自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

miyukib 發表於 19-2-16 20:50
唔知係咪兒時陰影,我細個果陣喺街市見到有檔賣鈕,一兜兜好多款式,我覺得好恐怖,好臭好想嘔。。。同埋 ...

我可能小時家中加工啪鈕,所以最怕是它,其他都怕,但好DD,恐怖到必改夢都在鈕上行走。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

所有問題有解決方法

公爵府

樓主並不孤單,其實有很多人都有對某些物件/東西有恐懼症,我只覺得應該坦誠面對,真心跟你做朋友或愛你的人自然會接受和包容,
放開心情去結交朋友,亦不需要隱瞞,
這不是你的錯.

我自己對某種昆蟲極度害怕,連聽到個名和說個名都驚,我自己索性用代號名之,
電視,雜誌裡有照片畫面都會嚇到,
完全是童年隂影,

演藝界都有很多,蘇施黄最怕cat, 余宜發最怕水喉管,
我有個朋友怕雞,
所以平常心去面對,
那些不明白你,不體諒你,多多說話的人,只是無知,不是你的朋友,
加油,
希望你很快找到真命天子和真心的朋友.

happyb_happyb    發表於 19-2-19 17:04

子爵府

原來有啲咁得意既野!
有冇試過矇眼食/飲?
如果咁驚,睇下心理醫生都好!
不過我唔覺得會影響識男仔姐!
好多人都有唔鐘意食既野!

公爵府

eliekim 發表於 19-2-16 20:46
其實可以見下心理學家

我曾經看過心理醫生,他提議用一種治療方式就是面對那個令你恐懼的東西,直至不再怕,可能不停看相關片段,
但我怕的是一種昆蟲,想起都怕,所以拒絕了.

伯爵府

牛年勳章

Msolivialeung 發表於 19-2-16 22:22
原來有啲咁得意既野!
有冇試過矇眼食/飲?
如果咁驚,睇下心理醫生都好!

曾有一次食放題, 我細佬點左士多啤梨泡芙, 但我以為係朱古力, 但咬了一啖, 我本能反應就即刻吐出來..
但我細佬就問我, 你都無試過士多啤梨, 又點知係咩味..
但我真係唔知點解識得分, 而且反應即刻吐...

男爵府

回覆樓主:

我覺得吾食ok既,但出街或吃飯見到都驚可能會影響日常生活和社交。我諗先克服吾怕見到先,吾食可以的。自己吾可以克服到,試揾專業人事。交朋友也不用怕,大大方方說出來吧!

我自己糸好怕雞和少少家禽類。但煑熟就吾驚,最多吾食。很小的時候巳經怕,好彩又不會常在街上見到,有時公園有白鴿在身邊,我就驚到跳起,隔住籠就好少少,如窗外隔住破璃,我又安心D。其實我相信糸心理陰影,因為小時侯有些事發生過。我也知有朋友小孩怕鈕的,一穿有鈕衫就哭,校服有鈕都吾穿,聽說喬布司都有這個
恐懼証,所以設計I phone,是無按鈕的。樓主吾使太擔心,平常心面對。

禁止訪問

大宅

s160656 發表於 19-2-16 01:03
聽你咁講, 你搵到老公,真係太好
其實樓上講既我都有擔心, 到時生仔女咁點..
唔知閣下, 有冇仔女? 如有咁點 ...

有小朋友呀,一仔一女。佢地仲細未知我d怪野啦!不過99同工人姐姐都知道,始終佢地都幫手湊小朋友,會出入我屋企,老公有同佢地講明呢間屋嘅「違禁品」係咩唔可以帶入屋。99仲知我因爲咁唔鍾意去街市,到有果樣水果嘅季節佢仲會提我唔去去街市(因為其他季節有時我會經街市去商場就唔洗兜路)

子爵府

回覆樓主:

你唔弓駛介意,谂返我以前有位靚媽同事,40幾重好似廿幾咁,佢對生果敏感,大家都無乜嘢,佢仲係個開心果,大家跟本唔会為意咁多,或唔當一會事,咪普通人一個囉,所以不需介懷,亦唔需强調或隱瞞,只有需要時自己提一提是生果敏感,見到時自己避開。另外,提一提你或許只是生果敏感才驚,是身體上生理抗拒令你不適,不是生果驚恐,驚恐或許是同童年被誤會及體罰有関,所以不需對敏感太介懷,很多人有不同敏感,至於家人是由於不清楚你敏感這病,關心你童年才這樣,已過去,你其實同一般人無異,如常人對待自己吧,跟本别人也常人地對你

用戶要求終止服務

回覆樓主:

恐懼
如果唔影響生活,多數避開就ok,好似畏高,最多唔去坐摩天輪,唔坐轞車...對生活冇影響
但如果影響到生活,就係病,去搵精神科醫生,睇一次評估左先

註:香港沒有心理醫生,只有精神科醫生和心理學家

大宅

lovinxenia 發表於 19-2-14 20:19
但我唔係因為驚蟲架,我都係超級驚。特別驚榕樹,見到會尖叫,會驚到喊,會唔敢望唔敢郁腳軟,一定唔可以 ...

咁我同你一樣,會失控,驚到喊,尖叫等等,只不過怕嘅嘢唔同,真係好慘,有壓力。驚唔知幾時會撞到。我發夢見到亦會大叫驚醒。怕咪埋眼就形住。

男爵府

Sweetrice 發表於 19-2-19 16:59
咁我同你一樣,會失控,驚到喊,尖叫等等,只不過怕嘅嘢唔同,真係好慘,有壓力。驚唔知幾時會撞到。我發 ...

我唔敢岀街添呀

男爵府

回覆樓主:

其實你應該睇心理醫生,呢啲係心理障礙嚟,唔醫,老啲仲更多嚴重。

伯爵府

牛年勳章

asd456 發表於 19-2-19 18:38
其實你應該睇心理醫生,呢啲係心理障礙嚟,唔醫,老啲仲更多嚴重。
其實都諗過下心理醫生..
係唔係真係醫到?

我聞呢D氣味都覺得唔舒服..咁係唔係要食藥? 先會覺得唔會唔舒服?

伯爵府

想生BB熱投

第1次聽有人怕水果
吾食生果吾會影響生活
我覺得無問題呀

狗/貓/老鼠都有人驚到暈低

男爵府

s160656 發表於 19-2-19 21:39
其實都諗過下心理醫生..
係唔係真係醫到?

我細個都試過無厘頭好唔鐘意藍色,連掂到都會嚇親彈起,後尾試過屋企有一張藍色櫈放的位置會令到阿婆跌倒,但我因為唔想掂到無推開張櫈,阿婆最後跌倒。

跟住我發覺我係有問題,覺得自己唔可以再咁樣,於是鼓起勇氣,用手去掂張藍色櫈,起初會毛管戙,但試多幾次係核服到自己心理病,過多個月就完全對藍色物件無嘢了!

其實真係有得醫治呢啲心理病架。加油!

首頁

尾頁

跳至