單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

搞離婚搞左年幾,接近尾聲
出左暫準離婚令,撫養權令 只欠贍養費未搞掂
搞埋就可以出絕對令。

系呢個時候前夫話同小三巳經斷絕來往,想回頭,求我吾好簽紙離婚
話吾需要我即刻原諒佢,但叫我比時間佢睇佢既改變
話想返黎重新照顧個仔同我,以後搵幾多比幾多我,話返黎做我隻狗任勞任怨都願意
願意返黎只訓廳⋯ 話如果要拎啲錢出去租屋,寧願將租屋既錢比我 等我吾洗咁手緊
遲少少可以請埋工人,等我可以返我想返既工

大宅

yinkib 發表於 19-2-10 18:52
搞埋就可以出絕對令。

我有諗過就系佢返黎 我出去返我自己想返既工
佢比錢我 我就儲起佢 預留將來佢吾知幾時會再走過
因為當初我生完個仔就做全職媽媽
所以當日佢走左之後,我好無助
單親左年幾,冇人幫手湊到個仔,感覺仍然前路茫茫

自問我仲愛吾愛佢,其實我吾愛
仲好憎佢 背叛我,話走就走掉低我同個仔
分開後 錢都冇比我去照顧個仔
但我愛我個仔,好想佢有一個完整既家庭成長
呢排我有同佢同個仔出去食下飯,睇得出個仔好開心好興奮

大宅

yinkib 發表於 19-2-10 18:59
我有諗過就系佢返黎 我出去返我自己想返既工
佢比錢我 我就儲起佢 預留將來佢吾知幾時會再走過
因為當初我 ...

分開呢年幾我吾系冇追求者,好過我前夫既大把
但偏偏我吾中意,對愛情冇信心 吾想去重新認識一個陌生人,怕再遇到既都系吾好
亦怕遇到嘅對我好 但未必會對我仔好。
亦冇多餘時間去拍拖
因為四大長老幫吾到我湊,工人我又請吾起
佢返學 我返工 湊佢煮飯做家務日日都好忙好攰

大宅

yinkib 發表於 19-2-10 19:00
分開呢年幾我吾系冇追求者,好過我前夫既大把
但偏偏我吾中意,對愛情冇信心 吾想去重新認識一個陌生人, ...

3月要上庭了,有機會上完呢庭就可以出絕對令。
本來諗住3月就可以開開心心搞掂所有野,
點知呢個時候佢話回頭,搞亂哂我所有 令到我好亂
突然之間叫我吾好簽紙離婚?
搞離婚搞左咁耐,基本上所有野都系我搞,佢庭都吾上幾次,吾系吾搞埋落去嘛⋯⋯

我系咪應該簽左紙保障返自己先?
因為我吾知佢幾時會走過。
將來我原吾原諒系另一件事,對嗎?
始終要時間觀察...
但咁短既時間內 又要我去做一個決定 令到我好煩

雖然我知道路係要自己選擇點樣去行,但有冇人比下意見我?

子爵府

回覆 yinkib 的帖子

我唔理解有咩好煩,我唔係鼓吹離婚,但淨係睇你所寫,我完全唔覺得有唔簽紙的必要

佢有心對你兩母子好,唔需要用唔簽紙去決定,依家係個小三唔要佢先回頭,你唔係信呀,呢年幾你未睇清楚佢?
錫個仔你哋仍然可以一齊出去玩陪個仔,錢仍然可以照俾,請工人照顧個仔,根本唔會有分別,關咩簽紙事

純粹我個人意見,除非你對佢仲有留戀,否則唔需要再煩

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有乜好煩惱.
離婚既程序繼續.

如果佢真係再對你地好, 咪再結婚囉.

男爵府

其實老實說唔簽紙就唔使分個男人身家囉!就是咁單簡
邊個錯邊個啱?唔使諗啦!妳都走到呢步,妳唔簽都無人話妳偉大
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Valais 發表於 19-2-11 10:57
有乜好煩惱.
離婚既程序繼續.
照離。

但應承佢 "返黎重新照顧個仔同我,以後搵幾多比幾多我,話返黎做我隻狗任勞任怨都願意
願意返黎只訓廳⋯ 話如果要拎啲錢出去租屋,寧願將租屋既錢比我 等我吾洗咁手緊
遲少少可以請埋工人,等我可以返我想返既工"
叫佢重新追求你一次

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

heidys 發表於 19-2-12 13:47
照離。

但應承佢 "返黎重新照顧個仔同我,以後搵幾多比幾多我,話返黎做我隻狗任勞任怨都願意

你比咁多借口自己,
証明你自己都唔想離.

你不如問下自己,
你想要乜老公?

我地外人講乜都冇用.

往後條路係你地兩個行.

佢真心對你好, 冇結婚証書又有乜問題?

佢對你唔好, 有張結婚証書都多餘.

大宅

yinkib 發表於 19-2-10 18:52
搞埋就可以出絕對令。

你真的不愛,就自有主張,旁人亦不須比意見

你心亂,明白的,一切聽自己去做,要簽紙嗰日,你想離就會去簽,不是癈話,有時明知1+1嘅道理,但本人做不到決心,旁人講咩都無用

我分開左六年了,ex都想復合,至親都叫我比機會,但驚左,無辦法,做不到,而家我希望小朋友到中三,就唔須要我管,因為已無得管,我就過翻自己生活,每逢我氣餒時,都想到呢點,日子過了就好

珍珠宮

男人說話吾可信,照離婚,之後再算,你仲有議價能力

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

一個可以揼底老婆仔話走就走嘅人,突然又話想番就番黎,不知所謂!係有心照顧個仔,離左都可以!繼續手續!

首頁

尾頁

跳至