自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-2-11 03:50
我都係做教育,真係趁細個學好,唔好等運到。以前課程淺啲,仲可以等到小學先追,但宜家冇可能,除非你打算 ...

我話佢諗法有問題,
佢就話我見識少,佢話自己日日見,
大6落嚟都追到,唔一定要補習

中文有我同嬤嬤教尚可,
英文真係要出去補
佢幫個囡揀左間傳統小學,同區都幾熱門(非村校,非名校)
但聽講都幾多功課下

大宅

2018復活節勳章

Ma12345 發表於 19-2-11 03:10
我唔愛啦
唔想再拖,對我衰都算,對個囡都咁,我接受唔到

原來我之前有覆過你,你3週時少少產後抑鬱,想唔要bb ,人人都叫你勇敢去要,係我支持你追夢。當時我佗緊第三胎,可惜我小產了。
最後你都選擇左要,而家你會離婚,你真係好勇敢!離婚就離婚,其實都係怕生活上經濟問題,不過你有學歷唔洗擔心,生左佢地大左你一定搵到工養得起佢地,如果佢肯比錢就最好。唔比都唔洗太擔心。而家最重要係安胎,食、訓、玩...咩都唔好操心操勞先長胎,你都唔想細b難湊...你要開心d,至於你老公你既然唔愛,咪當一個熟識既朋友咁面對,加油。有咩就上來呻下

琥珀宮

Ma12345 發表於 19-2-11 02:16
完全唔得,佢英文唔係好,我自己英文係有限公司,
我遲d自己都要出去補,遲下重有件細,
升小學後無人跟家 ...
碩士英文都唔好?

子爵府

親子王國15週年勳章

Ma12345 發表於 19-2-11 03:59
我話佢諗法有問題,

佢唔講人地聾啞都學到!人地非洲唔洗讀書都可以搵到兩餐添。

BTW, 你揀熱門,肯定乙一派到?呢個年頭冇乜幾間係熱門又可以乙一中。

既然佢執意如此,唯有妥協,等啊女上小一,課程由佢跟,話你自己見識少,唔識跟小學課程。雖然係用啊女前途賭注,但佢教得好/啊女跟得到的話,皆大歡喜,教得唔好,就應該會認命俾佢上下興趣班。

大宅

jesswu 發表於 19-2-11 03:55
佢仲停留緊天生天養……幼稚園一定學券,中小學派乜讀乜,學業唔掂勤力d……總之比少$1就$1…
你而家唔打 ...

係呀佢係咁

明明有資源打好個底唔去做,
個囡又唔係特別叻,但好好學

老實講,我又唔係迫個囡讀私校,又唔係迫個囡多國語言,只係英文啫

個囡好鐘意學野,
之前去旅行前教左佢幾句日文韓文就好開心,
返到香港重自己照住d日韓文字嚟寫,話好得意,
平時出街會拎本簿出去練寫字同畫畫(自己學非我迫)
好鐘意問問題,睇電視鐘意睇明珠台

子爵府

Ma12345 發表於 19-2-11 04:06
係呀佢係咁

明明有資源打好個底唔去做,

好難搞……
仲要入多功課的熱門學校…

第時小學肯定辛苦,其實距離小學就年多,而家準備一d都唔早……
小學唔係講玩的……(我女現小三)

大宅

candice0088 發表於 19-2-11 04:01
原來我之前有覆過你,你3週時少少產後抑鬱,想唔要bb ,人人都叫你勇敢去要,係我支持你追夢。當時我佗緊第 ...

我係讀文科,由細到大英文真係最差,
但中文足以幫個囡補到DSE英文自知幫唔到佢,所以想出去搵人教

依家個肚7個月,我覺得自己害左BB,除左當初佢呃我果d,原來重呃我好多野

我照顧完細果個,都係2年後嘅事,依2年如果佢肯俾足錢,都夠生活

JM你還好嗎?BB遲早一日會返嚟,唔好太傷心

大宅

tansyneko 發表於 19-2-11 04:02
碩士英文都唔好?

香港嘅大學碩士,可以好得去邊?
夠用囉,唔係精到可以教囡流利英文同文法

更何況佢無時間

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-2-11 04:05
佢唔講人地聾啞都學到!人地非洲唔洗讀書都可以搵到兩餐添。

BTW, 你揀熱門,肯定乙一派到 ...

我地區有幾間我都心儀,
所以頭幾志願派到我都接受到,
我覺得校風好,唔太操同谷,發展小朋友全能為主嘅都可以

我好錫個囡,真係唔忍心睇到佢咁辛苦
可能我真係見識少,我覺得英文真係好重要

大宅

jesswu 發表於 19-2-11 04:12
好難搞……
仲要入多功課的熱門學校…

今年9月就係啦,得返半年
我本身重想幫小朋友報英文夏令營,
睇嚟又係凍過水

子爵府

親子王國15週年勳章

tansyneko 發表於 19-2-11 04:02
碩士英文都唔好?

