自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說去老公的二叔(即老爺細佬)家拜年,我奶奶叫我去到人地屋企要自己入廚房沖茶並jump茶比二叔二嬸
1) 我不是岩岩結婚
2)我十年前嫁人有敬茶,並唔係要補返D儀式
3)我跟本唔熟悉佢地更何況人地屋企我人生最多去過2-3次加埋不超過2hrs, 點知人地D野放邊????
4) 我認為咁做極之奇怪

我是唔識do嗎

男爵府

BEBIBE 發表於 19-2-8 23:29
話說去老公的二叔(即老爺細佬)家拜年,我奶奶叫我去到人地屋企要自己入廚房沖茶並jump茶比二叔二嬸
1) ...

直糸嘅會,阿叔、叔公嗰D冇仔女孫仔孫女咩,幾時輪到你

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩,咁鬼傳統!
咁你新年係咪都要斟茶俾6299?

公爵府

1) ...

呢d野梗係叫你老公示範下先啦
佢做我咪跟囉

wcpcelia    發表於 19-2-10 09:04

男爵府

SUMSUM_88 發表於 19-2-8 23:35

直糸嘅會,阿叔、叔公嗰D冇仔女孫仔孫女咩,幾時輪到你

冇,我地唔係團拜,所以得二叔兩老係屋企。我真心唔come撈加唔識撈

子爵府

虎到金來勳章

扮鬼婆,咩都唔做

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有幾錢利是,要斟茶

男爵府

cy101 發表於 19-2-8 23:38
嘩,咁鬼傳統!

我冇呀!但二叔D心抱(五十歲以上)來拜年真係會咁做!我三字頭,真心唔知有呢D禮數

琥珀宮

1) ...

do呢d,應該無乜人識

我會叫老公follow up單 case,我跟佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BEBIBE 發表於 19-2-8 23:45
我冇呀!但二叔D心抱(五十歲以上)來拜年真係會咁做!我三字頭,真心唔知有呢D禮數
...
只可講句好鬼傳統!同意樓上,拉埋你C6,佢做就一齊做!

大宅

彩佢都傻,無啦啦一定唔會斟

wcpcelia    發表於 19-2-10 09:05

琥珀宮

回覆樓主:

下,唔識亦未聽過要咁做

水晶宮

...

佢哋自己新抱又點同呀?
其實係咪你冇斟比6299,99借二叔喑示你要毎年斟比6299咋?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

...

咪住先,即二叔新抱上你6299拜年,佢哋向你6299敬茶?!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

cy101 發表於 19-2-8 23:38
嘩,咁鬼傳統!

我有呀。老一輩覺得要,咪斟囉,佢地開心,我又冇蝕底。

伯爵府

我見過最傳統既老人家都只係唔幫你斟茶, 話你知邊度有水飲, 叫你自己搞。 未見過要斟返轉頭囉

伯爵府

我見胡定欣屋企要

水晶宮

1) ...

吓!我個人覺得呢個做法好奇怪。其實呢個會唔會係你奶奶自己既諗法? 如果你做左出黎, 2叔公都會覺得奇怪。

而且你係咪第1年去同二叔公屋企拜年(即使嫁左入夫家10年)?
天空之城, 快樂之地

琥珀宮

舊派人會做,關係好無所謂!拉埋隻C佬一齊,你會ok d 嘅!

男爵府

未聽過喎!過門都係客,要斟茶?

首頁

尾頁

跳至