意見反饋
義工

家庭理財 今日: 10|主題: 40776

跳至
[家庭理財] 點運用現有資產上樓,又同時確保兩老退休生活

洋房

國民生產總值:35

2019新春慶豚圓

本人24歲,獨仔,老豆60歲,老母55,全部都係打工仔。

全家總收入大概5萬中。

資產有一層供斷既大陸樓(賣返岀去應該有300萬港紙),仲有一層買左既公屋(自住緊,補埋地價賣返岀去應該有250),屋企既儲備(現金+股票)應該大概有三百萬。

因為屋企太細,自己連間房都無,同老母都傾過,有共識買多層樓,但唔知可以點做,個個都話遲兩年先入市。

同時我係獨仔,又要諗埋佢地幾年後退休既生活,佢地無買保險,老豆有糖尿病,都多小病痛,姐係一定要留返一層樓/足夠既錢,比去support佢地既退休生活。

所以想留返大陸層樓,有咩都可以套現,咁如果將全家既積儲用左黎做首期,好似無哂現金流,大家點睇?

想要:同兩老最好有自己既空間,姐係現有公屋單位,另外再買一個細單位400),又或者大單位(500尺到)一齊住,又唔會令佢地退休無哂錢。

追求簡單既生活,唔係想大富大貴。

王國熱話
心型紅寶寶
(分享)H from Macau
CoCo Handle (大阪機場)
Kelly 加上新strap

洋房

2019新春慶豚圓

回覆 mujilover 的帖子

子爵府

國民生產總值:12358

2019新春慶豚圓 2019勳章

手上有幾多現金

珊瑚宮

國民生產總值:113829

mujilover 發表於 19-2-11 18:32
本人24歲,獨仔,老豆60歲,老母55,全部都係打工仔。全家總收入大概5萬中。
資產有一層供斷既大陸樓(賣返 ...

一定留番間公屋比父母住,自己另買一間for 將來組織家庭。若不急於結婚,就可以睇定d先上車,不需急要而家入市。若你人工不太高,也可以等將來同未婚妻買有資助房屋

將內地層樓出租,以租金補貼父母退休生活

大宅

國民生產總值:3984

mujilover 發表於 19-2-11 18:32
本人24歲,獨仔,老豆60歲,老母55,全部都係打工仔。全家總收入大概5萬中。
資產有一層供斷既大陸樓(賣返 ...

大陸樓賣出換一層$150左右大陸樓
再用$150萬做首期香港買層樓,
至於退休金你只可以用個$300萬買藍籌收息作退休金。

洋房

2019新春慶豚圓

回覆 funnyukyuk 的帖子

我岩岩岀黎做野兩年, 每月家用比一萬,我所以自己儲得唔多老母大人應該有200萬流動資金

洋房

2019新春慶豚圓

回覆 木土土 的帖子

多謝你既建議呀, 咁等下先, 到時睇下嗰市點人工唔高呀, 萬尾

洋房

2019新春慶豚圓

回覆 asd456 的帖子

如果將300萬拎哂係香港買樓呢?都無諗過呢個方向, 係既話, 係要依家入市, 定遲下先
同埋用哂300萬儲備去買咩籃籌好呢
thanks

大宅

mujilover 發表於 19-2-12 17:59

如果將300萬拎哂係香港買樓呢?都無諗過呢個方向, 係既話, 係要依家入市, 定遲下先

你大陸層樓收到幾錢租金?
知多啲容易分析啲。

洋房

2019新春慶豚圓

應該3000到

大宅

mujilover 發表於 19-2-12 18:46

應該3000到

位置係邊度?深圳?廣東?幾年樓?
睇下值唔值得keep 定賣

珊瑚宮

國民生產總值:113829

mujilover 發表於 19-2-12 17:55
回覆 木土土 的帖子

多謝你既建議呀, 咁等下先, 到時睇下嗰市點人工唔高呀, 萬尾

你人工萬尾,比一萬家用,真孝順!

但做人也要為自己及將來家庭打算,為自己儲多d錢。要知道家用係加易減難,所以以後也不要隨便再加家用了。升職加人工也不用太老實話比父母知

大宅

國民生產總值:2632

2019新春慶豚圓

我係你,,,
睇你父母願意俾幾多你做首期,同你之後每月願意俾幾多家用還返俾你父母.
去決定買間大定細,遠定近的屋。
買完都係出租用,,計下數,租=供的金額,唔好有太多付擔。
大陸層樓,同現住層樓盡量都唔好搞,,,就算搞,都係父母意願,,因為兩層樓都係佢地辛苦大半世的成果,俾佢地享老用。

男爵府

國民生產總值:6245

2019勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我係你嘅話,手上現有都唔賣,但會攞一筆出來裝修現時住果度變2房,話曬先24歲,仲可以住幾年後先結婚。或者婚後都可以繼續住。

然後屋企人咩諗法?願意拎幾多出來做首期?到時睇預算去買多層預婚後+有小朋友可以住嘅。

租金應該可幫補大部份供樓,大陸有樓是否父母將來打算退休住,如果係佢地返去住,你住公屋,新買收租。如果父母冇打算返去住,如果需要用錢時再打算賣內地樓。

男爵府

國民生產總值:9965

2019新春慶豚圓

內地層樓,建議唔好放租喇,租金都未必夠你保養。
如果父母無打算退休返去住,啱自己價位賣左去仲好。

大宅

國民生產總值:1289

2019新春慶豚圓

樓主你24歳至喎!唔好成日謀住父母曾樓啦!努力D事業爭取到自己一個五萬收入再諗啦!
香港新一代剩係諗物業至富,無將來

洋房

2019新春慶豚圓

位置係羅湖區, 文錦渡口岸旁邊, 600幾尺, 2房2廳原來岩岩再睇,係賣到280萬人仔

洋房

2019新春慶豚圓

回覆 木土土 的帖子

會架啦,升職就比封大利事兩老

洋房

2019新春慶豚圓

回覆 law_rainbow 的帖子

好,我會參考下我知係兩老辛辛苦苦打拼返黎,會好好孝敬佢地

洋房

2019新春慶豚圓

回覆 高達紅色 的帖子

依個年代,無佢地幫手真係上唔到我只係想好好將現有既資產效益最大化,好好打理資產

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.