單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

E家份工人工唔算高,租樓➕生活費後都所剩無幾,感覺好大壓力,曾想放棄份工申請綜援同申請公屋,但冇做嘢就連開飯錢都冇(emoji)

別墅

Sammicyk 發表於 19-2-11 16:16
E家份工人工唔算高,租樓➕生活費後都所剩無幾,感覺好大壓力,曾想放棄份工申請綜援同申請公屋,但冇做嘢 ...

你諗下 如果拎咗綜緩 自己幾多人
二人家庭得幾千蚊 又未上到公屋
其實咪一樣
不如靠自己揾多少少

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

靠自己實際些,綜援真不多,我都面對住的問題

複式洋房

perfectlady 發表於 19-2-11 23:02
靠自己實際些,綜援真不多,我都面對住的問題

你攞緊綜援?但租屋真係好貴

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

有一份好忙的工作,與家人住,但天天嘈,好煩,只是同一屋簷下的關係

複式洋房

perfectlady 發表於 19-2-11 23:17
有一份好忙的工作,與家人住,但天天嘈,好煩,只是同一屋簷下的關係

至少唔係租屋,已經好好啦

大宅

最少收支平衡已很好,l對於我哋情況有冇錢剩係好次要,我仲要供樓,供保險,果個月任性少少就超支,計埋阿女D開支真係所剩無幾,其實最主要睇你份工定唔定?而且二人綜援過得更緊
平時例假可唔可以揾人睇下小朋友,我例假時返下兼職叫幫補下

珍珠宮

做多幾份抄散(CASH)的...咪OK囉...

大宅

Sammicyk 發表於 19-2-11 16:16
E家份工人工唔算高,租樓➕生活費後都所剩無幾,感覺好大壓力,曾想放棄份工申請綜援同申請公屋,但冇做嘢 ...

有無辦法租啲平啲嘅樓丫?因為係要諗下點樣節流。小朋友幾多歲?開支大唔大丫?

大宅

你有冇贍養費先?

有既其實可以考慮轉part time

我個case係全職,份工好忙,但人工OK,冇可能下下請假去學校活動,所以要煩到奶奶幫我頂,但我會轉工,轉一份冇咁忙既工,人工少左好多,但因為老公俾工人 + 個仔學習費用,我只係負責個仔平時駛費 + 供樓,所以賺少D冇咩問題,我寧願用錢買時間,因為自從一個人做晒所有野後,都冇咩時間駛錢,日日返到屋企都要趕頭趕命做功課,放假都係同佢上補習班,邊有時間駛錢

如果你有贍養費,咁就可以考慮轉part time吧~

講真,小朋友已經冇左一半,如果我地只忙於返工,對佢成長好大影響

首頁

尾頁

跳至