家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

CV4P 發表於 19-2-15 20:40
唉, 即私人借貸, 有晒借據,打晒指模,簽晒名都無用?

曾經有jm講過,可以搵人幫你追數,當然要俾返d錢當酬勞啦,朋友就預左無得做

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CV4P 發表於 19-2-15 20:40
唉, 即私人借貸, 有晒借據,打晒指模,簽晒名都無用?
你不如直接D問佢係咪諗住破產唔還你畢數啦。

之前我有朋友問我借錢,佢話就算攪唔掂要破產,都會還左錢俾我先。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

CV4P 發表於 19-2-15 09:20
借左六位數比朋友,無乜還過錢, 但佢以家話要申請破產,我可以做d 乜?

問佢有什麼值錢的東西 例如金勞 唔好諗可以拿回50% , 拿回20%已經好好

不是他名下的財產也可以 例如登記在他老婆名下的汽車

複式洋房

2019新春慶豚圓

佢破咗產,你搵收數佬都冇用,只有去佢個破產受託人排隊,有錢剩咪有得收,但就算咁好彩真係有錢剩都一定收唔足

複式洋房

2019新春慶豚圓

回覆 blackshark3 的帖子

係咪要靠自己主動去搵破產受託人架? 我點知邊個係呀?

寶石宮

CV4P 發表於 19-2-23 20:37
回覆 blackshark3 的帖子

係咪要靠自己主動去搵破產受託人架? 我點知邊個係呀? ...

ORO可做查册

https://www.oro.gov.hk/cht/publicsv/compulsory.htm

伯爵府

破產,唔一定無錢,你咪問佢,可唔可以還。

你當佢係朋友,佢唔知當你係咪朋友?
祝你好運。

男爵府

回覆樓主:

你有無問過佢還先?還唔哂還一d都好。

子爵府

2019勳章

回覆樓主:

題外話, 破產可以破幾多次?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