自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

侯爵府

如果兩公婆都要返工,其實無必要標明女人要識煮飯、女人要做家務、女人要乜乜乜

男人女人都要識,都要做,最起碼識煲水、煮個麵、煎隻旦,唔好半夜肚餓煮個麵都唔識,好唔好食自己食得落口就得,唔好餓親自己。

#我識煮飯做家務扮靚

drm    發表於 19-2-13 23:48
8-)

大宅

搵到份工正正常常唔識煮飯都ok呀,一地都係雙職家庭,如果份工忙,識都無時間煮。如果有時間煮飯,都好快上手,根本好易學。
最怕係又懶又唔肯做就話唔識啫⋯⋯

伯爵府

我亞媽煮左幾十年都係地獄廚神,我自己上網睇食譜,家常便飯唔難

公爵府

love2talk 發表於 19-2-13 18:11
我老公只要我陪住佢就夠,唔駛我點煮,咁仲要唔要學?

水晶宮

siuying705 發表於 19-2-13 18:23

我有冇講錯?

珍珠宮

其實女人(尤其在職)煮飯唔叻都唔係大問題,一家人俾得起又唔介意日日出街食咪得囉。但無論男女都會識持家,包括財政,家庭關係,禮節事項,家居清潔整理,小朋友成長。我真係識有啲人唔返工但屋企嘢包括一日三餐都靠老公或其他屋企人搞

公爵府

我媽咪自細都無俾我幾姊妹入廚房,佢話我地結婚後有排做。
我唔覺得識煮飯係女性基本要求。一個家庭兩夫婦都有份,兩個之間有共識已經ok.

男爵府

嫁個老公識煮咪得囉
我識少少,唔好食但食得落肚,我老公有興趣鍾意自己煮,婚後我更加唔洗下廚,冇所謂啦!邊個規定女人一定要識啫?

珍珠宮

王國教室勳章

睇興趣㗎都,有d人真係零興趣零天份。

雖然我自己覺得基本係要識,但我只會要求自己同仔女咁。
我有朋友零興趣,佢話女人根本唔應該做呢d,佢由細到大都有父母工人煮,未結婚就出街食,結婚之後帶爸爸一齊住日日煮,有時候工人同老公煮,佢話無人煮就買外賣。

禁止訪問

寶石宮

回覆樓主:

肯學好過唔肯學

大宅

回覆樓主:

唔係個個都咁幸福可以跟媽媽學煮餸,有啲跟本自己阿媽都唔識煮,睇bk成日都有jm話自己童年好慘

伯爵府

回覆樓主:

我識好多唔識煮飯既人妻
婚姻唔錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

要學就男女都要學。结左婚,煮飯同做家務应共同分担,為何一定係女人要學,男人唔冼學。

我仔中一,簡單餸菜及所有家務佢都識,差在大個扮忙唔肯做姐。

煮餸一定係女人做的嗎?佢丈夫ok的話,又關旁人咩事?

伯爵府

回覆樓主:

依家個年代好多職業女性,放得工返屋企無八點都七點幾啦,仲點買餸煮飯
個老公錫老婆都唔忍心要佢又洗又切煮完仲要洗碗,諗起都攰

珍珠宮

回覆樓主:

咁真係無興趣唔想煮有咩問題?最梗要人地兩公婆夾到je~況且煮食真係講天份~
我以前都係連打蛋都唔識,依加煮餐飯,整甜品,絕對無問題,我一開始都係上網請教,怕俾人笑唔駛學啦~不恥下問我覺得無問題喎~
反而D人覺得自己好叻就笑人,仲衰啦!
問心,每次煮食,我都好厭惡,真心感受唔到煮食嘅樂趣,我都係為家人朋友而煮,自己一個,我絕對唔會想煮!
不過咁,我覺得做人應該要識基本煮食,尼個都算係求技能力囉…

子爵府

我教我的小朋友基本家務和煮食技巧,好讓將來在任何情況下都可以自己照顧自己。同時也教育我的小朋友,將來要找一個同樣可以自己照顧自己的另一半,因為將來個家要兩人共同支撐和建立,不能單靠其中一個,單靠其中一個是很辛苦和不能長久的。

水晶宮

其實同意樓主
佢講嘢直咗少少啫但有道理
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

被人標籤港女就係咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

MISS_MEOW 發表於 19-2-13 17:19
咁人地咪上左bk嘅烹飪錦囊請教囉,你又笑

咪係囉,唔識去問又俾人笑,冇人教唔通天生乜都識咩

首頁
23456...10

尾頁

跳至