6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

我個情況一樣,張bb 床白買㗎,bb 而家5個月,佢一定要同我喺同一張床,然後啜住我先可以瞓。 如果我俾佢啜完瞓著,準備放佢落bb 床佢已經feel 到即醒,然後大喊。我奶奶話唔好俾佢習慣同我瞓,鬼唔知咩,佢肯先得㗎。我都唔敢講俾人知,因為其他人實話好危險,其實我每晚只可以淺睡,我仲要係一個working mom 就算佢瞓著都易醒,醒咗都要再啜先瞓返,周邊嘅人成日話我縱佢,你估我想㗎咩。 有啲研究又話如果細個有充足安全感,大個先有自信。做阿媽真係難

複式洋房

lamontea 發表於 19-2-14 16:53
我個情況一樣,張bb 床白買㗎,bb 而家5個月,佢一定要同我喺同一張床,然後啜住我先可以瞓。 如果我俾佢啜 ...

6個月可以開始sleep train, 可以上網搵下有關資料。可以戒奶樽或啜住阿媽瞓就差唔多呢個時候。呢幾日BB都多咗瞓床,都有成日醒但開始有生理時間表,試咗改佢哋啲小習慣先。
針唔拮到肉唔知痛,每個BB都唔一樣,每個媽媽亦都唔一樣,有人可以忍到BB喊好耐嘔呀盛咁,有人做唔到,唔代表邊個啱邊個錯。不過咩都係我哋做阿媽嘅錯,啲人都係會歸咎我哋。最緊要老公體諒支持,其他人意見聽咗就算,當呻下囉!我自己湊身邊除咗老公,一個屋企人都冇。其他人幫手望下、陪下都冇,個仔又好demanding,所以覺得特別攰。我建議多啲同支持你嘅人溝通搵正能量,繼續撐落去!

複式洋房

我覺得佢係缺乏安全感,你應該俾幾條有你味嘅安撫巾巾俾佢,等佢以為你一直喺身邊,應該無咁醒訓

複式洋房

nattynat 發表於 19-2-16 11:46
我覺得佢係缺乏安全感,你應該俾幾條有你味嘅安撫巾巾俾佢,等佢以為你一直喺身邊,應該無咁醒訓
...

聽日可以試試,因為未夠一歲所以盡量唔想放太多嘢喺床仔。今日佢晏覺瞓兩轉夾埋一個鐘,夜晚喊咗半個鐘就停但坐咗一個鐘,我入房瞓低佢先瞓着,好難捉摸。

複式洋房

baberonnie 發表於 19-2-16 12:41

聽日可以試試,因為未夠一歲所以盡量唔想放太多嘢喺床仔 ...

你等佢訓左拎開就ok

複式洋房

nattynat 發表於 19-2-16 13:57
你等佢訓左拎開就ok

多謝你喞意見,我今晚試下啦。但佢依家主要問題係企喺床仔度喊,有時仲嘔添,喺咁望住房門口,就算坐咗喺度椿椿下都唔識瞓低,要我入房瞓低佢個人。

首頁

尾頁

跳至