6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

菠蘿超人 發表於 19-2-14 23:37
我女6個月9kg都要見醫生
仲叫我唔好俾佢食咁多,每餐最多150ml
...

我自己BB果陣仲肥過佢 一讀幼稚園開始病就瘦
大個身形都係瘦同健康~
我媽果陣都比健康院叫佢幫我減肥 但我都係食得唔叫好多 吸收係好事~同埋BB食唔飽會喊同訓唔好

子爵府

Ludacris 發表於 19-2-15 00:28
我自己BB果陣仲肥過佢 一讀幼稚園開始病就瘦
大個身形都係瘦同健康~
我媽果陣都比健康院叫佢幫我減肥 但 ...

係囉,食唔飽好慘囉,咁細就要減肥
肚餓飲水,食水果喎
個醫生係咁話癡肥,咩咩咩.咁
搞到我都唔敢俾咁多佢飲

別墅

菠蘿超人 發表於 19-2-15 01:00
係囉,食唔飽好慘囉,咁細就要減肥
肚餓飲水,食水果喎
個醫生係咁話癡肥,咩咩咩.咁

好可憐呀飲水邊度飽架一陣就餓啦
食唔飽成日喊係咪健康院姑娘幫我湊
我覺得食量正常就由佢啦
厭奶、大個幼稚園多病菌大把機會瘦
同埋我個健康院都話我個女唔算食得多,但就好吸收,冇野呀~又唔洗見醫生
佢4個月果陣18磅都係超出身長線,但醫生都話食得就比佢食,得閒可以既就活動多啲咁

男爵府

Ludacris 發表於 19-2-15 01:05
好可憐呀飲水邊度飽架一陣就餓啦
食唔飽成日喊係咪健康院姑娘幫我湊
我覺得食量正常就由佢 ...

我陀住bb時已經一路照到他超大,但我本身係冇糖尿,我問醫生我需不需要控制飲食,醫生話bb天生大隻,我控制飲食就係starving baby但依家眼睇囝囝越来越肥,難免還是有啲擔心。希望能夠如大家所言,等再大個啲,體重可以更加合理啲

別墅

cindywy 發表於 19-2-15 21:27
我陀住bb時已經一路照到他超大,但我本身係冇糖尿,我問醫生我需不需要控制飲食,醫生話bb天生大隻,我控 ...

我果陣都係喔 明明陀B咁多個月都冇胃口冇乜食野落肚,佢都比同週數大幾週,醫生仲叫我控制飲食,但其實都冇乜食野

珍珠宮

而且1歲前既bb都係肥嘟嘟,2歲後就拉高左,就瘦了

男爵府

cindywy 發表於 19-2-12 08:34
生長線直逼99.9%,6個月時健康院已經因為要見醫生,醫生話等加固後可能會有新的生長曲線,叫我再觀察。依家 ...

幾重呀?

大宅

菠蘿超人 發表於 19-2-14 23:37
我女6個月9kg都要見醫生
仲叫我唔好俾佢食咁多,每餐最多150ml
...

我個仔四個月都8.幾kg 醫生話佢身高同體重都正常 都無叫減份量

大宅

係唔係肥,除了睇體重生長線,要睇埋長高生長線,如果兩者都求接近同一個%,咁就唔算肥,只係佢比同齡嘅生得高大,你要睇埋佢身高去比較

大宅

但三奶兩固,每次奶量240ml都幾多,200ml固體都多,我無記錯成人飯碗都係150ml左右,因五餐之中應該有兩餐係茶點,份量較少,或者食下生果,唔係每次奶

男爵府

connie.chungkp 發表於 19-2-25 10:22
但三奶兩固,每次奶量240ml都幾多,200ml固體都多,我無記錯成人飯碗都係150ml左右,因五餐之中應該有兩餐 ...

身高體重比已經超過120,屬於過重健康院指引係5餐再加1-2餐茶點,我已經一日只畀一次水果。當年哥哥都係咁樣餵養,食得仲多啲,但冇咁肥。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

減少啲粥,加多啲蔬菜落粥度,吾好食甘多澱粉質。

男爵府

生長線直逼99.9%,6個月時健康院已經因為要見醫生,醫生話等加固後可能會有新的生長曲線,叫我再觀察。依家 ...

有點食極唔肥

男爵府

禾爸爸 發表於 19-2-13 07:05
我仔八個月12kg,80cm....出世到而家長期係生長線外 我倆公婆都唔大隻,又唔高,但係爺爺公公 ...

甘健康院醫生有無轉介去醫院跟進呀?

大宅

我囝9個月3奶2粥,每餐奶飲300ml ,粥每餐碗半,生長線一直90%

子爵府

connie.chungkp 發表於 19-2-25 10:22
但三奶兩固,每次奶量240ml都幾多,200ml固體都多,我無記錯成人飯碗都係150ml左右,因五餐之中應該有兩餐 ...

原來150ml就夠?!
我b個碗330ml,我裝滿哂,佢食淨少少
有時佢唔岩口味食1/3碗,我就覺得佢食得太少,好擔心

別墅

whomen 發表於 19-6-15 20:50
我囝9個月3奶2粥,每餐奶飲300ml ,粥每餐碗半,生長線一直90%

我仔11個月都係每餐飲150

複式洋房

可能你BB係吸收型,我女就11個月,兩奶兩固,奶係150-180,固就大約150,體重呢三個月保持住19磅多少少,我同老公都大隻,阿女應該都係吸收型,飲水都肥(emoji),如果全面發展正常,唔洗咁擔心

大宅

同路人呀
我仔出世時都好瘦,但由兩個月果陣開始長肉,身高挨近 97 % 但體重一直遠超 97 %。佢都係全人奶,而家 8 個幾月每日只食 4 餐(2 奶 2 固),冇俾其他零食。

一帶佢出街會有好多人話佢好肥好得意,成都聽到米芝蓮、超級節瓜等說話 但做媽媽的始終擔心太肥會影響健康... 可能因為身太重既關係,佢要去到 7 個月先可靈活翻身,而家 8 個幾月企都仲要人扶唔可以自己扶企。

大宅

我b 而家9個月成11k 都有轉介睇醫生,身長線超過左最高,醫生話佢訓得多長肉,我都係3奶2固,正常分量,到佢再大d 有活動能力同唔會訓咁多就會下降,唔洗擔心

首頁

尾頁

跳至