懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前一直覺得懷孕係一件好簡單好容易既事,但原來一切都不容易!
我係懷孕兩個月時流啡幾日,住左一晚醫院。初初bb未有心跳 好擔心。
到bb開始有心跳又擔心唐檢 自己唸住過左唐檢又過左三個月一切應該會順順利利。
點知16週開始竟然流鮮血 初初只有小小,我都入左醫院。之後又出院!
點知到20週左右成個廁所都係鮮紅色血,我個時真係好驚成個人震曬,我好驚會失去bb!之後我去左中環睇私家發現宮頸短即刻安排入院 宮頸短+出血!
個晚入到政府醫院 做左好多檢查 出奇地發現宮頸係正常長度,但照到胎盤底。個時完全係又驚又無助因爲醫生話冇原因。

大宅

pappu1024 發表於 19-2-12 02:14
以前一直覺得懷孕係一件好簡單好容易既事,但原來一切都不容易!
我係懷孕兩個月時流啡幾日,住左一晚醫院 ...

第二日,啲血都冇停。去廁所仲有幾舊血塊跌左出㴝,個刻我係尖叫左出㴝 我以為bb跌左出㴝 即刻出去搵姑娘 姑娘好冷淡走㴝問我咩事 執左d血塊睇係咪bb組織!個刻我係咩都做唔到,因為姑娘同醫生只會同你講 冇野幫到你可能bb會隨時出㴝。但個時只有20週,我流既血係夜用41cm衛生巾每日5塊,每次去廁所都係成個廁所都有血!
個時我只能夠每日去祈禱,因為我知道bb可能真係會走!我每一日都以淚洗面 好驚bb會離開。如是者我每日出血好似㴝姨媽既量持續一個月!

大宅

pappu1024 發表於 19-2-12 02:16
第二日,啲血都冇停。去廁所仲有幾舊血塊跌左出㴝,個刻我係尖叫左出㴝 我以為bb跌左出㴝 即刻出去搵姑娘 ...

由婦科病房轉去產前,因為產前病房要有24週先住得!我好記得住婦科病房個時d姑娘對我係好晦氣 個刻我覺得係自己人生落到谷底。
之後夠24週轉左去產前病房,我真係好感激qe產前病房既姑娘,佢地會安慰我叫我加油唔好放棄。我好記得個時係婦科病房d姑娘叫我唔好成日訓床叫我要行下,但個時係大出血!!
到轉左去產前d姑娘係叫我好好訓床唔好行咁多。
之後我到26週冇流血,可以番屋企休息。
到32週又流血,入醫院打左強肺針!第三日就番屋企休息。
係屋企都係訓床,我由16週比我望到32週每一日時間都過得好慢好慢。
最後到36週2又出血,醫生建議我開刀攞bb出㴝。

大宅

pappu1024 發表於 19-2-12 02:16
由婦科病房轉去產前,因為產前病房要有24週先住得!我好記得住婦科病房個時d姑娘對我係好晦氣 個刻我覺得 ...

係呢幾個月我上網睇左好多資料但都搵唔到好似我流左甘耐血呢個情況,我希望我既經歷可以鼓勵懷孕出血既媽媽加油,唔好放棄!
曾經有一刻我係絕望到想放棄,感謝神係一路帶領我 讓我經歷!
bb係36週2開刀出左世,全人奶bb。第一刻聽到bb既喊聲,自己都好激動喊左出㴝。呢幾個月既經歷實在太深刻!

子爵府

pappu1024 發表於 19-2-12 02:17
係呢幾個月我上網睇左好多資料但都搵唔到好似我流左甘耐血呢個情況,我希望我既經歷可以鼓勵懷孕出血既媽 ...

男爵府

pappu1024 發表於 19-2-12 02:17
係呢幾個月我上網睇左好多資料但都搵唔到好似我流左甘耐血呢個情況,我希望我既經歷可以鼓勵懷孕出血既媽 ...

好多謝你,你既故事好鼓勵我
我一直都不穩,宜家努力望緊過24 週
祝你地一家幸福

別墅

好明白你要關關去過既感受
因為我都過幾關
陀bb 真的唔係易
希望你繼續加油

男爵府

回覆樓主:

明白媽媽當中既辛酸 小寶寶要快高長大~
我個陣時初期流過3次啡入急症都嚇死我,到結構唔合格我以為要引產嫁喇 傷心左好耐,但奇蹟地最後都可以生bb出泥,然後為左bb辭職做ftm,一直仲喂緊人奶

大宅

睇到想喊,樓主媽媽你這段經歷真不容易過

大宅

感覺到你個陣 有幾驚同無助 BB最後無事 平安黎到呢個世界 可喜可賀

男爵府

睇完你既經歷,我真係覺得懷孕唔容易,因為懷孕真係會好多突發狀況,我自己囡囡出世個陣因為臍帶出先轉左開刀,所以我都覺得做媽媽真係唔簡單,好彩bb 平平安安,替你感動,加油呀

大宅

肥虎虎 發表於 19-2-12 05:15
好多謝你,你既故事好鼓勵我
我一直都不穩,宜家努力望緊過24 週
祝你地一家幸福

加油!同bb傾多d計好有幫助

大宅

cklvivi 發表於 19-2-12 05:23

好明白你要關關去過既感受

大家一齊加油(emoji)(emoji)

大宅

cpycpyhelen 發表於 19-2-12 09:02
睇完你既經歷,我真係覺得懷孕唔容易,因為懷孕真係會好多突發狀況,我自己囡囡出世個陣因為臍帶出先轉左 ...

係呀,所以好驚如果再生又會有呢d情況!唸起都好驚

大宅

kissapplegirl 發表於 19-2-12 08:15
明白媽媽當中既辛酸 小寶寶要快高長大~
我個陣時初期流過3次啡入急症都嚇死我,到結構唔合格我 ...

十個月真的不容易呢!大家一齊努力

大宅

你好利害好堅強
恭喜你呢!

大宅

回覆樓主:

睇到好想喊
但好開心樓主最後都撐到!
媽媽同bb都好叻叻!

一日未抱住bb都未真正放心到
各位媽媽要繼續努力

大宅

我就快12週,都好擔心會唔會有宮頸短既情況,完全唔知點check好。

大宅

ChansBB 發表於 19-2-12 09:17
你好利害好堅強
恭喜你呢!

其實果個時候一d都唔堅強,到依刻唸番都好驚,之後再望住囡囡,覺得好感恩!

大宅

aryan412 發表於 19-2-12 09:20
我就快12週,都好擔心會唔會有宮頸短既情況,完全唔知點check好。

平時私家產檢同醫生講,佢會幫你check!因為通常好小會冇啦啦照宮頸的!

首頁

尾頁

跳至