懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

宜家懷孕3個月,自從知有佐細b就好少抱大B(3歲半),有時坐係度都會抱下,其他都無咩變,日日都攬住佢錫,大B都知自己做佐哥哥好開心,晚晚都同細B傾計。

前幾日問大B,媽媽少佐抱你,你會唔會唔開心?佢話會,我即刻想喊,我自己一直都唔知,因為見大B好鐘意細B.

想問媽媽們有無經驗可以分享下,點可以令對大B無咁大影響?thanks

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我大果個依加兩歲半,第二胎就6個幾月,由一有左第二胎就嘔得好利害、唔係嘔就係訓,大果個見到都知道我辛苦,會入廁所問我有無事、又唔嘈我休息,但會因為少左出街、陪佢活動而唔開心我盡量係好d 既情況都同佢講下故事,或者坐佢隔離一齊睇卡通,俾佢知道媽媽陪住佢
到4個月之後情況穩定左就多左同大既出街、同佢傾計,佢好明顯成日都會搵我、叫我、攬我,而我本身都係成日攬佢既(未有第二胎前),所以我會好熱情咁回應佢雖然好少抱佢但有時情緒好失控時都會抱一下、同佢講「媽媽唔可以抱咁耐、抱一下啦」,咁抱完、我會再同佢攬攬直到佢情緒完全平穩哂先放手
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

依加大果個已經期待細既出世一齊玩、一齊食奶
有時我話佢知細既踢到我好痛,佢就會對住我個肚講「你唔好大力踢媽媽呀,要細細力架」,好搞笑
同埋有時又會扮公仔同佢傾計,請佢第時幫手照顧bb、又問下佢如果bb 喊會點做呀咁樣,佢都答得好正面同開心,係有期待細果個來臨既
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-11 00:48
有時我話佢知細既踢到我好痛,佢就會對住我個肚講「你 ...

我大女31M,陀緊細b 23wk
個女已經講緊,我第日會同bb分享奶奶架喇(大女係全埋身人奶的),但佢明明已經戒左奶
唔使估第日佢一定會同bb爭食
希望bb出世後佢都會好似依家咁愛錫佢(佢有時會情不自禁想掀起我件衫話要錫bb)

珍珠宮

回覆樓主:

我都少左陪個女,爸爸都會解釋,因為媽咪有左弟妹,好攰又辛苦,要休息,你中唔中意媽咪呀~中意就要錫住媽咪,唔好嘈媽咪~不如爸爸陪你玩啦~
我見我個女暫時好似都幾開心,不過我都會同個女傾偈,問佢會唔會錫弟妹,同埋會唔會幫湊BB,佢都答話會,咁我通常答,咁就好啦~有你負責幫手錫弟妹,咁媽咪就負責錫你啦~

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-11 00:48
有時我話佢知細既踢到我好痛,佢就會對住我個肚講「你 ...

可能我頭3個月自己都唔係好舒服,又累,我都諗住過佐3個月舒服d就多d同大B去街。

其實平時問大B會點湊細B,大B都會好開心咁答我。

希望遲d大B會好d

大宅

hontari 發表於 19-2-11 03:08
個女已經講緊,我第日會同bb分享奶奶架喇(大女係全埋身人奶的),但佢明明已經 ...

可能到時大女見細b食人奶,又會想飲返

大宅

做個靚太 發表於 19-2-11 09:02
我都少左陪個女,爸爸都會解釋,因為媽咪有左弟妹,好攰又辛苦,要休息,你中唔中意媽咪呀~中意就要錫住媽 ...

最近爸爸多佐湊大B,大B鐘意爸爸多佐,其實大B都知我成日好累好眼訓,同大B傾完計,我呢兩日都多佐關注大B,佢又痴返我多少少

珍珠宮

hontari 發表於 19-2-11 03:08
個女已經講緊,我第日會同bb分享奶奶架喇(大女係全埋身人奶的),但佢明明已經 ...

我大女都係人奶,不過泵,佢指住一邊話用黎泵奶俾佢食另一邊先俾bb 食

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

其實相差3、4歲系最好,我兩個囝囝相差10歲多D,都唔可以一齊玩。

珍珠宮

tatababy123 發表於 19-2-11 21:35
最近爸爸多佐湊大B,大B鐘意爸爸多佐,其實大B都知我成日好累好眼訓,同大B傾完計,我呢兩日都多佐關注大B, ...

咁幾好呀!大B都好懂事~
你就安安心心陀B,遲D生個肥B!

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-11 21:38
我大女都係人奶,不過泵,佢指住一邊話用黎泵奶俾佢食另一邊先俾bb 食
...

兩胎分享人奶好sweet。我大仔都係食泵奶,唔知到時佢會唔會又話要食返

大宅

haha748494 發表於 19-2-11 22:09
其實相差3、4歲系最好,我兩個囝囝相差10歲多D,都唔可以一齊玩。

相差十歲就變佐哥哥湊細老,好難一齊玩,不過就舒服d,唔時同時湊兩個

大宅

做個靚太 發表於 19-2-11 23:11
咁幾好呀!大B都好懂事~
你就安安心心陀B,遲D生個肥B!

多謝你

珍珠宮

tatababy123 發表於 19-2-12 09:48
兩胎分享人奶好sweet。我大仔都係食泵奶,唔知到時佢會唔會又話要食返
...

你到時泵dd 出黎問下大仔,要唔要同bb 一齊食等佢覺得自己都係咁重要

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-12 10:03
你到時泵dd 出黎問下大仔,要唔要同bb 一齊食等佢覺得自己都係咁重要
...

男爵府

初頭發現會唔敢抱大仔但依家隨緣佢扭我就抱抱 佢岩岩一歲仲好細個再大d都唔要抱la所以我同自己講抱到就抱 好好珍惜個仔需要我既時刻

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 tatababy123 的帖子

又系,C6唔系屋企,哥哥都系可以幫手。

男爵府

tatababy123 發表於 19-2-10 17:19
宜家懷孕3個月,自從知有佐細b就好少抱大B(3歲半),有時坐係度都會抱下,其他都無咩變,日日都攬住佢錫, ...

我都想知道 我有時候湊細個 脾氣1來會發洩去大嘅身上

大宅

33154 發表於 19-2-12 14:19
初頭發現會唔敢抱大仔但依家隨緣佢扭我就抱抱 佢岩岩一歲仲好細個再大d都唔要抱la所以我同自己講抱到就抱 ...

咁又係,唔影響細B情況下都應該盡量同以前一樣對待大b

首頁

尾頁

跳至