6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb現在7個月,蒸奶樽機壞左,請問....
1. 有無蒸奶樽機介紹
2. 其實7個月仲需唔需要蒸得咁密?
3. 如果想買隻2合1消毒+弄乾,係唔係得紅外線機?

男爵府

Happy-pp 發表於 19-2-10 22:46
Bb現在7個月,蒸奶樽機壞左,請問....
1. 有無蒸奶樽機介紹
2. 其實7個月仲需唔需要蒸得咁密?

最好買清毒+烘乾既2合1機,我用babymate覺得唔錯,bb至小飲奶會飲到1歲,但好多bb會飲更耐時間,咁每日至小用1次部機啦,可以考慮買uv機,滿毒埋bb玩具,餐具等

珍珠宮

kissapplegirl 發表於 19-2-10 23:55
最好買清毒+烘乾既2合1機,我用babymate覺得唔錯,bb至小飲奶會飲到1歲,但好多bb會飲更耐時間,咁每日至 ...

我未用過babymate,不過同事有用,話幾好

子爵府

回覆樓主:

7個月都需要蒸奶樽,建議你去百貨公司睇下

水晶宮

7個月我唔蒸啦如果壞左。
因為都crawl and 食固。
咩都放入口。

我就9個月開始全洗碗機同埋大人碗碟洗。完全唔蒸。洗完就咁用。

男爵府

我歲幾仲洗完烚再入uv機

複式洋房

睇下樓主打唔打算等 BB 1歳後改用杯仔飲奶, 如果到時用杯仔唔再用奶樽就可以唔使消毒 (因杯仔易清潔啲, 奶咀易藏細菌), 剩返幾個月就一歲, 可改用微波爐消毒, 你上 google search "how to sterilise baby bottles using microwave" 有教. 再唔係平平地買二手算啦

首頁

尾頁

跳至