自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

catfitfit 發表於 19-2-12 17:13
我仲以為係賽馬嗰D名駒名……嘜野全家之寳答福星高照……賠率、過關

你講講下,又真係幾似喎。。

大宅

睇完呢個post, 又睇下唐韋琪既維基百科
相比之下, 唐較醒目, 做左兒童節目12年
見家燕媽媽發左達, 自己又開兒童中心
起碼不用打TVB工, 受人擺佈

其實蓋可以試下去其他藝員開既中心打工既
不過如果同人關係一般, 又真係較難開口求職

我自己曾經做一份工13年, 到需要離職時
同事跟我說, 公司走左一個30幾歲員工
之後不會請30幾歲, 是想請20
所以覺得我傻, 呢個時候不應走, 如走, 就應早些走
(呢個世界點會有早知, 我離職兩年後, 原本公司便結業)
我自己當時突然醒悟, 公司給我人工, 買的不只是我既服務, 其實仲有我既青春

蓋既情況同一般打工仔一樣, 是中年失業
所以趁後生, 需要儲錢進修, 甚至做好定位, 蓋呢份穩定既工, 都做 20年了......

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

佢根本就冇後台又冇運...!!!!
賓穎樣衰又差過佢都上到位又撈得掂...!!!

珍珠宮

熱血金章

雪影 發表於 19-2-12 16:41
除咗外型唔突出之外,佢都要檢討自己啦,大約二十年前,我同朋友帶埋啲仔女(五,六歲)去海洋公園玩,當時佢 ...

佢就係唔做假,做番自己。得罪晒d米飯班主。
唔識花無百日好既道理。

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔鍾意睇佢。
又唔靚 又懶可愛 把聲又嘈

珍珠宮

yurijm 發表於 19-2-12 14:51
當年兒童組岩岩摺埋時
如果佢肯轉行做下兒童生意
分分鐘有轉機

係樓主條link個訪問內容負面、圍繞是非
我起初睇Lulu姐姐個訪問係話自己係公司咁多年唔係白過
即使拍劇個角色無咩對白,佢明白有得演出就係一個機會
好感激監製潘嘉德搵佢拍劇,個角色好有發揮空間

詳細內容見樓下
唔夠位

二月底即將與TVB約滿,Lulu決定唔續約,離開效忠咗23年嘅TVB!「其實今年一月二日嘅時候,電視台打俾我傾續約事宜,其實上一份約已經簽咗一年生約、一年死約,佢哋意願都係繼續簽嘅,只不過條件唔同咗,因為成績表問題,即係做唔夠騷啦。」TVB留佢嘅方法,唔係加人工,而係減。「我聽到又減,我係減人工,減1/3呀!冇萬三咁多,當佢一萬頭,唔係話佢哋對我差,我明公司有公司度,我唔敢講話佢對我差,我呢23年喺公司唔係白過嘅!」

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 19-2-12 20:55
我起初睇Lulu姐姐個訪問係話自己係公司咁多年唔係白過
即使拍劇個 ...

由兒童節目主持轉去拍劇,有得開工嘅日子唔多,Lulu好感激監製德哥(潘嘉德),一講起德哥,已忍唔住淚如雨下!「嗰次係我主動提出嘅,我去搵德哥,因為難聽啲講,我好似只係識得佢,因為喺數年前,佢開拍一套《大冬瓜》,當時已經合作,當時好開心,但拍完套劇又重返兒童組,所以壓力無咁大,曾經有過拍劇經驗,當我知道兒童組將會解散,我就WhatsApp對方,話我出番嚟,問佢有咩角色適合我嘅話,就幫吓我啦,佢答:『OK』兩個字。」結果,德哥開拍《拆局專家》一劇嘅時候,就搵搵咗Lulu做其第三女主角,角色有發揮,令人眼前一亮,只可惜無以為繼。

唔少觀眾應該記得Lulu喺《BB來了》,只得一句對白,原來對佢嚟講,仲有更差待遇嘅安排!「嗰個都唔係最差,我啱啱拍嘅《她她她的少女時代》感覺仲差,最慘我係收信去演嘅,意思係你已經加入呢套劇!我有經驗,所以唔會第一時間就開心,因為我唔知道做咩角色,所以就等通知,但係遲遲都唔通知,就算啦,我都唔理,因為《超時空男臣》之後,我其實睇到自己將來會係點樣,唔會再演到有人名嘅角色,唔識得點樣形容,總之就係無前景,唯有繼續做住先,呢套《她她她》我會形容為,仲差過啱啱訓練班出嚟,我唔想用個差字,呢個都係我嘅機會,坦白講每一次演出都係一個機會,無發揮空間裡面或者你搶到或上到位呢,我會咁樣諗,但係我唔會去睇低每一個角色,只不過係咪要去到咁樣呢?其實我係飾演田蕊妮嘅健身公司裡面嘅職員,唔只得我一位同事,對比起我,佢哋年資當然比較淺,但都已經唔算係新人,我相信大家都係因為under show而走埋一齊,但當佢哋見到我嘅時候,我相信佢哋都應該會覺得OK,呢位姐姐都咁樣,無問題啦。即係可能我俾到安慰佢哋啦,所以就一齊渡過咗。我諗夠喇,真係夠喇!」

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

cck2411 發表於 19-2-12 08:33
我記得佢之前做兒童節目果陣同個肥佬主持夾埋想整走玉英先
最深刻係last個集,成班主持輪住講告別心聲,到譚玉瑛時係聽得出話中有話,蓋世寶表情好唔自然,其他主持就。。。。

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 19-2-12 20:55

咦,係喎

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好耐冇拍戲喇

珍珠宮

王國教室勳章

yiqiyihui 發表於 19-2-12 12:31
原來個英文名仲叫Lulu Kai..
又lulu 又 Kai. 咁點撈呀

你個回覆笑死我

珍珠宮

王國教室勳章

(Samantha) 發表於 19-2-12 17:50
唔鍾意睇佢。
又唔靚 又懶可愛 把聲又嘈

外表已唔吸引,又無實力,把聲又

琥珀宮

MeBeHe 發表於 19-2-12 08:02
成份生果日報都係佢嘅專訪
雖然好似有啲慘 做左咁多年 人工低 機會唔多
但佢就係咁數落人地 話係因為自己唔 ...

轉行,有咩問題?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個樣普通,演戲麻麻,又無後台,又唔係參選入去做藝員訓練班既旁聽生,前途係差些。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢把聲好難頂
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

男爵府

clarawuwu 發表於 19-2-12 21:05
最深刻係last個集,成班主持輪住講告別心聲,到譚玉瑛時係聽得出話中有話,蓋世寶表情好唔自然,其他主持就 ...

噢!搞到我都好想睇吓果集!

侯爵府

回覆樓主:

之前工作同佢合作過, 覺得佢唔算好認真, 港女咁,hehehaha

大宅

青青河邊草 發表於 19-2-12 22:04
之前工作同佢合作過, 覺得佢唔算好認真, 港女咁,hehehaha

好多藝人成功背後 確實付出左好多努力嘅

侯爵府

回覆樓主:

我覺得佢果時成日以為自己係朱茵第二。果時佢同鄧健宏part, 鄧嘅工作態度好過佢。

伯爵府

娛樂圈唔岩佢

首頁
45678...9

尾頁

跳至