想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

老公上年年中做嘅sperm test陳醫生一睇就話好差,做iui都未必得,建議先食2-3個月藥再做sperm test睇下情況如何.....
好灰暗,ivf成10萬起跳我地真係負擔唔到,我已經35歲唔想排政府.....好似呢一生都同bb無緣咁

大宅

可以諗下去台灣做我都係台灣王家瑋

男爵府

ms_stefan 發表於 19-2-10 13:56
老公上年年中做嘅sperm test陳醫生一睇就話好差,做iui都未必得,建議先食2-3個月藥再做sperm test睇下情況 ...

如果負擔唔到不如排左政府先, 排唔使錢, 可能中間都bingo左

別墅

老公上年年中做嘅sperm test陳醫生一睇就話好差,做iui都未必得,建議先食2-3個月藥再做sperm test睇下情況 ...

你預排政府ivf 成 2,3 年
如果 afford 到去台北做ivf
平d,成功率又高d
btw 陳億仕我都睇過,佢係比香港其他醫生平少少,但 service 真心唔得
台北d醫生姑娘跟得好足,有信心d

大宅

你喺唔喺政府做,唔好理三七二十一都排咗先啦。你先至35歲,應該仲可以40歲前等到㗎。你等嗰時,自己又試下,又做下IVF,可能會中呢。如果真係無,政府可以喺backup。

其實我之前都係睇陳醫生,我c6係jj型態差,又白血球過高,一邊食抗生素,一邊睇中醫,又一邊食陳醫生啲supplement,又一邊做運動,3個月後,白血球正常返,jj型態又正常返。本來已book咗陳醫生開始做ivf。但c6食完抗生素嗰個月,我就bingo了,以家14週了。所以唔好氣餒,一定有機會的。我都36了。

大宅

畀面勳章

太古達人 發表於 19-2-10 14:03
可以諗下去台灣做我都係台灣王家瑋

成功了嗎?
大約幾錢?

大宅

畀面勳章

多謝你地。其實我知係仲有機會,只係內心覺得好難受,點解人地咁易,係咪我做錯啲咩事

而家老公食緊陳醫生開嘅藥希望有幫助

大宅

ms_stefan 發表於 19-2-10 14:34
多謝你地。其實我知係仲有機會,只係內心覺得好難受,點解人地咁易,係咪我做錯啲咩事

而家老公食緊陳醫生 ...

我好明白你心情。我未有之前都覺得好渺茫,醫生(唔只一個)講到我同c6唔做IVF,自然有機會率係好抵。 覺得點解人哋咁易有,身邊個個都有,點解自己個個月都無,以為IVF喺唯一嘅路。我有責怪過我c6,點解佢jj咁差,又有責怪過自己,點解早幾年唔着緊啲實行生B計劃,拖到咁遲先至開始着緊,搞到連尾班車都可能上唔到。有一次大喊一場後,我同c6決定做IVF擙一博,我覺得呢個係上天比我地嘅一個考驗,比我地清楚知道我地真係好想要一個自己嘅孩子。就算IVF失敗,我地都盡咗自己能力嘗試。當決定做IVF后,可能個人放鬆左,嗰個月就有了。啲嘢係要一步步嚟,祝你順利。

大宅

畀面勳章

mommy2015 發表於 19-2-10 15:02

我好明白你心情。我未有之前都覺得好渺茫,醫生(唔只一 ...

我諗法同你一樣...嬲自己唔好好計劃
你地有無食咩supplement幫手?

大宅

ms_stefan 發表於 19-2-10 15:42
我諗法同你一樣...嬲自己唔好好計劃
你地有無食咩supplement幫手?

C6齋食陳醫生嘅profertil,vitamin D 同葉酸。陳醫生check咗jj dna斷裂率,唔算太差。但c6jj 型態差最主要原因係白血球過高=有炎症,所以要食antibiotic 。C6都有精索靜脈曲張,但應該不是主要因素。C6有食中藥。

我自己amh都屬於早衰,1.67。但陳醫生話無嘢比我食,我自己有食dhea, cq10,肌醇,同葉酸。我都有食中藥同針灸。

仲有檢查,醫生話我過重,可能影響生育,所以我同c6有一齊做運動,我自己減咗10kg。

雖然有啲難,但放鬆心情都係關鍵。成事在天 謀事在人!就算做IVF, 兩方原材料質素都好重要。努力!

別墅

過台灣做丫,我都系搵王家瑋,大概5萬蚊到
台灣技術好好,唔好等政府喇,
唔使灰心,一定有方法ge

別墅

建議帶老公去多兩間醫院做丁丁test
聽聞好多人去親d生殖科診所都會話你乜都唔合格

別墅

放鬆下
去下旅行

大宅

hkmcdmcd 發表於 19-2-10 23:33
建議帶老公去多兩間醫院做丁丁test
聽聞好多人去親d生殖科診所都會話你乜都唔合格

冇wor,生殖科冇話我咩都唔合格。

仁安反而話我哋兩公婆「所有合格」,
係照打水超聲波之後,先發現我有內在問題,
所以先博左一次仁安iui,之後就做政府公家症ivf。

大宅

畀面勳章

成日提自己放鬆心情.....但好難
好難完全唔諗

大宅

ms_stefan 發表於 19-2-11 09:18
好難完全唔諗

同自己講:車,今個月唔中,咪最多做IVF囉。IVF唔得咪唔生囉。洗死?唔生,都好吖,自由自在,可以早啲退休去旅行,留返多啲錢,仲好。你越本啤,心態越唔志在,就越容易中。呢塲角力,你同佢認真便輸了,真係人都癲。平常心啦!

當然扮唔志在,都要做足工課。得閒聽下歌,跑下步啦。無論自然定人工,都要養好卵同精。當然,身體其他嘢例如輸卵管,有冇免疫問題,子宮肌瘤,朱古力瘤等,都係要注意嘅嘢。

男爵府

ms_stefan 發表於 19-2-11 09:18
好難完全唔諗

我會建議你點都排咗政府先,到時排到仲有需要咪要,已經無需要大不了咪cancel, 留多個機會俾自己嘛

因為成日會自己想試吓呢樣,試吓嗰樣,咁又攪多一年半載,我見而家排QM啲人,有啲排1年左右都可以聽講座見醫生,所以排定無壞架

公爵府

負擔唔到咪試下去台灣做ivf 囉
比香港私家做,平一半

公爵府

super_cat 發表於 19-2-11 10:06
我會建議你點都排咗政府先,到時排到仲有需要咪要,已經無需要大不了咪cancel, 留多個機會俾自己嘛

因為 ...

冇錯,照排政府
我當年就係咁
政府照排先,做後備
然後再計劃去台灣做
台灣得左,唔駛再去政府做
不過我冇放棄政府個期
到時照去,當做婦科檢查

大宅

tpyjasmine 發表於 19-2-11 12:18
冇錯,照排政府
我當年就係咁
政府照排先,做後備

生過有冇得排政府? 我想追第二胎,但最近經期亂,有時40 幾日先黎m , 驗左amh 正常,照輸卵管正常,超聲波正常,又睇緊中醫⋯都唔知仲有咩做....

首頁

尾頁

跳至