意見反饋
義工

6個月-1歲 今日: 4|主題: 14425

跳至
BB唔肯瞓

複式洋房

國民生產總值:249

2019新春慶豚圓

10個月大BB,出世時已經一直要抱住,唔係就勁喊。放低佢喺任何平面瞓覺都會即時醒再勁喊,1-4個月要放喺Rock and play或者抱住先瞓,之後放床仔瞓下就成晚醒,一抱就即唔喊。抱佢氹佢瞓着一放落床又會勁喊。佢日頭只會瞓2次30分鐘嘅晏覺,有時得一次,佢已經勁眼瞓,坐喺high chair 瞓着,一放落床又喊。總之床仔或任何平面都唔瞓。啲人話我抱慣但佢一出世已經係咁,你估我想抱佢抱到隻手要睇醫生。
試過cry it out 佢會喊個幾鐘喊到嘔為止,實在唔忍心見佢咁,但兩公婆都覺得好攰,我係全職媽媽但好多家務都做唔到,因為佢一走出視線範圍佢就喊,有冇人BB係咁而有方法改善到?

王國熱話
中文歌名接龍 第3炮
四字接龍 接任何一字(同音都得)PART 2
五金接龍 (同音也可)
接尾字接龍

別墅

國民生產總值:530

2019新春慶豚圓 2019勳章

食吾食奶咀呀?我仔一醒就塞佢食之後會繼續訓

複式洋房

2019新春慶豚圓

bbon1224 發表於 19-2-10 11:09
食吾食奶咀呀?我仔一醒就塞佢食之後會繼續訓

有食,但佢一醒見唔到我就喊唔停。真係冇晒辦法,怕佢一路係咁我真係人都癲!

別墅

國民生產總值:530

2019新春慶豚圓 2019勳章

我b8個月都會甘,見我吾到就喊,始終仲細吾夠安全感正常既,唯有多啲同佢玩下抱下佢等佢安全感多啲,可能無甘扭,大大下就無甘扭計架拉!

珍珠宮

國民生產總值:43379

2019新春慶豚圓

bbon1224 發表於 19-2-10 20:38
我b8個月都會甘,見我吾到就喊,始終仲細吾夠安全感正常既,唯有多啲同佢玩下抱下佢等佢安全感多啲,可能無 ...

係亞,一開始都係會咁樣

複式洋房

2019新春慶豚圓

GCHK 發表於 19-2-10 21:26
係亞,一開始都係會咁樣

啲人話如果依家唔自己瞓,到幾歳都要我氹佢瞓。到時真係唔知點算,今日晏覺又喊咗成個鐘。可能得我日日對住佢,朋友叫我放佢daycare,但我唔忍心,怕佢喊唔停啲人會虐待佢。

別墅

國民生產總值:607

2019新春慶豚圓

baberonnie 發表於 19-2-11 05:32
啲人話如果依家唔自己瞓,到幾歳都要我氹佢瞓。到時真係唔知點算,今日晏覺又喊咗成個鐘。可能得我日日對 ...

唉,我個都要氹訓,D人成日話,由佢扭攰會訓,其實係唔會

珍珠宮

2019新春慶豚圓

baberonnie 發表於 19-2-11 05:32
啲人話如果依家唔自己瞓,到幾歳都要我氹佢瞓。到時真係唔知點算,今日晏覺又喊咗成個鐘。可能得我日日對 ...

明白,係我都唔忍心

複式洋房

2019新春慶豚圓

moksamuel 發表於 19-2-11 16:27
唉,我個都要氹訓,D人成日話,由佢扭攰會訓,其實係唔會

佢一路企喺度喊成個鐘,我齋睇都攰,但佢一抱冇耐又會瞓,之後放落床又醒勁喊。間房全黑加埋white noise 好似都冇分別。試過畀兒童止痛藥怕佢出牙仔痛,點知又冇用,醫生都叫我由佢喊,感覺好似冇人有方法咁

複式洋房

2019新春慶豚圓

GCHK 發表於 19-2-11 21:03
明白,係我都唔忍心

佢成日喊到嘔,已經唔太願食奶。好攰但佢好扭計,要更多心機同耐性,但我已經人都癲。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

baberonnie 發表於 19-2-12 05:41
佢成日喊到嘔,已經唔太願食奶。好攰但佢好扭計,要更多心機同耐性,但我已經人都癲。
...

