論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我個印印o黎o左唔夠半年,已經整花o左我第三隻易潔鑊,o岩o岩買果隻仲勁用o左一個月咋,成隻黑晒+黏底,而家又要買啦,你o地買咩比佢用?
之前我買果o的都唔係平o野,質數oko架,都可以用得咁粗....
請各位教吓我...
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

別墅

應該要了解一下點解姐姐將個 “大鑊” 用成咁,改變使用方法,如果唔系無論用咩牌子僱主都一樣咁大鑊

民房

我用緊天上嘢,見個工人都用得幾好,不是太黏及易洗,只是重一點,你可以試吓!

大宅

天上野果個係生鐵Wok?想問下有無油煙呢?我都差不多要換Wok了, 幾鐘意生鐵Wok貪佢有鐵質, 但有friend用緊隻用鈦做的Wok,話無油煙又唔怕黏, 買來多數係俾helper用一定唔會買易潔Wok....無論有意無意都一定會花的,花左有毒......

原帖由 midi 於 09-4-25 18:00 發表
我用緊天上嘢,見個工人都用得幾好,不是太黏及易洗,只是重一點,你可以試吓!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地用生鐵Wok比佢炒菜, 而煎野我最近買左隻'美x'陽極平底wok, 百零蚊, 唔錯, 不過呢隻wok係落左油先好開火, 因佢傳熱快, 開左火先落油就會過熱, 幾好用, 我見工人煎pork chop都無chee底,比佢用力擦都唔會花.

大宅

我都想知, 我家姐用緊個個成千幾蚊, 好好用, 吾知咩牌子. 但係我吾敢買咁貴既野比bun bun用, 佢用爛左都吾知叫吾叫佢賠. 我吾知係sogo買左隻咩新貨, 又痴又要用好多油, 比人搵苯.

公爵府

牛年勳章

原帖由 LongRyan 於 09-4-25 21:32 發表
我地用生鐵Wok比佢炒菜, 而煎野我最近買左隻'美x'陽極平底wok, 百零蚊, 唔錯, 不過呢隻wok係落左油先好開火, 因佢傳熱快, 開左火先落油就會過熱, 幾好用, 我見工人煎pork chop都無chee底,比佢用力擦都唔會花. ...

我都係用生鐵鑊炒同蒸,買左隻美亞易潔鑊要黎煎only,要佢用布洗2潔鑊,都ok

大宅

黑金剛, 幾十蚊隻, 又平又襟

禁止訪問

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Calphalon 有條 line 係 Calphalon One Infused Anodized
唔係標明易潔鑊
但就唔黐既

Link

民房

回覆 # 的文章

天上野係生鐵鑊,油煙一定有,但我覺得好有鑊氣,煮D餸香D,又可用百潔布洗,唔怕花,我在吉之島買,$7xx,真的ok喎!!

大宅

我用緊美亞,等佢xmas大特價果時半價買既,大約$5xx左右.都係易潔wor黎既.我用左幾年lu.

佢係咪佢洗既時候刮花左,所以煮野"痴底"丫

3m有隻粉紅色既百潔布係專門俾易潔廚具用嫁,你try try

大宅

請問'美x'陽極平底wok係咩樣o架?
其實我之前都可能係用呢隻....

原帖由 LongRyan 於 09-4-25 21:32 發表
我地用生鐵Wok比佢炒菜, 而煎野我最近買左隻'美x'陽極平底wok, 百零蚊, 唔錯, 不過呢隻wok係落左油先好開火, 因佢傳熱快, 開左火先落油就會過熱, 幾好用, 我見工人煎pork chop都無chee底,比佢用力擦都唔會花. ...

大宅

了解o左啦,佢用第一隻易潔鑊(美亞)時,我已經掉o左個膠鑊摌,買o左個木o既俾佢,費事佢大大力整隻鑊!

點知用o左三個月已經花晒講完又講叫佢唔好咁大力...

第二隻(美亞-不是易潔鑊)仲攪o野,俾我發現佢開住個火係咁燒,鑊入面乜都冇o架,俾我見到問佢做咩唔加油,開住燒隻鑊又唔加o野,擰轉背做緊第二樣o野!!!其實隻鑊已經俾佢用到黑晒邊同埋煎o野會黏底,即係隻鑊唔要得啦...

第三隻係一隻好cheapo既生鐵鑊,百零蚊到,佢用o左都冇一個月有本事成隻鑊生晒綉(我已經了解過啦,原來佢洗完唔抹乾隻鑊,有積水咁鐵鑊日日俾水浸喎....)你話佢係咪好勁呢?

原帖由 eatcookies 於 09-4-25 17:26 發表
應該要了解一下點解姐姐將個 “大鑊” 用成咁,改變使用方法,如果唔系無論用咩牌子僱主都一樣咁大鑊

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 豬豬bb 於 09-4-26 17:37 發表
請問'美x'陽極平底wok係咩樣o架?
其實我之前都可能係用呢隻....

外形同平底wok一樣, 不過入面灰灰地色, 好似生鐵鑊咁, 幾好用喎, 我頭先同佢一齊煎porkchop,無chee底又易洗,先施依家做special, 賣$15x蚊.

公爵府

前後用了幾隻易潔中式鑊, 通常一年就花, 上年吉豬島特價$9XX買了BUFFALO鑊, 好OK, 煮餸得又一定唔會花。

另外買一隻平底易潔PAN就咩都煮到喇!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

工人用嘢好粗架, 既然佢用多又鐘意"省"嘢, 我索買咗個不锈鋼俾佢用.

男爵府

你買幾十蚊果d生鐵鑊呀~
我都有用, 幾好架~~

就算比姐姐整到花左或黑邊,
都冇咁肉赤丫嘛.....
不過都要教下佢啦, 佢咁都唔係辦法,
燒住個鑊乜都唔理,太危險呀~

洋房

buffalo五層鑊,正,幾粗用都唔怕,
另一個易潔PAN我自己用,姐姐用壞左幾個,唔比佢再用

侯爵府

平底鑊, 千期吾可以買易潔, 真係平的又買過, 貴的又買過, 隻隻都吾夠一個月就花晒

後尾買buffalo 的平底鑊, 吾係易潔的, 銀色的, 我吾知佢係生鐵定係乜野質地啦

初初煮時, 真係痴到阿媽都吾認得, 後尾無用一排, 再拿返出黎, 吾知係吾係用'熟'左隻鑊, 依家又吾痴啦wor, 還好好用

但煎牛扒, 牛仔骨呢d, 我要工人用電熱板, 易控制, d 肉質無甘鞋(佢地乜都猛火去煮)

首頁

尾頁

跳至