論盡家傭

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

csysimon 發表於 19-2-16 13:36
如果比個鬧鐘

同個女一齊訓

你比工人用鬧鐘唔係代表工人真係會用到個鬧鐘, 而係塞住佢把口, 令佢冇藉口唔起身!!!

管人唔係 咁簡單, 中間係有處事技巧.

大宅

birdbird 發表於 19-2-16 15:39
你比工人用鬧鐘唔係代表工人真係會用到個鬧鐘, 而係塞住佢把口, 令佢冇藉口唔起身!!!

管人唔係 咁簡單, ...

你都幾好笑

開頭話我唔比鬧鐘,文塞唔聽人講,無可能唔比人用鬧鐘,
好喇,現在又講鬧鐘比唔係比佢用,係另有原機,

我聽你講就死人啦,成日搬龍門,
我自己家我好清楚,我又唔係大屋,間屋細到死,條條大路通羅馬,處理問題解決方法多的是, 唔一定用死一方法

水晶宮

csysimon 發表於 19-2-16 16:30
你都幾好笑

開頭話我唔比鬧鐘,文塞唔聽人講,無可能唔比人用鬧鐘,

我由頭到尾都冇搬龍門, 只係你冇慧根去理解如何做老闆。
員工要求用鬧鐘以準時起身, 你唔比, 係你不合理。你解釋工人要用鬧鐘並不是佢不能自然醒, 佢只是找藉口帶手機入佢+BB房, 所以你唔比。我就是叫你乾脆比個真鬧鐘或冇上到網絡的舊手机比工人作鬧鐘之用, 以截斷工人藉口起唔到身或要放佢部手机入房囉。你比咗员工要求嘅工具、佢唔用, 或做不到你的要求, 就係佢問題,你以後跟佢倾或去到第三方, 点睇都係你啱, 唔似得現在由你手寫你自己一方的 故事都會被其他人指你有問題。

跟女人鬥智鬥力鬥嘴, 思路不是大直路般咁簡單㗎。你有排拿捏如何做老闆管外傭

大宅

好奇怪囉,唔比教閙鐘但要人早起!

別墅

birdbird 發表於 19-2-16 18:43

我由頭到尾都冇搬龍門, 只係你冇慧根去理解如何做老闆。

我好留意birdbird 你的posts, 不是因為你的名特別,而是你講野思維很有文路!好多次睇完啲post 心底會讚好,再望一望才發現多是你的posts!
我鐘意上論盡工人,是因為管工人是一門學問!我是一位working mum,在公司是管人的,難不倒我,相反管工人,我曾以為自己管得好,點知原來管工人是一門藝術!
樓主,你消化一下birdbird 的分享吧!
另外,我的意見是:概然已搵左新工人,即代表已放棄了現工人,她就算做咩,我都會看不見聽不見,只要是不危害到女兒安全就可以了。為何執著她幾點起身,早起遲起代表什麼? 7:30起床代表她聽你講野,但聽你講野不代表你管到佢!你要令佢服你!就是管好了工人

birdbird    發表於 19-2-17 13:10

大宅

id4pat 發表於 19-2-16 23:01
好奇怪囉,唔比教閙鐘但要人早起!

今日六點自己起身

大宅

Harriethung 發表於 19-2-16 23:08
我好留意birdbird 你的posts, 不是因為你的名特別,而是你講野思維很有文路!好多次睇完啲post 心底會讚好 ...

點解我要佢七點半起身?

我就係放棄左佢,但如果對女兒危害先講,其它野忍

我地二個七點半出門,我想工人清醒情況下我地先走

廢事bb醒佢先醒,又話自己厠所去唔到,因為外母十一點先黎

我唔反對bird姐幫到人
但我自己覺得我呢個case我只係呻下,我好多野無交待,又點能用三言兩語交待清楚呢

大宅

回覆樓主:

其他人淨係識話我無比鬧鐘唔啱
跟本個問題唔係鬧鐘,係工人串不服

但bird姐就細味我內容, 串返我,知我工人駁嘴比佢塞返佢把口

大宅

回覆樓主:

我比佢十點休息
第二日七點半起身有乜錯

鬧鐘由第一日返工都無比佢,佢電話又無當過鬧鐘,都年幾都係咁,跟本自己醒到唔醒啫

我以前七點半會關返佢門先走(佢覺得我唔理佢比佢訓多陣)

後尾我知佢二點半先訓係房玩手機, 我改曬d rule, 唔比佢房再用手機,佢咪興爆,

大宅

csysimon 發表於 19-2-17 07:08
我比佢十點休息
第二日七點半起身有乜錯

十點休息七點起身絶對無錯,但你order要肯定明確。不論什麼原因就要鐘響人起,就係咁簡單,我唔會同佢計較中午休息幾多幾,夜晚又唔訓呢樣個樣,總之工作時間就係鐘響。仲有唔好諗住下午幾自幾休息就好好,佢唔會咁同你計,呢啲關聯交易係你自己一箱情願,根本不用定訂中午休息時間。我家姐姐都係囡囡由初生帶到宜家15mth, 我囡囡跟自已訓唔會有借口唔夠精神,但如果你堅持孩子跟工人訓,已佢撐你話夜晚要起床時,咁一句車埋去,你請時時已經講左要照顧newborn , 唔會同佢計幾時休息又乜又物。睇左咁耐,你常常覺得合理既事,但係手段錯哂,加上你工人難攪,咪得個嘈字。

