自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

若然唔計擦鞋只談能力
點先由junior升去比較senior/supervisor位置?
以前年輕好jumpy轉工密
一係就直接做boss對落嗰個
依家喺公司算係junior
應該具備咩條件先可以更上一層樓?
請各位jm賜教 [/smile

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

基本上,年資走唔甩

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章

睇吓你做邊行
可以進修相關行業

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1. 做好自己分清庄閒,先上軌道
2. 機會來時主動舉手迎接挑戰性(厭惡性)工作,邊試邊虛心受教;唔卸膊,唔龜縮
3. 常用腦,多方面去解決問題同思考。問人時,俾對方睇到你已努力搵過準備過,教都教得情願
4. 幾時都要建立好人脈,機會就係咁黎

伯爵府

機會係留比有準備嘅人 呢句好啱
經驗係要浸 最好與工作相關嘅學歷
最近有些少心得 就係日日睇新聞 重點留意同自己工作有關嘅新聞

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-11 22:08
1. 做好自己分清庄閒,先上軌道
2. 機會來時主動舉手迎接挑戰性(厭惡性)工作,邊試邊虛心受教;唔卸膊, ...

多謝(emoji)(emoji)(emoji)

wcpcelia    發表於 19-2-12 16:26

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

幫到上司分憂解難。

大宅

回覆樓主:

多謝各位jm教路
jm所講嘅有d我一路都做緊
有d就未諗過有幫助
之後會努力學習

男爵府

回覆樓主:

我試過,亞頭叫我打去入境處問啲嘢,入境處回覆要準備啲咩文件同信,我跟手預備埋,然後覆我亞頭入境處要咁咁咁,我亞頭話:咁你幫我準備乜乜乜,我話我已經整好了,遞埋俾佢過目。。。 冇耐我就升職了,我諗呢件事係關鍵。

珍珠宮

我時常叫剛剛開始工作的同事去看看「杜拉拉升職記」這本書,不要去看電影,要看書。重點是你要先清楚自己能力(強、弱)在那裡,找好合適的老闆,還有不要怕吃虧,永遠多做幾步。紀錄自己學過、見過、聽過,總有一天會用上。

珍珠宮

回覆樓主:

進修

係產品技術上有認識

細心

留意到上司留意唔到嘅嘢同解決方法。

以前有次返新工無耐(成衣跟單, 個客批評打鈕位 (鈕扣開鈕門), 鈕門位的底線有雜色 (因為鈕門位開係件衫嘅變色位, 上司叫我同工廠講做貨要改善, 我馬上回答, 係變色位開鈕門一定會底線有雜色, 因為打鈕門一定抽到底線上來, 我話除非改鈕門位開在非變色位, 否則唔會改善, 上司接納意見並叫客人改鈕門位, 入職無兩星期, 我辭職, 上司有同我傾話想我留底幫佢手, 因為睇到有能力上到去獨立跟嘢。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

難離難捨 發表於 19-2-11 21:49
若然唔計擦鞋只談能力
點先由junior升去比較senior/supervisor位置?

而家係boss對落,都唔junior啦?

之前轉工有冇升級

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

careycarey 發表於 19-2-11 23:45
我試過,亞頭叫我打去入境處問啲嘢,入境處回覆要準備啲咩文件同信,我跟手預備埋,然後覆我亞頭入境處要咁 ...

呢個係應做嘅
早兩日我至同同事呻,歐洲同事約個call,建議時間係香港凌晨一點
我同同事話,都唔明d外國人做野點會咁「那西」,我地平時,如果約call,一定睇晒對方咩時區,在email中已寫埋香港時間幾點,即你地時間幾點
細心跟貼好重要

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-12 10:29
呢個係應做嘅
早兩日我至同同事呻,歐洲同事約個call,建議時間係香港凌晨一點
我同同事話,都唔明d外國人 ...

踢一踢,郁一郁,同自動波係有分別。你啲歐洲同事又係搞笑啲,定佢哋以為香港人勤力到7×24

子爵府

2018復活節勳章

若然唔計擦鞋只談能力
經驗,人際,能力+學力,仲要有一個機會
即係都係老套個6個字 (天時地利人和)

禁止訪問

珍珠宮

若然唔計擦鞋只談能力

老老實實認真研究下自己嘅行頭專業知識,
清晰自己公司嘅運作目標,
少些吹噓自己如何有個性,
多些參與合作項目,
有組織溝通能力(唔係八人私事),同同事通力合作,絕對係優勢。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-2-12 10:29
呢個係應做嘅
我同同事話,都唔明d外國人 ...

主要要原因係凌晨等於佢地下午四五點,有埋早上行情,而佢又可以即同北美溝通追市。
以前做MNC經常係凌晨開會,最早都晚上十時半以後,歐洲有早上資料(trend),美國(約早上6~8am)要守尾門。
如果買賣貨一樣,用盡最後即日出入或打撥作下一日出入,睇下邊家係上方。

珍珠宮

brindlewin 發表於 19-2-12 10:44
老老實實認真研究下自己嘅行頭專業知識,
清晰自己公司嘅運作目標,
少些吹噓自己如何有個性,

其實真係第一件事了解左自己行業先,專業知識要自己上心學
第二件事係上一級 senior 同 team manager 做事作風
第三件事係唔怕蝕底做多 d 同做得完滿 d

首頁

尾頁

跳至