單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 hoursebb 的帖子

你應該問下男方即使分開願唔願意負番部分經濟責任一齊養

如果唔係一個人養真係好辛苦

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你自己都話係高齡產婦啦!未必再有下一任或者再有下一個小朋友,如果係你我諗我會生,起碼都會有小朋友陪伴下自己,比較自私嘅想法!

大宅

kittycat88 發表於 19-2-10 12:08
現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

睇你自己經濟能力同屋企人support
無就最好唔好諗

大宅

kittycat88 發表於 19-2-11 16:49
回覆 kaman0617 的帖子

我沒有屋只是回娘家,同小小積蓄,我之前是做幼兒工作,照顧應該不是問題,只怕身心發 ...

我同你一樣經历 遗憾系我已经15w 不要也不可以

洋房

現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

梗係唔要啦

大宅

男友暫時唔需要考慮了,也不要有期望,免得自己傷心。

經濟的首要考慮,有數得計,$5000-6000/月 喺頭12年,800K-1M; 13-18歲就更高消費,600K-800K, 養一個小孩低消費入場至18歲始乎2百萬走不掉!

生咗出嚟如果你比唔$到佢如學嘢和培育就好容易內疚。

有冇人幫你湊?如你自己父母?無的話有冇$請工人?

如果以上理性條件Ok,才考慮要;否則生出嚟反而害咗佢,因出世已不在完整家庭,只是滿足了你自己有小朋友的私慾!

大宅

如果你真係好鐘意小朋友的話一定捱得到既,辛苦一定架啦。

大宅

年半了,樓主事情已完結

別墅

nicoletingting 發表於 19-3-7 20:12
直接講句,好難行,忍痛放棄啦⋯⋯⋯

曾經我有左6星期既bb,不理任個親戚朋友反對,力勸我會搞唔掂個細, ...

睇到都嬲(emoji)點解總會有啲咁嘅人(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

高齡又想生, 就諗下以後點安排。你覺得個男人唔關心你, 閃咗去。 咁你咪由得佢囉, 最重要係問佢一句, 會唔會俾錢養。我可以同你講, 最愛你的人, 在你個肚裡面, 而唔係無血緣的男人。

大宅

我勸你搵社工, 呢度無人可以幫到你。 如果無現在都唔用腦去思考清楚未來, 你都唔係好適合生仔。

大宅

你粗身大細, 我才會講多兩句。 提提你, 自己回憶下, 係邊個專登未婚又唔避?自己有無責任? 自己係唔係一早有心理準備生仔? 如果以上三題, 你都覺得唔關你事, 你另一個人叫你生, 咁你可以繼續轉牛角尖。

可能你高齡, 亦可能你第一次產檢就有問卷問你會唔會‘唔想生’。

小生命已經到咗, 佢無錯, 係大人錯!!!

你覺得順境就生佢出來, 你覺得唔順就左諗右諗。 我唔擔心你, 我擔心個細。

人生在世, 唔一定要養兒防老。 我只可以再講一次, 呢個世界最愛你的人, 就在你個肚, 佢現在只有12周, 你應該小心保養自己去令佢呢40周順順利利。

乖乖去問專家, 保重。

禁止訪問

男爵府

唔知樓主最後有冇生到BB呢

琥珀宮

經濟冇問題未要,經濟唔許可就無謂

別墅

認真講真係唔易行,我當初有左,情緒波動得好大架,到生左頭大半年好無助同埋好唔開心(一來好似佢),到話左一年小朋友大d先感覺無咁辛苦,先開心返少少,加埋我有媽咪幫我湊等我可以返工同埋安心d

首頁

尾頁

跳至