樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

baby668 發表於 19-2-9 14:31
身邊好多朋友 呢三五七年都賣樓,再非常努力做資產轉移, 有人 上到公屋 歡天喜地,又手持大量現金, 有人 ...

所以唔好話新移民霸佔晒公屋,很多香港人明明有錢都諗不同方法去申請公屋,我識有人用綠表拎阿媽公屋換居屋,幾年後又叫阿媽再申請返公屋

子爵府

Mandy2002 發表於 20-10-26 12:03
所以唔好話新移民霸佔晒公屋,很多香港人明明有錢都諗不同方法去申請公屋,我識有人用綠表拎阿媽公屋換居 ...

阿媽住嘅綠置居,大量老人家都過得好慘, 有仔女迫阿媽交公屋買樓,然後叫個老母同工人瞓廚房, 自己間三間房, 兩公婆同兩個仔一人一間

絕對係真人真事

珍珠宮

baby668 發表於 19-2-9 14:31
身邊好多朋友 呢三五七年都賣樓,再非常努力做資產轉移, 有人 上到公屋 歡天喜地,又手持大量現金, 有人 ...

首先恭喜樓主有個安樂窩
但亦同意babg668, 我識人就係,好多年前因申請到公屋,放棄已睇中想買嘅市區百幾萬600尺私樓(大把人有錢做資產轉移去申請公屋嫁),而家個層樓已升值5倍,佢舊錢就貶晒值了,佢而家間中都有提吓,當時如果唔係有公屋,佢已買左樓,白白錯過左入市最好時機,而家想買私樓600尺就難了。而家佢仔都30歲了,想除名買樓,但而家咁貴,點買。

珍珠宮

baby668 發表於 20-10-26 16:54
阿媽住嘅綠置居,大量老人家都過得好慘, 有仔女迫阿媽交公屋買樓,然後叫個老母同工人瞓廚房, 自己間三 ...

呢啲仔女等天收

子爵府

waic 發表於 20-10-28 08:40
首先恭喜樓主有個安樂窩
但亦同意babg668, 我識人就係,好多年前 ...

所以一句講曬,貪字得個貧

子爵府

waic 發表於 20-10-28 08:41
呢啲仔女等天收

大把呢啲仆街。 我媽住咗幾十年公屋,仲要係一手入伙,住幾十年,佢都唔捨得, 係因為所有仔女公屋已經冇名,所以咁啱抽中,佢都好樂意在新環境繼續住, 綠置居真係冇得輸,二百幾萬, 實用差唔多500呎 巿區近地鐵樓

珍珠宮

waic 發表於 20-10-28 08:40
首先恭喜樓主有個安樂窩
但亦同意babg668, 我識人就係,好多年前 ...

公屋係"糖衣毒藥",以後都唔會享受到資產增值。仔女最後如果上唔到車,會埋怨父母一世。

我都係路過響隔離後生仔房屋台,見到後生仔女罵公屋父母。

子爵府

bik1229 發表於 20-10-28 16:11
公屋係"糖衣毒藥",以後都唔會享受到資產增值。仔女最後如果上唔到車,會埋怨父母一世。

我都係路過響隔 ...

我眼見啲例子就啱啱相反, 住公屋揸benz保時捷大有人在, 好多人因為 冇租樓負擔所以可以儲到好多錢出面買舖買樓, 淨係睇郭富城個老母 咁有錢都要霸住間公屋, 唔係傳媒踢爆都唔肯搬 ,就知道香港人幾濫用公屋

珍珠宮

baby668 發表於 20-11-3 08:13
我眼見啲例子就啱啱相反, 住公屋揸benz保時捷大有人在, 好多人因為 冇租樓負擔所以可以儲到好多錢出面買 ...

而家住公屋唔可以買樓啦。

有錢個班好多係大陸資產,查唔到。

禁止訪問

子爵府

bik1229 發表於 20-11-3 12:46
而家住公屋唔可以買樓啦。

有錢個班好多係大陸資產,查唔到。

從來住公屋都唔可以買樓, 但好多公屋富戶,都係用公司名義登記, 細個住屋邨嗰度, 有個街坊一家六口申請綜援, 其實個户主用公司名義係香港持有十幾個物業, 仲要喺大陸開廠,大陸仲有好多地同屋

珍珠宮

baby668 發表於 20-11-4 17:01
從來住公屋都唔可以買樓, 但好多公屋富戶,都係用公司名義登記, 細個住屋邨嗰度, 有個街坊一家六口申請 ...

唔可以買樓,係約兩年前收緊富戶政策,自己google查。

子爵府

bik1229 發表於 20-11-4 17:11
唔可以買樓,係約兩年前收緊富戶政策,自己google查。

所以依家先至有富戶購入居屋, 綠置居好多單位啲人購入咗都係空置,再放兩年轉售

首頁

尾頁

跳至