在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問各位Jm,知唔知sales coordinator一般要做d咩?要唔要見客?向新客介紹公司產品?要唔要幫手追數?

thx

伯爵府

間間公司唔同
但不外fu 都要出報價單 跟shipping
我做過3間公司都不用跑數

伯爵府

如果你想做sales coordinator, 千期吾好做!!!!!!而且一般請後生, 因為有無限精力, 快手, 吾洗照顧家庭, 可以晚晚係公司工作,

打雜, 全部野都關你事, 一定係由返工忙到放工, 再要OT, 仲要放假都要做野,

sales coordinator一般要做d咩?
其實你去求職網, 都睇到D工作包括咩,
issue Quotation, Invoice, D/N, tender, contract, agreement, catalog, leaflet,
process sales order, I/E doc, reports,
arrange delivery, customs clearance,
procure material & products,handle stock control, samples,
handle all sales admin, customer services & marketing events,

要唔要見客?
如果你公司係有SALESMAN 呢D位, 你係吾洗見客,

向新客介紹公司產品?
就算你有公司有SALESMAN 呢D位, 你都要知道公司產品, 因此你係要接所有查詢電話,

要唔要幫手追數?
如果間公司要你追埋數, 你一定要求佢要有commission畀你, 如果無的話, 一般吾關你事,

wcpcelia    發表於 19-2-13 14:36

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mafa091011 發表於 19-2-10 09:16
想問各位Jm,知唔知sales coordinator一般要做d咩?要唔要見客?向新客介紹公司產品?要唔要幫手追數?

thx ...

N年前做過,...

幫sales做文書野
整報價
跟生產
跟包裝
有時約運輸

ETC

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbkq 發表於 19-2-12 17:36
如果你想做sales coordinator, 千期吾好做!!!!!!而且一般請後生, 因為有無限精力, 快手, 吾洗照顧家庭, 可 ...

呢D位..學野都幾好
樣樣都有份咁

不過我果時係2X歲果時做....

伯爵府

good_pig 發表於 19-2-12 22:32
呢D位..學野都幾好
樣樣都有份咁

洗唔洗好多時候都OT?

寶石宮

heily123 發表於 19-2-13 18:32
洗唔洗好多時候都OT?

我果時都還好,係旺季O 少少
呢個睇公司習慣

伯爵府

heily123 發表於 19-2-13 18:32
洗唔洗好多時候都OT?

我舊公司唔使點OT, 要OT你就走啦

伯爵府

我第一份工就係做sales co
基本上 sales搵左個客 後面follow up就係sales co做
包括搵supplier報價 mark-up計profit margin 出quotation 準備catalog 訂貨 安排送貨 出invoice etc
如果有啲要跟project嘅仲煩 除以上工作 仲要 由收到tender後開始跟 如果好彩中標 後續跟工程進度 同PM一齊去開site meeting 直到收晒錢 DLP完左為止

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實應該間間唔同㗎, 我之前嘅公司Sales Co唔使OT㗎
每日望住佢哋就充滿力量啦!

瑪瑙宮

我又係第一份工做 sales-co, 有一班 salesman contact 客, 佢地自己攪報價合約, 我地比較簡單, 电話接單, 入機, filing, 同倉同 showroom 同事協調送貨改單安裝事宜. 無 OT. 其實都係普通文員一个.

對於 green 的我, 係有野學到 ge.

而家有網購, 而家的 sales-co 工作同以前的 sales-co 我諗好唔同.

大宅

bbkq 發表於 19-2-12 17:36
如果你想做sales coordinator, 千期吾好做!!!!!!而且一般請後生, 因為有無限精力, 快手, 吾洗照顧家庭, 可 ...

依家要求我工作以外時間都要覆客
如果工作以外時間仲要覆客,應該幾多人工至合理?

大宅

good_pig 發表於 19-2-12 22:31
N年前做過,...

幫sales做文書野

要唔要跟客?

大宅

Gi-leung 發表於 19-2-13 21:18
我第一份工就係做sales co
基本上 sales搵左個客 後面follow up就係sales co做
包括搵supplier報價 mark-up ...

多唔多ot?

寶石宮

mafa091011 發表於 19-2-21 23:15

要唔要跟客?

有跟order, 都有同客夾生產資料,運輸呢d

寶石宮

Nancy20090615 發表於 19-2-18 11:04
我又係第一份工做 sales-co, 有一班 salesman contact 客, 佢地自己攪報價合約, 我地比較簡單, 电話接單, ...

我以前跟出口,都幾多枝節嘢要跟

伯爵府

mafa091011 發表於 19-2-21 23:14
依家要求我工作以外時間都要覆客
如果工作以外時間仲要覆客,應該幾多人工至合理?
...
好似工作時間之外,有幾多客要覆,係咪簡單回覆,或是要用好多時間。
你工作時間係咪已經好繁忙,你自己衡量下,係咪人工不合理。

伯爵府

mafa091011 發表於 19-2-21 23:16
多唔多ot?

多 特別係趕交tender果陣 仲要係OT到半夜

首頁

尾頁

跳至