6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 已開始TW 一個月,由奶糊佢只吃到1/4 碗之後改攪容但佢仍然都最多只是1/4 碗,有些直頭唔肯吃,bu 口水bu 出來,咁樣落去幾時才可代到一攴?食奶又唔好,固體又唔食唔可以點做?

複式洋房

breadmother 發表於 19-2-13 20:14
Bb 已開始TW 一個月,由奶糊佢只吃到1/4 碗之後改攪容但佢仍然都最多只是1/4 碗,有些直頭唔肯吃,bu 口水b ...

我都想知,我bb都係咁。

男爵府

Bb 已開始TW 一個月,由奶糊佢只吃到1/4 碗之後改攪容但佢仍然都最多只是1/4 碗,有些直頭唔肯吃,bu 口水b ...

我個仔喺九個月大先代到一餐,直接食麵,從來都唔鍾意食粥同糊, 試下轉另外一個牌子嘅米糊 ,添加水果蓉/紅蘿蔔蓉等,bb比較容易接受,又可以試下煲十倍粥,每日早晚2餐都係飲奶前45分鐘試加固,佢唔食唔好格硬塞佢食,試多d唔同質感,味道,總會搵到bb喜愛既食物
我由呀仔4個月試到佢9個月,唔洗灰心 呀仔從來都飲奶唔多,但無跌過生長線嫁

大宅

kissapplegirl 發表於 19-2-13 21:12
我個仔喺九個月大先代到一餐,直接食麵,從來都唔鍾意食粥同糊, 試下轉另外一個牌子嘅米糊 ,添加水果蓉/ ...

謝謝你的鼓勵與安慰。我真是好氣餒,今天比淮山溶又是幾更之后就唔肯

男爵府

我仔都不喜歡粥,喜歡生果,包包,你試下

禁止訪問

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-2-14 13:23
我仔都不喜歡粥,喜歡生果,包包,你試下

我阿b7個月,食糊同粥都好係兩三啖,佢又未有牙,重有乜選選擇?

男爵府

AhBuMa 發表於 19-2-14 19:12
我阿b7個月,食糊同粥都好係兩三啖,佢又未有牙,重有乜選選擇?

生果蓉,雞肉蓉,蕃薯,南瓜打少少水打汁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

等佢好肚餓再俾佢食固體,慢慢就會越食越多

大宅

佢食完一啖要極誇張地讚佢叻叻。拍手。笑得好開心對佢。令佢知道食糊仔自己識吞係做得岩嘅事。係開心嘅事。有進步時要大大讚佢獎勵。就算佢食到“那”埋口面(好明顯係唔鍾意食咁)都要笑住同佢講好味道 。令佢慢慢接受隻味道。

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-2-14 21:40

多謝提供

大宅

我要做媽媽 發表於 19-2-14 22:30
等佢好肚餓再俾佢食固體,慢慢就會越食越多

佢好似唔識肚餓咁

大宅

臭Patpat小B 發表於 19-2-14 21:40

生果蓉可以當午餐比?雞肉又是蒸完搞爛?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 breadmother 的帖子

咁都餓佢一陣,食多兩啖都好cut晒佢零食

男爵府

我幕9個月都係咁

複式洋房

回覆樓主:

6個月開始,我到8 個月都係咁,食得好少,有時用媽媽奶開糊,佢唔食真係叫我老公睇住佢先,有幾次入房喊。。。
不過9 個月又突然食得叻左,追食,之後加加下就代到3 餐。

加油! 一定會捱過~~

男爵府

開心吸收勳章

六個半月其實仍是加固嘗試階段,可以每三日試一種新食材配米糊睇下有冇敏感,便秘、腸胃不適,食後再補奶。之後七個月用瘦肉粟米煲粥調味,或煲魚湯用魚湯底煲粥。可以開始試試加魚肉蓉配瓜菜的粥仔,粥仔有味道會令bb 食得進步。

到時一餐加固有肉/旦,有瓜菜有米糊/粥(澱粉質),食到大半碗以上,營養均衡先可以代一餐奶。

禁止訪問

複式洋房

Hello Breadmother,
你係餵人奶定奶粉?
岩岩開始專固體?
Michelle

大宅

michelle629 發表於 19-2-18 16:06

Hello Breadmother,

全奶粉,我女厭奶5.5 月巳開始餵固