唔係講笑,讀碩士唔代表英文好,只係代表英文夠能力去寫 paper

因為我宜家 undergrad 有幫內地讀碩士朋友改 grammar,啲英文睇完,你完全覺得佢係搵同義詞然後亂塞,同埋好重 “中文句法”

另一個我同小妹妹補英文,佢個爸爸讀 HKU,但睇到佢考 IELTS 嘅作文練習,真係。。。。

水晶宮

回覆樓主:

點解我睇唔明,係咪有嘢 miss 左
樓主想個女學英文,樓主老公唔同意,樓主想用私己(?)/家用(?)攞部分錢比女學英文,但同時又想離婚,如果離婚,樓主又無咩儲備,甚至要問銀行借,咁即係借錢學英文/借錢過單親生活?還是指望會有固定的贍養費?

大宅

2018復活節勳章

Ma12345 發表於 19-2-11 04:13
我係讀文科,由細到大英文真係最差,
但中文足以幫個囡補到DSE英文自知幫唔到佢,所以想出去搵人教: ...

我幾好呀。有心~有時候失去左不一定係壞事,因為我搵到份工番半日,又湊到小朋友兼煮到飯比老公食。
每一個決定都不只有壞處,其實都有好多好處。要睇你點睇..
佢呃你一樣已經係呃你。所以呃左你幾多樣都已經唔重要,改變唔到事實。唔好再想著過去。而家係最重要... 你既然唔愛佢,唔講心就現實一d講金,希望你地傾到佢會穩定咁過生活費比你地。其他佢呃你什麼都已經唔重要。因為你都唔愛佢了,記住。唔好同佢反面或甚麼一刀兩斷,如果佢仲肯照顧兩個小朋友時,你盡量保持朋友態度,始終錢對你三個好重要。當你有能力自己養得起佢地,到時你再反面或一刀斷都唔遲。

大宅

2018復活節勳章

或者佢會見到你一個人湊大佢地好辛苦有內疚,浪子回頭都唔定。我真係見過屋企人既老公係咁..
至於讀英文果度。可唔可以搵到平少少,因為坊間都有d政府企資助,一個月講緊$1000 樓下一個月既英文興趣班比佢學。如果再加上你搵d英文故事書同佢讀下,佢學之餘你都有得著。
我讀書時有個教英文老師講佢本來去到英國係幫人洗碗碟一粒英文都唔識,佢點解能夠依家有資格做講書。係靠佢到圖書館睇幼兒既書。仲有就係睇報紙專欄,因為佢對煮野食有興趣,佢想知人講緊咩佢亦想寫意見比人,慢慢佢就愈來愈流利。係佢話我知我仲讀到書,叫我去讀護士...佢係我啟蒙老師。

大宅

2018復活節勳章

佢教我想學英文由Bb 書學起...和多點睇英文報紙。我大既小朋友佢英文唔係話好勁,但聽得明講得到..都係不斷靠睇簡單英文書開始。反正你現在有左,多數都留在家。試試多點講英文故事比佢。

大宅

bluetulip 發表於 19-2-11 04:37
點解我睇唔明,係咪有嘢 miss 左
樓主想個女學英文,樓主老公唔同意,樓主想用私己(?)/家用( ...

想個女學英文,老公唔同意,樓主想用私己和家用攞部分錢比女學英文-啱
學費可以用信用卡俾,所以可以分期,當然可以用私己,但我會無保障俾自己

如果依家離婚無咩儲備,私己得5位數
但C6會俾夠用嘅贍養費同養2個囡,

大宅

candice0088 發表於 19-2-11 04:45
佢教我想學英文由Bb 書學起...和多點睇英文報紙。我大既小朋友佢英文唔係話好勁,但聽得明講得到..都係不斷 ...

我試下啦我驚個囡跟左我d錯嘅發音
因為依家佢幼稚園係用外籍老師教英文,佢d發音好好聽,我驚我教壞佢
我自己好重R音,細個成日俾人笑

大宅

candice0088 發表於 19-2-11 04:44
我幾好呀。有心~有時候失去左不一定係壞事,因為我搵到份工番半日,又湊到小朋友兼煮到飯比老公食。
每一 ...

JM你真係好正面,我有你一半咁嘅想法就好

我依家只會同佢講金,心我放棄左好耐,
佢肯俾錢屋企,我就咩都無所謂,
想分居,但分居,我坐月就驚搞唔掂

佢唔想離,但我覺得咁落去對2個小朋友都唔好,
所以想分開應該唔會同佢反面,做最熟悉嘅陌生人就最理想

男爵府

佢有興趣又有能力,係好事啊

大宅

Ma12345 發表於 19-2-11 03:59
我話佢諗法有問題,

樓主,你知道你老公係乜嘢性格就唔好同佢堅持這個問題了。不如turn a negative into a positive,同你囡囡一齊諗方法解決這個問題,教佢做個problem solver。我知道對你囡囡講這件事係好失望,但有咁既爸爸唔會只有呢次,一定要教識佢點樣係這個環境survive。就如這個問題咁,除咗補習,仲可以點提升到英文能力等,當一個挑戰。你也要保重,多啲休息,唔好諗太多

首頁
23456...16

尾頁

跳至