夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

營媽 發表於 19-2-12 18:20
唔係呀,我講緊陀BB嗰時。生完之後有減小小磅,但唔多。而家餵母乳,係無減過磅,我都唔覺得餵母乳可以修 ...

我陀b時重左30磅,我生完兩日已經冇左12磅,生完兩個月就冇左25磅。因為坐完月後個個月自己一個人湊,冇啖好食。現在bb就黎6個月,我仲有1磅就回復未生時了。所以你加油呀,你都得既

洋房

lamomw 發表於 19-2-13 09:37
我陀b時重左30磅,我生完兩日已經冇左12磅,生完兩個月就冇左25磅。因為坐完月後個個月自己一個人湊,冇啖 ...

多謝你呀,我都希望好似你咁,我都會加油架啦

禁止訪問

複式洋房

營媽 發表於 19-2-10 00:17
生完BB 2個幾月,成日比我老公同屋企人笑我肥,之前未生都無試過咁肥,其實生完BB都好辛苦,而家重成比人攞 ...

我老公都試過話我生完肥咗,我就答佢:「我變肥都係因為要同你生B,有b時日日唔舒服嘅係我,成日要住院嘅係我,生b時痛嘅都係我!你呢?你剩係俾咗粒精咋!你依家好嫌我肥?」咁佢就冇再講過我肥。不過有時我會話:「我係咪肥咗?」佢會話唔係呀

公爵府

生完BB 2個幾月,成日比我老公同屋企人笑我肥,之前未生都無試過咁肥,其實生完BB都好辛苦,而家重成比人攞 ...

可能佢地講笑姐,自己出月後,就控制下,唔洗人奶嘅話,就減下,不過喂人奶瘦得快

別墅

營媽 發表於 19-2-11 22:22
我以前得115磅,我起碼都重咗50磅!我都唔知點解會重咁多,我覺得我都好好控制飲食。我而家真係有排減:exc ...

我生完2個都係由110重左50幾磅,但因為靠做運動練到有腹肌,c6話我依家太瘦 。減肥無得急架
磅上數字唔重要,重要係整個身形比例呀

洋房

Flower1015 發表於 19-2-22 04:46
我生完2個都係由110重左50幾磅,但因為靠做運動練到有腹肌,c6話我依家太瘦 。減肥無得急架
磅 ...

你就好啦,你c6笑我肥呀!而家都開始做返D運動

回覆 營媽 的帖子

Hello 營媽, 明白媽媽想快d恢復身材, 但都唔好比太大壓力自己呀! 要注意熱量攝取同消耗既平衡, 飲食上要以少油, 均衡同多元化為原則, 媽媽可以做下產後運動, 除左可以加速回復到產前體型, 仲可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環, 只要持之以恆, 慢慢會見到成果架, 可以參考以下產後運動資料: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html
媽媽加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-5 17:35
回覆 營媽 的帖子

Hello 營媽, 明白媽媽想快d恢復身材, 但都唔好比太大壓力自己呀! 要注意熱量攝取同消耗 ...

多謝你回覆,我都會加油(emoji)(emoji),不過有時好hurt,真係好想快點搣走d豬腩肉

男爵府

BB防敏心得分享勳章

邊個生完唔肥,生仔第一樣放棄就係做女時既身型,不過坐好月,滿100日再減都未遲,唔好為D無謂人激心!

民房

我岩岩生完3個月 明顯真係肥左 開頭見到自己個肚皮更加吾開心tim 但慢慢見到bb開心成長 自己又肥又醜算得係咩
營媽 發表於 19-3-5 20:36
多謝你回覆,我都會加油(emoji)(emoji),不過有時好hurt,真係好想快點搣走d豬腩肉
...

唔好客氣 透過飲食及運動去達到修身/腹效果係比較持久方法,一般產後6-8周子宮已經能夠恢復到懷孕前狀態,唔少產後運動(收腹/腰腹)都適合媽媽做架,加上飲食配合,減重修身效果會比較明顯,好多jm都支持您呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實生完都係冇耐姐。
佢地笑, 係佢地無知~
唔好理佢地啦~ 或者用佢地笑你既, 造成新能量, 減俾佢地睇, 剝佢地把牙。
加油呀!

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

用戶要求終止服務

試下紮肚

別墅

營媽 發表於 19-2-11 22:22
我以前得115磅,我起碼都重咗50磅!我都唔知點解會重咁多,我覺得我都好好控制飲食。我而家真係有排減:exc ...

我生完都仲有70kg,而家生完11個月,得番47kg.所以你努力呀

洋房

ankiso 發表於 19-3-14 18:53
我生完都仲有70kg,而家生完11個月,得番47kg.所以你努力呀

嘩,你好犀利!你點減架?分享下心得

大宅

開心吸收勳章

我生左2個,生1個肥一個碼,我老公有時同我講笑都話我肥,話我大象,我唔理佢

別墅

好明白你心情,我媽同佢個邊親戚形容我生完小孩肥腫難分話我作賤自己!

我都唔明點解我肥又好似得罪佢地咁!

洋房

Wonda 發表於 19-3-19 16:48
好明白你心情,我媽同佢個邊親戚形容我生完小孩肥腫難分話我作賤自己!

我都唔明點解我肥又好似得罪佢地咁 ...

唉!我都覺得係!我覺得以前我廋d無BB果時,個個都對我好好,唔知係咪我而家肥咗,D人好似睇我唔順眼咁!

別墅

營媽 發表於 19-3-20 12:05
唉!我都覺得係!我覺得以前我廋d無BB果時,個個都對我好好,唔知係咪我而家肥咗,D人好似睇我唔順眼咁!
...

身同感受,但最緊要唔係老公咁就ok. 三姑六婆唔理佢地。肥咗但冇身體問題同三高就算喇,有時間再睇下用咩方法減啲。一齊加油。

首頁

尾頁

跳至