自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

呢位長輩一家都算富貴,但都係見人頭派利事。而我地嫁咗1x年,都每年派足利是比佢既仔女,到佢d仔女66續續結婚生仔,我地都有派比佢d孫,但佢d仔女永冇擺低利是比我d小朋友(佢地一齊住的人,但出咗街)。我下年都要學佢地,唔見人唔派比佢地

日月水火    發表於 19-2-11 03:37

子爵府

IamDirector 發表於 19-2-11 01:52
呢位長輩一家都算富貴,但都係見人頭派利事。而我地嫁咗1x年,都每年派足利是比佢既仔女,到佢d仔女66續續 ...

我哋做人大方啲,佢唔畀佢佢冇禮貌,我哋照比

利申~我都有咁嘅親戚

wcpcelia    發表於 19-2-12 16:52
BBJOJO    發表於 19-2-11 07:55

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

IamDirector 發表於 19-2-10 17:52
呢位長輩一家都算富貴,但都係見人頭派利事。而我地嫁咗1x年,都每年派足利是比佢既仔女,到佢d仔女66續續 ...

係咪同一位親戚

我嫁左十幾年,每次見到佢都會同我講佢當年幾辛酸,幸得我太老爺幾咁疼愛佢,每月比錢佢養仔女(我開頭以為佢老公一早死左),所以佢先有今時今日(過億身家,d 仔係專業人士)跟住就話自己有17個內外孫,但一個都無黎,有兩位工人跟身,要我同奶奶各比38封利是。第一年,我唔識反應,比左38封。

之後新年我都無出現過,咁佢都有搭利是比我3個小朋友,但從來無比我姑奶果兩個(我老爺3內孫2外孫,仲有個女未嫁,見親都買好多野同比$1-2千比佢)

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

我愛Corina 發表於 19-2-11 03:02
係咪同一位親戚

我嫁左十幾年,每次見到佢都會同我講佢當年幾辛酸,幸得我太老爺幾咁疼愛佢, ...

嘩17個孫,佢好意思代d孫黎(emoji)利是,咁佢d已婚子女有冇比利是你地?我都有個親戚又係幫d孫(emoji)埋利是,但我既小朋友從未收過佢個仔既利是

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔見人唔派係最好.

早幾日至有人呻d 人擺低利是, 搭佢地將利是交俾其他親友....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

IamDirector 發表於 19-2-10 19:30
嘩17個孫,佢好意思代d孫黎(emoji)利是,咁佢d已婚子女有冇比利是你地?我都有個親戚又係幫d孫(emoji)埋利 ...

佢d仔女都無黎,梗係無搭啦,但今年我奶奶同其他親戚去到佢屋企拜年(d親戚有未婚仔女同孫)老人家突然入左院,咁我奶奶同親戚都照派利是,但老人家d仔新抱都無回比人地。

琥珀宮

見人頭派係最好,唔嚟唔拜年根本唔駛派

子爵府

tansyneko 發表於 19-2-11 04:05

我係咁做

男爵府

相同遭遇,我們派利是比大伯的女,其中佢有個小朋友無來也托其中一個女比返,當天大伯無來,但第二天佢跟奶奶飲茶,因我小朋友病了,所以我們無去,佢都無話托奶奶比利是我小朋友。

伯爵府

回覆樓主:

佢地後生唔識,長輩又唔提。

sfll  對  發表於 19-2-11 11:53

公爵府

封細D咪得Lo !

侯爵府

回覆樓主:

我家有個仲衰(梳堂親戚),3個仔女,其實有2個結左婚,唔派唔緊要,結左婚唔話比人知,仲年年收我地利是(因在佢家親戚聽到已結婚嘅消息),我家跟到足,人唔到都派足,但有啲唔會回,但媽就話一年一次,唔好計較,人地唔識規舉人地嘅事。

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

咩人都有,我哋就興,係唔係香港,都照俾,D世姪去外國讀書都照俾,我家親戚不多。俾利是係福氣,收利是係祝福。

珍珠宮

回覆樓主:

咁都要計較

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tansyneko 發表於 19-2-11 04:05

agree. 我近年都係咁樣做

侯爵府

回覆樓主:

我都唔識禮數,但見家人同我呻,原來数目好分明,清清楚楚先得。事原啲細姪女興同居唔结婚,都三十幾歲,身居要職,年年同男友每人各兩封共四舊,佢哋又識做送啲朱古力、食品之類比我小朋友,但佢哋父母封利是見人頭都閃唔派,可能有心病,好煩既情況。我自己驚派漏,有年真係派剩,媽話好亂唔好搭佢,新正頭又見唔到。。。
其實想講此類習俗好無謂,本來简单祝福,但太多計算,又唔開心,好多餘咁。

水晶宮

對付呢類親戚,最好唱定人仔一元紙幣,到時每封入二元人仔算。其實最好見人才派,自己條氣順點。近年多了人避年就是咁解,費事煩。

侯爵府

陪月勳章

一DD親戚﹐做節會見果D﹐
唔見人都派(基本知真係出席唔到)﹐
再疏一層果D﹐
連我媽都話唔見人唔駛派。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我不嬲都係唔見人唔派。

首頁

尾頁

跳至