自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

green_flower 發表於 19-2-13 16:22
如果真係仔大女大,大家經濟又ok,退休後你地想做d咩?無理由日日只上bk架...
我講先,我想學影相、做運動 ...

我想租田耕種

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

pinkypangng 發表於 19-2-13 16:35
我就係咁無長老無工人,自己頂上,其實身心都極度疲累,啊囡而家19個月,真係唔敢病:pi ...

子爵府

0030 發表於 19-2-13 16:18
我只羨慕有工人的全職媽媽~唔使做家務,就單陪伴小朋友~而且仲有大把錢用,有空做下facial,shopping,學 ...

Agree!
Sweetheartb

珍珠宮

畀面勳章

orangeca 發表於 19-2-13 16:15
有錢使,經濟獨立的全職媽媽才是幸福的。

否則,我情願返工。

me too

大宅

回覆樓主:

我曾經係wkm冇工人,而我老公個friend嘅老婆係有工人嘅ftm,喺我面前話辛苦同忙,我真係唔知點應佢。
重點係大家珍惜吓現況擁有嘅嘢啦!

珍珠宮

我只羨慕有工人的全職媽媽~唔使做家務,就單陪伴小朋友~而且仲有大把錢用,有空做下facial,shopping,學 ...

你完全啱

大宅

MyBear 發表於 19-2-13 21:44
我曾經係wkm冇工人,而我老公個friend嘅老婆係有工人嘅ftm,喺我面前話辛苦同忙,我真係唔知點應佢。
重點 ...

現在我是ftm,確係比以前舒服啲自由啲,但冇之前想像中咁開心同容易。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

我係ftm, 辛苦過返工
但換來陪住個女成長,此刻無價。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

我寧願返工
最理想係返半日工, 自己湊半日
全日對住又未返學真係煩到想打暈佢

男爵府

Bbpig2014 發表於 19-2-13 20:18
要有工人同有錢使先悠閒,否則好辛苦兼困身。返工可以放假,但冇工人既FTM就7x24,最討厭啲人話FTM實有時間 ...

但系在職媽媽放工/放假又系要湊小朋友做家務 打兩份工

侯爵府

如果無人湊我一定唔會生啦, 我只喜歡做WKM, 有自己收入, 有滿足感, 亦唔會同時代脫節, 才有存在價值

伯爵府

天山雪蓮 發表於 19-2-13 16:26
我過去兩小時除了咆哮,還有双眼噴火,我唔知你所講既悠閒去左邊,只見激心二字
...

男爵府

瀟灑兔兔 發表於 19-2-13 20:53
對,做全職媽媽慘過工人,無假期無人工更加無自由。我都想返工,發夢了
...

無獨立的經濟能力, 一世人靠一個男人, 我覺得無安全感。

男爵府

YYKY1585 發表於 19-2-13 21:57
但系在職媽媽放工/放假又系要湊小朋友做家務 打兩份工

返工媽媽就請工人湊小朋友啦。 FTM如果無工人,病都要做家務真辛苦。

公爵府

但,要管理工人亦唔易,除非多$到唔like 就炒,唔駛為$去忍

大宅

Beiku 發表於 19-2-13 20:34
當你有做過ftm,你就唔會羨慕

我明,係我仔小二試過有2-3個月搵唔到野做,做咗ftm(當然有keep住見工),結果亞仔從此以後不再叫我全職湊佢了(之前間唔中有講,因我係除咗返工就係湊佢)。
不過其實時間過得好快,要陪伴既時間唔多,上咗中學已小咗,而家中六更加少咗理我。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

伯爵府

orangeca 發表於 19-2-13 22:04
無獨立的經濟能力, 一世人靠一個男人, 我覺得無安全感。

無人湊兩個小朋友,想出去做嘢都難。平時距地返學就爭取時間去做兼職,返來接送再買送煮飯家務跟功課,真係超人。根本唔係靠唔靠男人問題

首頁
23456...9

尾頁

跳至