家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

老婆有左細b後,由於初期唔穩定要佢辭職養胎自己搵三萬左右,有雙糧花紅
供樓萬二左右,工人4310(遲啲4520)-工人焗住請
計埋其他什費每個月要多3000至夠
自己同老婆都有10萬左右積蓄
年尾雙糧都可以頂到下個差額,
但長遠計要諗計增加收入
份工就啱啱加完無咁快可以再加
仲有咩方法開源?

男爵府

回覆樓主:

幫人補習、教琴,時薪較高。酒店食肆炒散長期請人。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

本身太太做邊行?有冇得接下freelance返去幫補?遲下太太生完會出返嚟工作?一係好似樓上jm講,搵下炒散返下,但都怕你返工會返到冇咗家庭同休息時間,自己都要好好衡量一下。仲有其他咩開支?自己列出嚟,睇下仲有冇得減省一下。

男爵府

太太遲下會出來做返野嗎?
佢大概可以搵到幾錢?
工人完約後還會不會用?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mrtingho 發表於 19-2-10 23:52
老婆有左細b後,由於初期唔穩定要佢辭職養胎自己搵三萬左右,有雙糧花紅
供樓萬二左右,工人4310(遲啲4520) ...

生左未?生左好叫老婆搵工啦⋯⋯

3萬收入供樓萬2仲有工人加埋都2萬,長老家用呢?

仲有saving太少

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

開源

1)老婆搵工
2)做part time 補習、gogovan 的士炒散

節流

2)俾長老湊b, 炒工人

wcpcelia    發表於 19-2-13 14:39
vickycheung36    發表於 19-2-13 14:06

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

點解工人要焗住請 ? 如果太太唔做野就唔需要工人, 自己做番囉

vickycheung36    發表於 19-2-13 14:06

大宅

回覆樓主:

唯有日打2份工。嗰時我剛生完,為咗小朋友生計,都打咗2份工。到小朋友依家四歲,開支固定先無再打2份工。

琥珀宮

mrtingho 發表於 19-2-10 23:52
供樓萬二左右,工人4310(遲啲4520) ...

長遠計,老婆返工、炒工人,二選一

別墅

老婆諗住細b3個月後出返黎做野,但細b要8月先出世

別墅

回覆 steven1110 的帖子

我都諗過返2份,但一黎自己本身正職都困身,仲要考專業試,都幾難抽身,除非係freelance

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mrtingho 發表於 19-2-11 20:12
回覆 steven1110 的帖子

我都諗過返2份,但一黎自己本身正職都困身,仲要考專業試,都幾難抽身,除非係fre ...

咁不如你列埋有咩開支?

大宅

暫時性姐,,
我上當年都係咁,
老公搵萬七,,對比下(,你卓卓有餘啦)
一樣有工人,要供樓,
船到穚頭,自然直。
四大長老,見到咁又唔幫手揍,都唔好意思問我地囉家用.
生完喂人奶,節省唔少,
等BB,差不多1至2AGE,我就出黎做下PART TIME,
再諗下,想自己揍定出黎做野,
建議,工人至少用到小朋友返學,

別墅

剩底既錢如果你慳慳地都夠洗既..(前題係你唔洗養車同養長老)..
當你自己番工帶下飯食下包, 早晚都係屋企食,
老婆就係政府做產檢生仔, 個大B cut晒所有興趣班..
慳錢其實唔難, 只係睇你有冇咁既恆心
同埋積蓄太少..最好留番有咩事先用..
不過我唔明老婆點解要resign...當SL仲好啦? 起碼後期可以照番工同拎產假

男爵府

回覆樓主:

生完養好身體,再出黎做野。雙職家長好平常。現 階段唯有畀老婆養好身體先。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

十萬頂七至十個月, 頂到啦
到時老婆出返黎搵工囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主:

正職困身, 只能炒散, 得就去唔會影響正職。 而家有好多炒散app,可以睇睇。

男爵府

wy_yen 發表於 19-2-11 09:47
本身太太做邊行?有冇得接下freelance返去幫補?遲下太太生完會出返嚟工作?一係好似樓上jm講,搵下炒散返 ...

請問有咩freelance嘅工可以喺屋企做㗎

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

PUIPUI2000 發表於 19-2-13 08:15
請問有咩freelance嘅工可以喺屋企做㗎

有朋友做Design會接job幫人執相, 翻譯文件果d喇

珍珠宮

畀面勳章

現在除了節衣縮食,無咩可以做。我唔系好贊成樓主再做多份,因為本身份工都困身,又考專業試,做多份工影響了正職或身體都唔抵。捱都是一年時間,望得見盡頭的辛苦。不如趁呢段時間,做好該做的事就好了。一年時間好快過。
題外話,一個家庭來說,儲蓄要返多少少以備不時之需。

首頁

尾頁

跳至