好明白,加油,你可以做一個好媽媽嘅

洋房

國民生產總值:74

2019新春慶豚圓

我囡囡日頭食飽肯自己係瞓,夜晚就難搞,11點飲完奶扭到成零晨一點先瞓,如果唔理佢仲會一直喊成個鐘.
我最近發現摸下佢頭仔佢會慢慢安靜入睡

複式洋房

國民生產總值:383

身同感受 。啊囝 3個幾月開始奶樽唔要 。奶嘴又唔要 。所以埋身飲奶 到而家9個月一直慣左埋身先肯瞓。我又係全職媽 一日到晏餐飯都好難煮到 。家務更加唔洗講啦 。因為佢又係一擺低就醒 。日頭我陪佢瞓都瞓到2個鐘左右 。但如果我一起身 太概5-15分鐘已經醒。。。以前1個月試過由佢哭 哭足半個鐘哭到嘔奶就唔忍心了 。唉真係冇解

複式洋房

2019新春慶豚圓

Mushcsl 發表於 19-2-13 08:40
我囡囡日頭食飽肯自己係瞓,夜晚就難搞,11點飲完奶扭到成零晨一點先瞓,如果唔理佢仲會一直喊成個鐘.
我 ...

我有試過,一時時得。主要都係拍下佢手仔,仲有佢對腳成日跟高挾住我隻手,驚佢有問題。

複式洋房

2019新春慶豚圓

salayeung 發表於 19-2-14 01:27
身同感受 。啊囝 3個幾月開始奶樽唔要 。奶嘴又唔要 。所以埋身飲奶 到而家9個月一直慣左埋身先肯瞓。我又 ...

我個B都啜奶嘴,但對瞓覺冇乜大幫助,佢哋好似有雷達咁,應該係聞唔到我哋陣除即醒!你都加油,盡快戒咗做人肉奶嘴先!

複式洋房

國民生產總值:250

2019勳章

我個都係咁~
完全唔肯訓…
最近已經嘗試了18:00後唔俾佢訓…
拖到佢23:00食埋奶訓…
佢真係好攰食完奶都即訓…
點知半小時後就喊醒喇…
拍返都拍唔到佢訓…
由佢喊成粒鐘都唔訓…
最後開返燈佢好開心咁笑…陪玩到02:00先訓…
真係身心疲累…

複式洋房

2019新春慶豚圓

MocoMoco 發表於 19-2-14 09:56
我個都係咁~
完全唔肯訓…
最近已經嘗試了18:00後唔俾佢訓…

BB幾大? 我個仔9點起身11:30nap(30分鐘,除非我抱佢瞓或放喺我床度陪瞓,可以瞓到1-1.5hrs) 之後2:45再瞓。夜晚8:30-9pm 開始氹佢瞓,有時磨到10:30-11pm先瞓。
其實醫生叫我3pm 後唔好畀佢瞓,7點要瞓到第二日7am.試下逼佢早起身,早啲瞓,咁你都可以唔使告到淩晨先瞓,我哋都要有精神健康!

複式洋房

國民生產總值:250

2019勳章

baberonnie 發表於 19-2-14 10:11
BB幾大? 我個仔9點起身11:30nap(30分鐘,除非我抱佢瞓或放喺我床度陪瞓,可以瞓到1-1.5hrs) 之後2:45再瞓 ...

我女就快10個月了…
佢每晚大約01:30-02:00先訓得著…
第二朝07:30-08:00左右就醒來要食奶…
好彩既就即時換埋片可以再訓…
唔係就要玩到09:30左右再訓…但哩覺佢好好訓…可以訓到11:30先起身…
之後會有1-2次NAP但都係得30分鐘自己醒…
每晚到21:00左右佢就眼訓架喇…
起初都諗食埋奶可以早點訓…點知佢哩覺都係30分鐘!!!
我唔知可以點做好…佢訓覺時間好少…細細個已經有眼袋少少黑眼圈…

複式洋房

2019新春慶豚圓

MocoMoco 發表於 19-2-14 10:43
我女就快10個月了…
佢每晚大約01:30-02:00先訓得著…
第二朝07:30-08:00左右就醒來要食奶…

真係少咗啲,有冇試過坐床邊氹佢瞓?大約每日要瞓12個鐘,有時攰過頭佢哋腦部太活躍都會瞓得差。你試下早啲坐喺床邊講故事,全黑環境加sound machine,試三日連續睇下有冇改善。如果我個B瞓唔夠我會抱佢坐梳化nap最少一個鐘,反正佢喊同扭我乜都做唔到。有人畀兒童止痛藥畀佢哋會瞓好啲,我試過就冇乜用,朋友就試過okay,問下醫生意見。
總之每日都最好有個穩定時間表,佢哋慣咗就會知要瞓,雖然我個仔成日醒但都開始知咩時候做乜,持之以恆一星期應該會有啲改善,期待你好消息!

複式洋房

國民生產總值:105

2019新春慶豚圓

抱太多,唔可以下下都抱

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.