表於 19-2-9 07:39
唔一定要講恭喜發財。。亦唔需要一定同人祝福。。但我覺得最基本係如果人哋派利是比你講句多謝就得啦。。 ...

咁講句多謝係普通禮貌

瑪瑙宮

大廚勳章

eziznw 發表於 19-2-9 07:44
咁講句多謝係普通禮貌

派左幾年利是。。。我真係眼見有啲好似啞嘅咁。。你派利是比佢有啲眼角都唔睇你。。有啲就新隻手出嚟好勉強咁收咗你封利是。。真係多謝都冇句。。

講真嘅。。。多謝都冇句真心冇家教囉。。

用戶要求終止服務

tingho 發表於 19-2-9 06:09
其實我細個都係超級超級怕醜既細路,
咁我一定比人話無家教好多年

一樣
我到中學先識講唔該同多謝

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

白玫瑰 發表於 19-2-8 23:13
呢D係家教問題

珍珠宮

回覆樓主:

又咁,我見過一對兄妹好識講恭賀說話/多謝,好識做好識氹人,係佢媽由細到大教,所以真係有家教既。
但佢兩個喺屋企俾呀媽哦兩句時,我見佢地係鬧呀媽‘死8婆’,不斷打床話打死佢......咁真實一面又有冇家教呢
所以我睇小朋友都唔會睇得咁膚淺,講我會覺得佢識做,唔講我會睇態度。有d好傲慢既就真係唔掂檔,有d睇得出想講但冇勇氣我又唔會勉強。
總之就唔會用接利是表現去斷定個小朋友咩品格

wing_tt    發表於 19-2-12 11:07

公爵府

首頁
23456...14

尾頁

跳至