懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jenkaka 發表於 19-2-15 22:15
我會照坐,樓主唔好唔開心,我識位媽咪陀緊6個月,肚超巨,坐巴士關愛座比阿婆叫佢起身讓佢坐。。果位阿媽 ...

唔好話關愛座啦,我唔係坐關愛座都俾阿婆叫我讓位俾人坐

大宅

brandy.thy 發表於 19-2-15 11:55
4個月,微微見肚。今日拎住袋野坐輕鐵, 見淨係得關愛座有位坐,就坐低左。個袋放左係大脾上面,遮住咗個肚 ...

我陀7個幾月,坐巴士上嘅關愛座,我已經凸起個肚比人知。有個亞婆同個仔,一上車就話,D後生又唔上樓上坐,搞到樓下塞住哂。仲有D人坐哩D位!當時巴士係好多位,因第二個站。我都費事理佢!因為巴士另一面有關愛座,但佢唔坐。可能想坐我嗰邊!佢試吓同我開火,我即刻駡义佢大肚婆唔激得

大宅

4個月,微微見肚。今日拎住袋野坐輕鐵, 見淨係得關愛座有位坐,就坐低左。個袋放左係大脾上面,遮住咗個肚 ...

同一遭遇…不過我8個幾月喇!上星期都係坐關愛座比個阿婆指住我話呢個係長者座喎!我即刻大大聲問佢講乜…佢望一望我肚即刻收聲!最憎呢d持老賣老嘅人!咁好中氣鬧人使鬼坐咩…

禁止訪問

別墅

唔好理人
大肚婆要保護自己同bb
出事冇人會可憐你

大宅

brandy.thy 發表於 19-2-17 15:33
未大肚之前,我都會主動讓座比有需要既人,到依家有左先知原來好多人都已經好無愛心。後生既又扮玩手機當 ...

同意!我上次見到個中左風嘅伯伯企喺度震晒都無人肯讓…我咪起身比佢坐…個伯伯見我大肚就唔肯坐…叫我自己坐…推讓左一輪先有個中年男人肯起身比阿伯坐…陰公…而家d人真係好無愛心…

公爵府

有位坐仲咁講,冇佢咁好氣,唔洗理佢

別墅

唔洗理自己安全要緊, 我20周果陣係地鐵都比個呀嬸推撞
明明都無位坐, 想企多個人GE空間都無, 都要推人
我果時未見肚, 仲有另一個大肚婆係到, 我地一齊比個呀嬸推到
立即同佢開拖

大宅

fish30011988 發表於 19-2-17 15:25
同一遭遇…不過我8個幾月喇!上星期都係坐關愛座比個阿婆指住我話呢個係長者座喎!我即刻大大聲問佢講乜… ...

唔單止係關愛座,仲有啲行街健步如飛橫沖直撞嘅阿婆,老馮要我讓佢咁,要人讓都講聲丫,做咩一野撞埋嚟,我今日8個月肚差啲俾佢撞低咁滯!

大宅

老人家係咁..明明關愛座係比有需要人士優先,但好多老人家好似覺得關愛座就一定係老人家坐咁

大宅

放心啦,到你見肚都唔會有人讓座,我而家個肚大過個胸,地鐵都無人讓,行路仲勁多40up阿毛撞,好想問佢你都生過,見大肚婆都照撞。

大宅

回覆樓主:

4個月個肚係唔明顯,我陀到而家差唔多8個月都唔會時時都有人讓座,有位就坐啦唔駛理其他人

珍珠宮

阿婆自己都有位坐,仲要咁多管閒事

複式洋房

我38w,日日返工放工搭地鐵都冇人會讓

複式洋房

完全明白。。我都試過比人不禮貌拍膊頭起身比亞婆坐。。但同自己講依d 事嬲一下好那。。成車人唔應該有需要既人讓有需要既人。。拍人既人應該用下個腦~

伯爵府

開心吸收勳章

我一開始就已經有呢個大扣針扣係袋度,如果我坐低有人眼望望,我會將個袋放係大用上,扣面向上,跟住就無人再打量我,未見肚時好有用,尤其我長期著鬆身衫

別墅

其實真係無人會讓座,如果真係好唔舒服就出聲叫人讓一讓啦。我依家三個幾月有小小凸肚有關愛座都照坐,特別巴士費事跌低

別墅

我4個月,已經見肚...試過坐地鐵見有一個關愛座,當行過去打算坐時比一個4x既阿姐搶左個位,我老公好嬲想出口時,我話算數啦...
之後企左5個站轉線後,好彩有個男人主動讓座...
所以,讓座要睇運數...

大宅

算啦!發覺香港越嚟越多啲old seafood ,似老賣老。我試過地鐵搭lift,好多人排隊,差唔多排到我入lift時,突然有個阿毛打尖,我叫阿毛排隊,阿毛好大聲同我講佢65歲,不停咁鬧,鬧到入lift,我睇佢咁好中氣又行得走得,真係冇一忽似係優先用者囉。好心呢啲過主啦!

男爵府

brandy.thy 發表於 19-2-17 15:33
未大肚之前,我都會主動讓座比有需要既人,到依家有左先知原來好多人都已經好無愛心。後生既又扮玩手機當 ...

我而家7個月,最近都試過幾次關於讓座既有趣事件:
1. 當時5,6個月,我坐地鐵關愛座,有位老伯伯拎住拐杖走到我面前講「this is for elderly」於是我立刻起身,但回應佢:「but I’m pregnant」佢即時望下我個肚就尷尬地說Oh,bb is okay. 另一個坐緊關愛座既嬏嬏立刻彈起身讓俾個伯伯坐。可能我當時個衣著唔似孕婦,著半截裙同長boots, 所以令人誤會我唔係孕婦
2. 坐西鐵在尖東上車,我同老公推住我大女,我6個月肚都好明顯係孕婦了,架車好多人,我們站在一家3口面前,佢地平排坐住,他們年紀唔老,個仔都有10幾廿歲,都沒有意向讓座,我都冇主動要求佢地讓既,到左元朗站我要落車都係全程企。

首頁

尾頁

跳至