自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

nanananana 發表於 19-2-16 00:08
好多綜藝都有買版權

第一浸有囉,之後都無

男爵府

我做trading, 其實好多時係D外國客拎件產品叫D廠copy, 如果無個D客,間廠本身就唔會突登去起模做。有好多產品只係係自己國家註冊左,其他地方又可以賣。
因為係間廠做,就話人抄,抄完都有market,即係話D end user 都係一樣,違反版權。多q魚

公爵府

2023年兔年勳章

Mm233 發表於 19-2-16 00:15
歐美國家心底最希望係中國肯老老實實俾錢買技術

https://www.chinatimes.com/newspapers/20190206000080-2 ...

其實呢啲新聞,無乜參考價值。

試諗下,如果個推銷員俾得個樣板你,都預咗你無能力去驗到啲乜出嚟。如果係所謂軍事機密科技,亦唔會俾你咁樣攞去銷售。

咁嘅報道,睇嘅都覺得個作者唔知係度講乜。

歐洲國家點諗,唔太清楚。美國交俾國會個份報告,就白紙黑字講明,係唔想大陸用錢,用市場去換技術。有時間嘅,可以睇下份報告點寫,就明白我講緊乜。

https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2018/06/FINAL-China-Technology-Report-6.18.18-PDF.pdf

伯爵府

Amy1974 發表於 19-2-16 00:41
其實呢啲新聞,無乜參考價值。

試諗下,如果個推銷員俾得個樣板你,都預咗你無能力去驗到啲乜出嚟。如果 ...
你有時間既都可以google下就會明白事件始末。簡單講就係send sample去前係講明1.要2個月內還,2.唔可以敲碎。
而華為答應後都係遲還同埋係還打爛左既sample。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章

Mm233 發表於 19-2-16 00:51
你有時間既都可以google下就會明白事件始末。簡單講就係send sample去前係講明1.要2個月內還,2.唔可以敲碎 ...

你可能無留意我講乜。

我無話過報導嘅事件係咪屬實,而係話點睇篇報導,係咪有參考價值。

如果係所謂軍事機密科技,又點可能俾你隨便攞去賣。如果攞一塊樣本去整爛佢,就可以複製到,而個推銷員又傻到會信個客咁乖,唔會攞去複製。

只有兩個可能性,係個推銷員收咗錢,一係個推銷員係無腦嘅。

如果個世界係咁單簡,抄襲嘅就係壞人,壞人就做所有事都係壞事。咁做人就好容易。

It's a Bird... It's a Plane... It's Superman! 因為 superman 維護地球和平了。

別墅

回覆樓主:

你估抄就好容易?點解只係中國有?又唔見有非洲出嘅山寨貨
#曲線要講明

男爵府

梗係,唔係咩叫‘青出於藍勝於藍’,呢次中國或成為最大贏家(emoji)

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

MeowMuiMui123 發表於 19-2-15 15:28
所以華為單case, 我唔會大聲撐中國。中國商家完全唔識尊重人家既知識產權。
...

係囉!

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

dodo322 發表於 19-2-15 14:48
【優異獎】天津市塑膠公司抄襲德國公司的車把轉接架,無論設計、功能及顏色都是完全相同

連公司名都抄埋,真係不知廉恥

首頁

尾頁

跳至