單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

生左係一世,一生既責任,你未來要一直工作搵人湊住佢,根本手停口停,你真係好鐘意小朋友,而肯定比佢開心同陪伴既童年佢?
見唔少人生左,掛住番工將個仔比婆婆湊,到小朋友中學又話要搵錢無時間管教,小朋友無人理勁反叛,然後16歲綴學做未婚媽媽。。。
你要好好諗清楚 你會為佢放棄一切嗎? 青春,身材,金錢,時間等,你唔會好似而家做女咁自由自在嫁,你會變成你既媽媽咁, 日晚操勞

洋房

kissapplegirl 發表於 19-3-17 05:56
生左係一世,一生既責任,你未來要一直工作搵人湊住佢,根本手停口停,你真係好鐘意小朋友,而肯定比佢開心 ...

多謝你的意見

男爵府

kittycat88 發表於 19-2-10 12:08
現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

我是單親一手湊大個仔,佢而家係我情人,我倆有笑有淚一起走過十個年頭,佢見證住我識到呢個單親爸爸男朋友,我超超超高齡8月生啦,我仔朝朝問候我個肚有冇不適,冇受過苦怎會有甜?我真的好幸運有呢個孩子先有我今天既幸福。只要你願意,冇野係唔得,不要錯覺單親小孩一定唔幸福,如果2公婆有名冇實扮幸福整齊家庭咪仲可悲,你自己想清楚,骨肉係自己既,衰男人只是過客,不值得因為佢呀,小孩幸福與否是媽媽決定的

複式洋房

為人為己,唔好亂生仔!

大宅

唔好要啦 你呢一刻仁慈 bb既成長會出現好多問題

複式洋房

現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

我都係同男朋友分左手,但我決定要。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

要吧,已經是一個小生命,既然來得不易,就生出來好好照顧佢,條路雖然是辛苦但你會想像唔到同時佢能俾你開心同快樂,係幾辛苦你都會覺得值得的,伴侶未必一生一世都愛你陪在身邊,但是你的兒女無論如何都係你的!請好好考慮下,而且墮胎的罪孽真係十分十分重,可以影響好深遠!

禁止訪問

複式洋房

kittycat88 發表於 19-2-11 13:58
我明白生命好保貴,所以真係唔舍得,而且bb得來不易,我是個高齡產婦~

生命可貴,但依加多左好多問題出現,有無考慮過祖先遺傳病? 生小朋友看似好容易一件事,往後日子面對問題又係令一回事,當然唔係人人都會有遺傳病,所以都睇命運,因為我是過來人明白這點,生小朋友前真係可以最後去驗遺傳病跟身

洋房

回覆 suiping 的帖子

你好,我也是同路人,願不願意教我找FREELANCE,PM 傾?

大宅

其實馬死就會落地行,係天性嚟...呢個世界冇話冇左另一半就生存唔到,生活唔到囉⋯⋯我係過來人,未婚就有左bb,個個都叫我落,係我自己堅持要生出嚟,點知個b剛出世就俾我發現對方偷食,分開左...但隔左兩年又復合結埋婚,問心我復合係因為個小朋友要入幼稚園,我怕佢冇爸爸會俾人笑,但個仆街咁多年嚟都冇拎過d咩錢嚟養過個仔,復合期間我一忍再忍(女人、周街借財仔、家暴等等)大大話話我拎左起碼六十幾萬出嚟幫佢補鑊,到之後我終於忍無可忍要離婚...

大宅

我爸當初極力反對我離婚,佢怕我湊住一個小朋友好難再搵到下一段感情,但我決心唔再忍,堅決離婚,好好彩俾我遇到現任老公,佢好錫我小朋友,拍拖一年,佢仲話要同我結婚,之後我哋仲生左細仔嚟緊暑假我細囡都準備出世喇,所以洗乜諗咁多喎!

大宅

她是有生命和寶貴, 我相信生下來一定有路可以走得過, 我相信你用愛心和關懷照顧這個小孩子同佢一齊成長, 佢必定感受到你對佢的愛, 所以不用伯, 我成日都覺得未必完整家庭一定是幸福, 如果父母唔愛孩子咪一樣咁慘, 所以單親成長的孩子我覺得會成熟點及明白事理多點, 只要你將來講清楚佢知, 俾佢明白可以啦, 最重要係你自己點樣同佢相處, 點樣伴陪佢成長, 教導佢才是最重要

我都是單親媽媽

大宅

現在你現在最重要保持心境開朗, 唔好諗咁多唔開心嘢, 食同多休息, 多同個B講嘢, 胎教好緊要, 你個人開心個B性格都開朗同會成日笑, 我經驗所得

複式洋房

樓主,想知你最後既決定,我pm你(emoji)
Wangel   

禁止訪問

禁止訪問

大宅

請問樓主最後有無生到小朋友?

如有,希望你積極面對,明天會更好!捱過bb 既時段就舒服好多

首頁

尾頁

跳至