自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

yeemeif 發表於 19-4-6 19:35
係香港專科,埋單9千幾,因我要監測麻醉所以較貴

❨1❩幫家人問近半年間歇性勁胃痛,反胃作嘔, 想問照胃鏡(如有息肉順手割埋連埋化驗, 收費怎樣) ?

❨2❩ 事前需要家庭醫生特別寫紙轉介嗎?

❨3❩ 如❨2❩, 不需要, 咁排期最快幾時?

大宅

honglong 發表於 19-5-1 20:38
如果不用claim保險的話,直接約期,不用見醫生先,慳返第一次見醫生費用

❨1❩幫家人問40歲女,近半年間歇性勁胃痛,反胃作嘔, 想問照胃鏡(如有息肉順手割埋連埋化驗, 收費怎樣) ?

❨2❩ 在今年2月,4月, 7月時已看過家庭醫生證明家人曾患胃炎要SL 每次都一要抖兩日?

❨3❩ 如❨2❩, 不需要家庭醫生證明, 咁排期最快需要多少天?

男爵府

2019新春慶豚圓

不可奉告 發表於 19-7-24 20:11
❨1❩幫家人問40歲女,近半年間歇性勁胃痛,反胃作嘔, 想問照胃鏡(如有息肉順手割埋連埋化驗, 收費怎樣) ...

我朋友在前年照腸,胃,因為無揀醫生,約期快,關於價錢,要打電話去問現價
香港專科
電話:
3405 8288
2380 8389

大宅

honglong 發表於 19-7-24 22:55
我朋友在前年照腸,胃,因為無揀醫生,約期快,關於價錢,要打電話去問現價
香港專科
電話:

JM 可幫我問問你朋友, 我最關心係, 診所當日會照開一日病假紙我家人交公司作為請病假休息用嗎?

男爵府

2019新春慶豚圓

不可奉告 發表於 19-7-24 23:31

JM 可幫我問問你朋友, 我最關心係, 診所當日會照開一日 ...

會,之前同姑娘講定要病假紙

大宅

不可奉告 發表於 19-7-24 20:11
❨1❩幫家人問40歲女,近半年間歇性勁胃痛,反胃作嘔, 想問照胃鏡(如有息肉順手割埋連埋化驗, 收費怎樣) ...

有無保險? 好多時保險都會要有轉介信先可以 claim, 問清楚保險先. 有些專科醫生亦會問你有無家庭/普通科醫生轉介. 一年前去過 TST 黎志偉, 係診所有得照胃鏡, 我係排期睇左一次醫生先, 醫生問診檢查後即時決定同我約期照胃鏡, 好似係一星期咁上下

大宅

cassy_w 發表於 19-7-25 11:08
有無保險? 好多時保險都會要有轉介信先可以 claim, 問清楚保險先. 有些專科醫生亦會問你有無家庭/普通科 ...

JM介唔介意pm埋我, 當日袁醫生收費, TST應該啱晒我家人, 家人有買保險都係claim 7成,仲指明要入院照連割息肉起碼要四萬至得,所以claim嚟到多余。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

cassy_w 發表於 19-7-25 11:08
有無保險? 好多時保險都會要有轉介信先可以 claim, 問清楚保險先. 有些專科醫生亦會問你有無家庭/普通科 ...

請問黎醫生收費?照胃鏡要多少一次?

大宅

yiu_mimi 發表於 19-10-21 14:52
請問黎醫生收費?照胃鏡要多少一次?

好似大概 6 , 7 百診金
照胃鏡好似 5 千 幾 6 千咁上下, 實數唔記得

珍珠宮

2019新春慶豚圓

cassy_w 發表於 19-10-21 15:21
好似大概 6 , 7 百診金
照胃鏡好似 5 千 幾 6 千咁上下, 實數唔記得

唔該晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