家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一家4口加工人,未有自住樓現租住村居,空間好大,不打算搬,也不打算買村屋。
想買層樓做保險,有兩個諗法:

1 如買在現居附近,放租但租金回報低,大西北抗跌力低,但如業主唔租比我或家庭收入改變就可自住。
2 如買市區樓,收租回報同抗跌力高,但就唔可作自住,因小朋友讀書,短期唔會返市區住

想問大家 1 定 2 比較好?

男爵府

2023年兔年勳章

我有個同事係選了2 做雙租族,收返既租夠佢租間大少少既樓住。不過佢唔係買市區,而係將原本係沙田既自住樓放租,再租返間近娘家既樓(娘家附近租平D)。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Ruby05 發表於 19-2-13 12:23
我一家4口加工人,未有自住樓現租住村居,空間好大,不打算搬,也不打算買村屋。
想買層樓做保險,有兩個 ...

唔怕冇人租
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

其實,現在香港地不論咩地區,你願意比市價比少少,都爭住租你.
買一個,你可能會用得著的單位,,到時自用,出租,都可以。

水晶宮

Ruby05 發表於 19-2-13 12:23
想買層樓做保險,有兩個 ...

市區 vs 大西北錢碼爭幾遠下喎, 問題係你手上有幾多首期先 ?
其實大西北都好放租, 分支家庭多.

大宅

Kittymummy 發表於 19-2-13 17:33
市區 vs 大西北錢碼爭幾遠下喎, 問題係你手上有幾多首期先 ?
其實大西北都好放租, 分支家庭多.
...

我都知價錢有距離,如大西北,我目標屋苑三房應可比8成,因要留點錢應急及作其他投資,如市區,我目標屋苑應只可比5成或多少少,因要留點錢。但問過人,放租兩房又好似好d

如買間市區兩房放租,可能靈活d,將來樓價再跌,可以用剩下嘅錢買多層。但真係好難決定

水晶宮

Ruby05 發表於 19-2-13 18:08
我都知價錢有距離,如大西北,我目標屋苑三房應可比8成,因要留點錢應急及作其他投資,如市區,我目標屋苑 ...

買兩房易放租。如果筆直夠就買市區啦。
大西北又好,市區引好,只係用黎offset 你租樓條數而已。

子爵府

當然係買一個唔憂無人租嘅地方,起碼確保你嘅回報先,之後宜家業主唔租比你,你仍然可以係同區租另一個單位,如果買左同區,租金回報低或者少人租,而你又唔會自住,咁點解要買呢?

首頁

尾頁

跳至