意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 1|主題: 77884

1歲, 成塊腳甲反起

男爵府

國民生產總值:5100

2019新春慶豚圓 2019勳章

1歲, 成塊腳甲反起
無紅無腫, 唔用手掂都唔知咁大鑊,

估計和早前 (都唔記得幾耐了)佢被門隙夾到腳趾有關 (當時有流/滲血)

有冇人有經驗share下 ?

王國熱話
雀巢甜筒$26/4枝
迷你兵迷你濕紙巾
萬寧下期印花換購
CANON EOS RP全片幅無反預售優惠優惠

回覆 henry0729 的帖子

Hi henry0729 ,BB指甲會比較薄、軟、透明,有時指甲長左/碰撞硬物會容易形成反指甲, BB依家無紅無腫都唔駛太擔心! 建議媽媽用BB指甲剪修剪腳甲反起/鋒利地方再銼平(先剪中間再剪左右兩邊),媽媽大約2星期修剪一次腳趾甲會比較好架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

國民生產總值:736

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
henry0729 發表於 19-2-10 21:35
1歲, 成塊腳甲反起
無紅無腫, 唔用手掂都唔知咁大鑊,

我仔又係試過俾門隙夾到腳趾公,有流血,最後成塊甲甩咗!記得如果邊位有D腳甲剩,剪返平佢。大約3個月倒會生返哂出來,唔使擔心

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.