烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

IloveJJ 發表於 19-3-14 22:20
謝謝你咁詳細既解說。
我都只會洗完擺爐頭,唔會放入櫃。另外,我係打算買雙耳深鍋,28cm嗰款。而且我好大 ...

我也是燒乾了一隻五層鑊,之後買了一個大牌子的不銹鋼鑊,第一次煎豆腐,豆腐可以在鑊內滑動,其實想要不沾鍋的,只要够熱就唔痴,連鋳鐵鍋也是一樣。

反而之前燒壞的五層鑊,我見鑊內出現凹凸不平的點,及變成黑點,也不敢再用,因為好像有鋁在夾層,怕影響健康。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 23:19
khman:
我隻debuyer今日第一次煎牛扒,就煮到黑咗,我應該係太大火
咁我應該點做呢?

電磁爐火 與其它爐灶嘅火力 係有明顯嘅分別 .... 要適應一吓 ....

總括嚟講 , 由開始 預熱 到 完成 , 盡量 避免 開大火 , 特別係少油、少水 嘅時候 ....

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 IloveJJ 的帖子

點黑法?會唔會未開好鍋?呢隻鍋都唔容易開架,很多人都三燒三抹,但我覺得唔夠,我起碼6燒,還有每次抹油越薄越好,顏色才均勻。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

IloveJJ 發表於 19-3-19 09:08
原本開完係咁,個底黃黃地,尋日第一次就煎牛扒,唔知要較細火,咁就黑晒,裏裏外外都黑,油都黑 :thinkin ...

開得唔夠好,唔夠深色,我開完個底是深啡接近黑色的,開到黑色最好,我用電磁爐,旁邊無法受火,如果明火應該四周圍燒下距,經過多次的乾燒加抹油開鑊動作,抹油要很薄,油厚就會有積,用心開可以開得好靚。至於用法就自己慢慢摸索,中間拱起是要適應一下的。

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

照用啦,用用下啲油積會越積越黑,如果不能接受太難看就省過重新再開鍋。

khman    發表於 19-3-20 00:01

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

,燒熱隻鍋后,隻鍋甘厚料有儲熱作用的,如果煎蛋要息火。

禁止訪問

大宅

khman 發表於 19-3-14 13:10
點睇得出 黑色部分 係 琺瑯塗層

e window 話係 "日本 DAIKIN 不粘塗層" 啵:

黑色部分應該不是琺瑯塗層,李家鼎賣廣告那隻都是這樣,我send email問代理,他完全不回覆我是甚麼塗層,問百貨公司及工展會 Promotor 都唔知是甚麼塗層,又沒有認證是安全食用的, 我在中電買電磁爐送了隻20 cm我部唔敢用!

珍珠宮

大廚勳章

Lavonne 發表於 19-3-20 08:08
黑色部分應該不是琺瑯塗層,李家鼎賣廣告那隻都是這樣,我send email問代理,他完全不回覆我是甚麼塗層, ...

其他牌子係乜塗層 就唔多清楚 ...
但 e window 嗰隻 , 佢就講明係 :
鍋具以壓鑄形式製成蜂巢式坑紋,再注入日本DAIKIN(不含PFOA有害物料) 之不粘塗層於蜂巢式坑紋內,盡管在煮食時使用金屬鑊鏟,蜂巢式坑紋亦可卸去金屬碰撞塗層,大大加強鍋身耐用性。

既然 佢唔敢 明確表示 不含 PTFE , 那麼 .... 咁就即係 .... 多數用咗 PTFE 啦 ....

PTFE 即係 傳統 黑色嗰種易潔塗層 , 耐熱溫度不能超過 250℃ , 燒得過熱就會分解、釋出毒氣 .

至於 有冇安全認證 , 其實影響不大 .... 就算有認證 , 只要稍稍 使用不當 , 火力過大、溫度過高 , 都一樣會 釋出毒氣 .....

我用其他普通 PTFE 易潔 pan , 會盡力守住溫度 200℃ 以下
但由於 一般 易潔 pan 重量 唔夠大 , 所以 鑊底嘅溫度 會 有點飄忽
因此 , 初用時 ... 多多少少都會 燒到過熱 ...
當我 一聞到某種攻鼻氣味 , 即係類似巴士廢氣嗰種味 , 咁即係 PTFE 開始 分解 嘅前奏 ...
即係 .... 溫度 開始超過極限 ( 易潔 底層 開始分解... !)
其實 , d 食物已經污染咗 ....
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

大宅

khman 發表於 19-3-20 10:04
其他牌子係乜塗層 就唔多清楚 ...
但 e window 嗰隻 , 佢就講明係 :
既然 佢唔敢 明確表示 不含 PTFE , 那 ...

Thanks. 請問你知不知道天上野是用甚麼物料製造的?。

珍珠宮

大廚勳章

Lavonne 發表於 19-3-20 11:51
Thanks. 請問你知不知道天上野是用甚麼物料製造的?。

生鐵皇 只係個名稱 , 鑊身嘅材料 卻明顯唔係 生鐵 .

佢哋話係 冷軋鋼 .
我相信會係 熟鐵 , 或者 碳鋼 居多 .

至於 表面 造咗嗰層 特別嘅 防銹處理 , 就唔多清楚係咩料嘞 ~

ご馳走様

大宅

khman 發表於 19-3-20 11:59
生鐵皇 只係個名稱 , 鑊身嘅材料 卻明顯唔係 生鐵 .

佢哋話係 冷軋鋼 .

Thanks. 黑色表面會脫落的,好似有塗層,我有隻天上野黑色表面脫落,天上野話可以半價換隻新,都唔知換不換好?

首頁

尾頁

跳至