少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

5歲,由細都好怕羞,自己全職湊,知道佢喺學校都有朋友,會同小朋友玩。
平時如果我喺度就會痴實我,大人同佢講野就唔睬人,但如果我唔在場,佢就會可以&夠膽同大人講野,唔知點解?

回覆 dolphink 的帖子

Hi dolphink ,每個小朋友特質都唔同,文静嘅小朋友會比較內儉、怕羞、唔太喜歡主動,加上對媽媽依戀/依賴,囝囝鍾意痴實媽媽都好自然,囝囝係學校會同小朋友玩,媽媽唔係身邊囝囝反而大膽同大人交流,都代表囝囝社交/溝通能力好好呀 媽媽製造多D機會,係安全情況下俾佢單獨同其他人相處,媽媽嘅讚賞和鼓勵係囝囝進步最大動力呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-12 16:24
回覆 dolphink 的帖子

Hi dolphink ,每個小朋友特質都唔同,文静嘅小朋友會比較內儉、怕羞、唔太喜歡主 ...

多謝回覆 (emoji)(emoji)(emoji)
dolphink 發表於 19-2-26 00:28
多謝回覆 (emoji)(emoji)(emoji)

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至