懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問下各位開刀既媽媽產後個傷口幾耐先唔會痛?
我一月中開刀,雖然表面傷口唔痛,但係有時候例如起身坐低都會 feel 到裏面痛。。 大家有冇經驗可以分享下。。謝謝

複式洋房

tricia.au 發表於 19-2-11 21:32
想問下各位開刀既媽媽產後個傷口幾耐先唔會痛?
我一月中開刀,雖然表面傷口唔痛,但係有時候例如起身坐低 ...

我也是一月開刀,裡面傷口間中也會隱隱作痛,始終裡面傷口要時間復原
但你現在表面傷口如何,結哂焦未?係咪可以直接沖涼,定係要痴防水膠布

洋房

gutsguts 發表於 19-2-12 00:00
我也是一月開刀,裡面傷口間中也會隱隱作痛,始終裡面傷口要時間復原
但你現在表面傷口如何,結哂焦未?係 ...

我仲未直接沖涼啊。。。 表面傷口冇乜事 。。。有時我都冇用防水膠布

回覆 tricia.au 的帖子

Hi tricia.au ,剖腹有多層傷口,包括表層皮膚、腹膜及子宮,皮膚表面會最快復原,腹膜及子宮的傷口會耐D,可能需要幾個月先完全康復,媽媽仲覺得傷口有少少隱隱作痛/拉扯感覺都正常呀 一般剖腹產嘅媽媽經醫生認為可以落床走動嘅話,已經可以沖涼和洗頭保持個人清潔和衞生,人都會感覺舒適啦!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

表面傷口見到有結蕉,但未甩的,咁既情況下幾時才可直接沖涼不用防水膠布?
我試過夠一個月後直接掂水沖涼,但第二日見表面傷口有dd 血水...

洋房

gutsguts 發表於 19-2-13 07:13
表面傷口見到有結蕉,但未甩的,咁既情況下幾時才可直接沖涼不用防水膠布?
我試過夠一個月後直接掂水沖涼 ...

咁我又冇結焦。。。只係有一條線

別墅

gutsguts 發表於 19-2-13 07:13
我試過夠一個月後直接掂水沖涼 ...

唔係用溶線嗎?
我個傷口都無結焦 就咁一條線
果陣返私家醫生到檢查完就無再貼防水膠布
叫我正常沖涼就得
你果陣醫生有無教你點做同要唔要你覆診?

複式洋房

heherikku 發表於 19-2-14 23:54
唔係用溶線嗎?
我個傷口都無結焦 就咁一條線
果陣返私家醫生到檢查完就無再貼防水膠布

係用溶線呀,但係我見到有結焦,而且沖完涼之後有dd 血水...
我係政府開刀,出院時姑娘幫我洗多次傷口貼番塊紗布蓋住傷口,就話表面個傷口埋左可以沖涼。但其實我見傷口仲有條鮮紅色焦,所以都唔敢沖涼住,直接滿左月沖完涼就發現傷口有dd 血水... 基本上姑娘冇同我講要點樣再處理傷口,只係話有咩嚴重唔舒服就打番去醫院講番個情況。所以都唔知呢d 唔叫嚴重既情況要點處理較好!
你情況是怎樣?介唔介意分享下

別墅

gutsguts 發表於 19-2-15 00:11
係用溶線呀,但係我見到有結焦,而且沖完涼之後有dd 血水...
我係政府開刀,出院時姑娘幫我洗多次傷口貼番 ...

如果見到有血水我覺得要返去檢查下
我係私家開嘅
出院果陣醫生幫我換左新嘅防水膠布
我就唔信啲膠布100%防水
同埋坐月頭果一個星期我都無沖涼 都係避開佢抹下身 始終都會有啲痛
出院兩星期後返醫生到覆診睇傷口
佢話埋左可以唔駛再痴膠布放心掂水
果陣我個傷口係一條粗粗地嘅紅色線 但絕對唔係焦 亦都無野甩出黎 係條有少少突但平滑嘅線
我記得果陣出院醫生有提我見到血水要話佢聽 唔好等覆診果日先睇
所以建議你打去或者直接搵姑娘睇睇

複式洋房

heherikku 發表於 19-2-15 00:21
如果見到有血水我覺得要返去檢查下
我係私家開嘅
出院果陣醫生幫我換左新嘅防水膠布

我見個dd 血水係傷口甩左d 焦後滲出來,我諗如果再有呢個情況,我都要打番去問下
你而家可直接沖涼未?
傷口仲有冇痛?大痛/小痛?

別墅

gutsguts 發表於 19-2-15 00:27
我見個dd 血水係傷口甩左d 焦後滲出來,我諗如果再有呢個情況,我都要打番去問下
你而家可直接沖涼未?
...

我上年9月開刀架
果陣2星期後無再痴膠布已經有掂水 不過無特登用沖涼液洗佢 始終驚驚地
一個月後已經正常沖涼
傷口外面出院唔係好痛
入面傷口都係小小痛左幾星期就無咩感覺
不過幾痛痛幾耐呢啲真係人人唔同
反而最大感覺係唔再用個腰封
個肚慣左 唔用果陣個感覺好似啲肉成個人無野支撐咁

洋房

gutsguts 發表於 19-2-15 00:11
我係政府開刀,出院時姑娘幫我洗多次傷口貼番 ...

咁好似有d唔正常。。 最好睇睇醫生

複式洋房

heherikku 發表於 19-2-15 09:50
我上年9月開刀架
果陣2星期後無再痴膠布已經有掂水 不過無特登用沖涼液洗佢 始終驚驚地
一個月後 ...

你之後會打算用收腹帶嗎?

複式洋房

tricia.au 發表於 19-2-15 12:56
咁好似有d唔正常。。 最好睇睇醫生

黎緊會覆診,等我都問下醫生

別墅

gutsguts 發表於 19-2-15 21:47
你之後會打算用收腹帶嗎?

果陣係醫院同返屋企頭果兩星期都有用束腹帶保護同固定傷口
但始終個人都要活動 條帶成日都移位 老公又要返工 同埋我怕焗
所以跟住傷口無咩野就無再用
開頭真係好唔慣果種鬆泡泡感覺
不過慢慢就習慣左
之後就係眼不見為淨條腰
宜家過左幾個月唔知係關湊仔事定真係慢慢會收返身
個腩細左不過就仲未返到未生前咁fit

複式洋房

heherikku 發表於 19-2-16 00:32
果陣係醫院同返屋企頭果兩星期都有用束腹帶保護同固定傷口
但始終個人都要活動 條帶成日都移位 老公又要返 ...

收番身就好了!收腹帶有推介嗎?你之前係用邊隻?

別墅

gutsguts 發表於 19-2-16 00:45
收番身就好了!收腹帶有推介嗎?你之前係用邊隻?

可以pm資料比你
不過我覺得條帶只有固定傷口作用 呢方面就唔錯
諗住拎黎收身唔work
同埋唔知係我身型問題定咩 成日郁幾郁會縮左上上面

複式洋房

heherikku 發表於 19-2-16 10:08
可以pm資料比你
不過我覺得條帶只有固定傷口作用 呢方面就唔錯
諗住拎黎收身唔work

謝謝你

首頁

尾頁