論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我請咗個工人,個半月已頂唔順,無心工作,零記性,黑面,博炒,補錢炒咗,宜家請鍾點好過

大宅

我工人玩手機太用神, 要瞓兩個鐘晏覺先做到野.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

象牙宮

湊手機係咪工作?

工作時間表?。几點至几點?。

單面信工人, 豬乸也會上樹。

http://www.sunlight.hk/useful6.asp

女傭工作時間表範例

照料嬰孩: 下載

照料嬰孩(有婆婆協助): 下載

照顧病人: 下載

一般家務: 下載

https://www.hlc.com.hk/job-arrangement.html

外勞每日工作時間表06:00 起床
feifei.tidi.tw/picture/product/big5/a1.pdf

看完这个新加坡女佣工作时间表,再也不会抱怨工作辛苦了~
wemedia.ifeng.com/58584874/wemedia.shtml

WORKING SCHEDULE 工作時間表(可按個人喜好加減) |
https://hkemployergb.com/2017/.../working-schedule-工作時間表-可按個人喜好加減...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

呢d研究報告真係超離地,坐大工主們氣焰,母校都要鬧

公爵府

Call 左中大社會系,投訴左。

ccysj01    發表於 19-2-15 22:34
chbch    發表於 19-2-15 22:21

男爵府

OKC 發表於 19-2-15 19:05

可能我地呢版要組織一個設訴活動。
表示對中大不嚴謹/偏頗既調查極度失望。

公爵府

我無同任何參與呢次survey 教授傾,接電話係一個好斯文男生,可能係RA掛,我話survey 根本無反映大部分實際情形,好多外傭無可能不停工作十三小時,相反成日玩電話,同hea做, 我提議佢地應訪問僱主才公平;我話呢篇報導令好香港以外的人以為香港人喜歡勞役exploit 工人,好無奈!其實好多僱主受盡外傭氣!

大宅

輿論都係偏幫工人,覺得佢地係弱者,其實忍氣吞聲嘅係僱主,洗左咁多錢請佢,無任何保障,又驚佢突然劈炮,直頭買佢怕啦,點敢勞役佢地

男爵府

Deutsche 發表於 19-2-15 22:26
輿論都係偏幫工人,覺得佢地係弱者,其實忍氣吞聲嘅係僱主,洗左咁多錢請佢,無任何保障,又驚佢突然劈炮, ...

係。
而家啲公主好難服待的。勞役喎, 仲唔告到你7彩?
日做十三小時?
比個duty list黎睇下先啦, 係咪用左2小時去浪衫, 三小時洗廁所?
班做survey 教授, 太狂妄太自大, 以為自已係聖人? 幫緊弱者? 佢地知唔知班友講大話當食生菜 做survey幫班騙子宣傳。真係多得佢唔少。

子爵府

OKC 發表於 19-2-14 07:53
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/294215/7%E6%88%90%E5%A4%96%E5%82%AD%E6%AF% ...

真心問中大班人, 有無諗下如果可以在家日做13小時, 間屋有幾大? 要服侍幾多人? 如果咁落力做, 我諗我家的煲, 家俱, 磚都比佢抹薄晒。

男爵府

AWma 發表於 19-2-15 22:57
真心問中大班人, 有無諗下如果可以在家日做13小時, 間屋有幾大? 要服侍幾多人? 如果咁落力做, 我諗我家的 ...

唔係喎。
班友識打太極, 唔可以用香港人速度去諗佢地。
日做13小時個抽油煙機都可以滴油, 個地下都可以痴立立, 個廚房都可以滿布甲由。
我朋友果個, 浪幾件衫用一個鐘, 可以點?

侯爵府

princesscupcake 發表於 19-2-14 11:11
中大研究呢班人梗係冇請過工人,人講乜就寫乜,完全不可信! 點解唔加埋調查吓佢哋玩電話、瞓晏覺、服務質 ...

以偏概全

侯爵府

333s 發表於 19-2-15 14:11
湊手機係咪工作?

工作時間表?。几點至几點?。

Thanks

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

外傭問題講都講到口臭~
哩D所謂調查,以偏概全,嘩眾取寵
僱主得唔到支援,仲要俾D所謂機構砌詞誣衊……

每次睇哩D報導堅係嬲
請佢哋理解咗何謂「外籍家庭傭工」先!!!

1。僱用外傭嘅大多數家庭係雙在職,僱主番工起碼離家9~10小時或以上……工人如何喺哩段時間不停手咁做嘢?!

2。僱主番工「車、鐵、的」乘者自付!「早、午、茶」食者自付!!或租或置要有瓦遮頭有床瞓覺……通通都係用者(僱主)自付…………工人零付出,人工剩袋,甚至仲伸第三只手……又食又拎
待續……

大宅

回覆樓主:

d工人拖長工作又唔講

男爵府

其實呢d研究做來對社會有什麼幫助? 有份做研究嘅人究竟屋企有冇請過工人? 工人工作性質同我們普通市民好唔同 她們有無數機會偷懒, 她們去街市買餸撞到同鄉可以慢慢倾, 甚至有時倾到去公園坐低繼續倾,, 呢d你中大有冇研究埋, 如果香港 真係咁唔好做就唔會咁多人嚟啦!

男爵府

那所謂十三小時最多只是她們離開張床嘅時間, 佢地起咗身唔代表係工作緊, 根本個研究最多只係確定到工人上床休息時間和起身時間, 除非裝 camera 偷拍啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔信囉

子爵府

OKC 發表於 19-2-15 21:41
我無同任何參與呢次survey 教授傾,接電話係一個好斯文男生,可能係RA掛,我話survey 根本無反映大部分實 ...

俾個讚你

侯爵府

OKC 發表於 19-2-14 07:53
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/294215/7%E6%88%90%E5%A4%96%E5%82%AD%E6%AF% ...

一係hea做,大把時間玩電話又唔計

首頁

尾頁

跳至