大宅

gallychu 發表於 19-2-17 08:04
十點休息七點起身絶對無錯,但你order要肯定明確。不論什麼原因就要鐘響人起,就係咁簡單,我唔會同佢計較 ...

exactly
呢條友放棄左
唔理佢架喇
我只可講我地比太多自由佢,太信佢
唔想下下富士康式管治
看來要局用

大宅

csysimon 發表於 19-2-17 08:18

exactly

我記得你會轉印,到時菲又唔同印管理。要不斷train up 工人,我地初生B家庭會隨時間改duty, 我有婆婆幫手買餸,黎緊囡囡會返N 班,宜家我放假會叫婆婆帶埋姐姐學買餸。仲有開頭婆婆都會爭住煮怕浪費食材,我都要不斷提婆婆要放手給姐姐做,我家姐姐會趁囡囡訓覺做洗切家居清潔,婆婆買完餸鐘意就出去打吓麻雀,姐姐要全自動波煮飯湊囡。出得糧就要做,我家海外菲0630-2130, 家中三大一B, 姐姐同婆婆share room, 仲有個姪仔下午K1放學接返等阿哥帶走,晚晚要整五大兩小飯,出政府人工無加錢,看你怎管理人,我都會捉工人心理行動和bonus 做誘因。

大宅

gallychu 發表於 19-2-17 11:35
我記得你會轉印,到時菲又唔同印管理。要不斷train up 工人,我地初生B家庭會隨時間改duty, 我有婆婆幫手 ...

先謝謝

侯爵府

csysimon 發表於 19-2-13 12:17
每朝我要幫小朋友蓋被
工人唔理
我怕佢凍親

其實你係男人,唔好成日攪工人D嘢啦,依D嘢係女人做㗎,仲有你要人早起身咪比人較電話鬧鐘,一響一陣都聽到啦,就算自己同BB瞓都要較鬧鐘返工啦

侯爵府

MichEAL82 發表於 19-2-13 14:10
呢個工人固然有問題,但更大嘅問題源自你嘅管人技巧。如果你唔認真學下點管人/工人,你換10個工人最後都係 ...

睇佢咁多個post ,佢根本唔識管工人,比人玩幾個小時電話話褔利,唔識咪上網聽下依度女主人意見或者睇書學,否則你請多幾個結果唔會有乜分別,平時係大事我老公先會出面,你唔好成日乜小事都自己攪啦

大宅

bigyanb 發表於 19-2-19 01:18
睇佢咁多個post ,佢根本唔識管工人,比人玩幾個小時電話話褔利,唔識咪上網聽下依度女主人意見或者睇書學 ...

唔係福利
講比五個鐘佢玩手機,我係想講佢有五個鐘休息時間,唔好同我講唔夠休息
係我無氣再話佢
我唔想佢係房玩
個問題係呢個人我地完全放棄左
唔會再話佢

但係手機係房用對bb唔太好
所以我先話佢
七點半起身係因為想我地走時巳確保佢起左身
話左七點我地主人醒巳搞到工人自己會起身,問題係佢想訓耐d

今日佢七點頭巳起左身,我六點半出左門

其實真係得bird先細味人文章
好多求其睇係到話

侯爵府

csysimon 發表於 19-2-19 07:07

唔係福利

人地細味你你都忠言逆耳啦

子爵府

虎到金來勳章

我只會同工人講工作上有咩要求, 例如每星期要做咩家務, 至於佢邊日做我就唔理佢, 但講到明小朋友係最重要, 睇住佢地果陣唔可以分心, 例如講電話或者同同鄉傾計, 我話咁有咩意外你點知, 我地放假會話佢知幾點前要攪掂自己, 即係起身及食早餐, 平時既話都係7點半起身, 而家遲左少少7點8, 有時會提佢佢遲左起身但幾點前要用完廁所, 因為我地要梳洗返工, 小朋友放假未起身, 佢安排既工作都係係睇到小朋友既範圍內, 因為小朋友有訓覺轆落床既紀錄

大宅

傻蛋蛋 發表於 19-2-19 14:46
我只會同工人講工作上有咩要求, 例如每星期要做咩家務, 至於佢邊日做我就唔理佢, 但講到明小朋友係最重要, ...

先謝謝

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你意思係工人唔係拒絕7:30起身,只係要較鬧鐘?
如果正確,真係冇野好鬧喎,就算我返工,如果冇鬧鐘,都唔保證幾點前可以自然識醒。

首頁
34567...8

尾頁

跳至