1-3歲

跳至

首頁

尾頁

民房

由六個月開始轉輔食
蔬菜或果容,食頭一兩次就唔食
bb餅,零食,水果乾唔食
米糊食左一個月以後唔再食
粥食左一個月唔肯食
換第二d靚料魚呀肉呀蔬菜粥通通唔食
而加一歲,精心泡制燉飯佢(連我自己都覺得好好味)都唔食
bb面唔食
仲有咩呢⋯⋯總之乜都唔食
而加5隻牙,
只喜歡人奶及奶粉
以及橙汁,有時飲下湯,全部流質野...
仔呀,難度你想靠吃橙同奶渡日嗎?

咁極端偏食情況怎麼辦?
唔想迫佢食令佢覺得吃飯是苦事
但佢體重已經25%線以下

男爵府

sioni 發表於 19-2-12 02:46
由六個月開始轉輔食

我個仔1歲係勁挑食,加固試到9個月先成功,之後又間唔中突然絕食,試左要多野食方法,絕食到明明1日2次便便,搞到成日無屎痾,因為根本無咩野可以消化
我覺得呢個階段bb食過有味道既野,唔肯再食淡口味既粥麵,同埋鐘意食唔同質感既野,要間唔中轉下字母粉,貝殼粉,白飯等
例如琴晚我好比心機煲左蕃薯薯仔湯麵比bb,佢唔肯食,明明係勁好味,到我地大人開飯,我比大人既蒸雞蛋+飯,佢就食唔停 比佢激死

男爵府

我又係好頭痛,明明煮得好好味,我覺得佢地睇心情多

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我仔都係..樣樣食DD..真係好少..幾啖就會反胃咁既樣..佢最鍾意都係奶,我有比過湯佢都OK, 用返奶樽飲可飲到5安...但粥同飯都唔食...

水晶宮

sioni 發表於 19-2-12 02:46
由六個月開始轉輔食

體重25%以下本身並無問題,除非佢係跌線,例如由9x%跌到落嚟。

你有冇試過畀白飯?我啲女有段時間只食白飯,注意,唔係粥仔唔係飯仔,係大人飯,而且係無餸嘅。

另外有冇試過通粉字母粉、蕃薯薯仔蓉/粒?麵包呢?要分清佢真係咩都唔食,還是口味問題。

男爵府

你仔會唔會想食大人野 我地食飯時會比我地碗既白飯佢食 佢食得好滋味 但佢自己既好味飯飯佢唔肯食

水晶宮

我女2.5 歲,從來都食得差,而家肯食既野10 隻手指數得晒。佢對texture 同味道好sensitive, 大人覺得好食唔等於佢中意,唯有不停試。(我就係不停試,試到最後有呢10 款野佢食,甘就不停重複巡環)仲有我女唔中意d 野溝埋一齊,中意分開逐樣食。仲有調味料油鹽糖我都唔執著。

大宅

試下同佢一齊食,陪佢食同一樣野,
我小朋友有一輪都係自己野唔肯食,除非一齊食,佢就肯食

再唔係就狠心餓下佢,試過餓兩餐,第三餐搶住食

子爵府

我覺得可以試下

1) 俾佢手指食物,初初可能唔食,但慢慢會試放入口

2) 煮唔同質感嘅食物,但唔需要日日換食材,反而係從質感、形狀、大細去試,例如唔食烚蛋,可以蒸、炒,或者用來整蔬菜餅,我個女初初食烚蛋,後來烚蛋、炒蛋都唔食,我地就先炒,再切件加入蔬菜一齊煮,濕濕地有唔同口感,食晒

3) 可以試唔同形狀通粉,發覺好多bb唔多食飯、粥,反而會食通粉、蝴蝶粉、貝殼粉,小朋友好奇怪,我地覺得好食嘅野,佢地反而唔鍾意,可能口感太複雜

4) 狠心d→減奶,最初減下午奶,後來早上都減,改食牛奶麥皮,唯一睡前奶仲keep 200ml,寧願餐與餐之間,加茶點,比如芝士小方包、饅頭、水果等

5) 午餐、晚餐,總之父母係屋企都嘗試一齊食,佢唔食由佢,你地繼續食都好好食咁,但緊記係你地餸入面,至少煮一樣佢都可以食嘅餸,例如烚蝦、蒸魚、蒸水蛋(豉油另上),咁佢想食,你都俾到佢

6) 千祈唔可以強逼,我地負責提供食物、提供協助(如需要餵食),但食唔食佢自己決定,以免佢留下印象,以為食嘢係痛苦嘅事

其他遠離電子用品、唔好追住餵就一定架啦,食野係人嘅本能,要相信bb。

珍珠宮

咁嘅情況的確好頭痛,嘗試更多唔同嘅嘢

首頁

尾頁

跳至