論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

事緣係咁,姐姐7月完約,佢有問過我地續唔續,事實佢一般所以我地考慮緊未覆實佢。
頭先拜完年返來,佢喊晒口話個女情緒有問題,要5月返去同佢過生日,所以要攞兩星期。

我有啲懷疑可能佢搵到工又或者返左去唔返來因佢個囡都有成18歲,一直相安無事既,所以想請教下大家我點做先好呢?

男爵府

回覆樓主:

佢地啲戲好好。
你搵定 replacement 吧。

大宅

回覆樓主:

現在搵一個,送佢走,叫佢唔好返黎

wcpcelia    發表於 19-2-11 09:45

男爵府

babytwinstar 發表於 19-2-10 00:25
事緣係咁,姐姐7月完約,佢有問過我地續唔續,事實佢一般所以我地考慮緊未覆實佢。
頭先拜完年返來,佢喊晒 ...

我果個又係,4月完約。佢突然話十幾歲嘅仔閙情緒,唔肯返學,話果仔唔想佢4月返去唔再來打工。但工人又話試說服阿仔。
我都知工人講大話,係知道佢玩咩?

子爵府

babytwinstar 發表於 19-2-10 00:25

似是一去不返, 7月完約減42天可以6月頭都等唔到? 如果咁都等唔到, 你搵定新姐姐吧。或者你5月叫佢自己出機票, 話佢知你只會完約6/7月才出機票給他, 看他如何反應。

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

我感覺似佢可能搵到新工,人地唔等佢咁耐3年幾我地對佢好好,估唔到佢咁,雖然我地都唔一定再續佢,可能佢feel到咪走就求奇呃我地。
希望3個月趕到啦!

大家有無好agent介紹?

大宅

babytwinstar 發表於 19-2-10 08:25
我感覺似佢可能搵到新工,人地唔等佢咁耐3年幾我地對佢好好,估唔到佢咁,雖然我地都唔一定再續 ...

揀工人撞手神

男爵府

我工人6月尾完第二張約,我都未講實係咪續佢,因為都驚續第三個約會變衰,查實現在已冇初初來時咁好。不過同老公商量過新年後都會同佢傾,佢唔續我亦冇乜所謂。佢之前都要求3月放假,後尾我叫佢4月趁學校假期才放,佢OK,我冇理咁多嗱,由她吧!反正來回機票由她自己付。有時覺得兩年完約先比佢地返去一次見家人好似幾慘咁,我工人4年內都返過去4次㗎,之前3次都有準時返來,冇問題喎!

侯爵府

ajfamily 發表於 19-2-10 09:52
我工人6月尾完第二張約,我都未講實係咪續佢,因為都驚續第三個約會變衰,查實現在已冇初初來時咁好。不過 ...

來緊你會唔會續佢呀?

大宅

ajfamily 發表於 19-2-10 09:52
我工人6月尾完第二張約,我都未講實係咪續佢,因為都驚續第三個約會變衰,查實現在已冇初初來時咁好。不過 ...

驚第五年博炒

男爵府

babytwinstar 發表於 19-2-10 12:08
來緊你會唔會續佢呀?
我真係十五十六,驚佢做夠5年搏炒,但老公傾向續,諗住過咗新年同佢傾,或者佢唔想續呢!

男爵府

不過,無論續唔續我都應承咗佢4月放假,佢亦已買了機票。我冇諗過佢會唔返來,始終快完約,點都係做完佢好d啦!你工人情況都一樣

侯爵府

ajfamily 發表於 19-2-10 12:45
不過,無論續唔續我都應承咗佢4月放假,佢亦已買了機票。我冇諗過佢會唔返來,始終快完約,點都係做完佢好d ...

我都會比佢返去既,係諗緊如唔返駛唔駛諗定搵新工人,因我地要返工無人湊b呀

男爵府

babytwinstar 發表於 19-2-10 13:06
我都會比佢返去既,係諗緊如唔返駛唔駛諗定搵新工人,因我地要返工無人湊b呀
...
如果佢唔係咁差,你不如考慮續佢,早d同佢講同做文件,等佢個心定d,始終你要佢幫手揍b,自己又要返工。我情況同你好唔同,我d仔女已10歲嗱!份工可以home office, 工人主要做家務咋,冇咗佢我都掂。

侯爵府

ajfamily 發表於 19-2-10 14:13
如果佢唔係咁差,你不如考慮續佢,早d同佢講同做文件,等佢個心定d,始終你要佢幫手揍b,自己又要返工。我 ...

你情況好我好多呀

大宅

babytwinstar 發表於 19-2-10 13:06
...

搵過件新都要三個月呀

侯爵府

csysimon 發表於 19-2-10 14:43
搵過件新都要三個月呀

係呀所以呢樣最煩

男爵府

babytwinstar 發表於 19-2-10 14:55
係呀所以呢樣最煩

好過你信佢, 如果結果佢係唔番, 咁你就係2星期+三個月無工人用。

菲/印都係講大話當食生菜, 唔通同佢講個信字? 佢地只有自已利益行頭, 不會為你既情況考慮。

侯爵府

little_kid 發表於 19-2-10 07:08
我果個又係,4月完約。佢突然話十幾歲嘅仔閙情緒,唔肯返學,話果仔唔想佢4月返去唔再來打工。但工人又話 ...

你續唔續佢

男爵府

babytwinstar 發表於 19-2-10 14:37
你情況好我好多呀
其實佢地做滿一年才有7日假,你今次唔一定要比佢放兩星期。另外,為保障自己,可考慮hold住佢份糧,等佢返來才出比佢。同時要佢簽好文件,幾時唔返來當佢唔做。

首頁

尾頁

跳至