懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都只係生野唔食
西瓜 苦瓜 冬瓜 木瓜 都唔會食
綠豆用左少量煲蓮藕湯飲都無事
同埋我每日都會飲玄米茶或普洱,但會溝好淡咁當水飲,有個味就算
朱古力都會偷食幾粒仔
凍野都會偷幾啖飲下
蝦仲成日食tim

水晶宮

回覆樓主:

西醫- 生同唔乾淨嘅嘢
中醫- 好多嘢都唔食得,跟到足的話唔營養不良都有抑鬱

大宅

韮菜呀!所以要放棄餃子,潮州粉果
重有木耳,要放棄碗仔翅,水餃

複式洋房

我陀0個時除左生野, 酒, 深海魚同蟹直接傷到個胎有毒個D之外, 其他都有飲有食, 冰飲都有飲, 因為當時係夏天太熱, 同埋我唔太戒到奶茶, 只係孕期反應飲少左, 其他無乜特別戒~

當時有人話我唔係話真係毒既唔食就會無事, 到時BB 出世你就知, TOUCHWOOD 我BB而家十個月多D都還無特別大問題, 反而話我個個戒得清到連茶都唔敢飲啖, 佢BB 就比較多小毛病, 我唔係話要比較返D咩, 而係我一直覺得首先每人體質唔同, 你要清楚自己體質本身受D咩唔受D咩, 其次係戒太清反而營養會唔均衡, 我覺得保持心境開朗更加重要~

大宅

虎到金來勳章

其實重點係飲食要均衡,大家話好多唔食得野,我之前懷孕期間都有食過,有的仲係經常食,都冇影響。

大宅

虎到金來勳章

tiffyau 發表於 19-6-10 16:49
我陀0個時除左生野, 酒, 深海魚同蟹直接傷到個胎有毒個D之外, 其他都有飲有食, 冰飲都有飲, 因為當時係夏天 ...

(emoji)同感

別墅

IvansweetHeart 發表於 19-2-15 14:59
我只知西瓜,緑豆,木瓜,蝦蟹苦瓜,有冇D少人講又唔食得架,等我小心D,唔該大家
...

我睇私家,除左薏米和未煮熟的嘢,唔吃得其他都無特別

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

生嘅食物,軟雪糕,酒精,煙,苦瓜西瓜綠豆薏米蟹我都冇食。

反而之前唔飲凍檸茶,依家要飲凍檸茶少甜我先食到野,咖啡間唔中會飲低咖啡因嘅。

洋房

鱼生,薏米,酒类(山楂,菠萝,木瓜,前三后三唔好食,引起宫缩)其他我都冇戒口。大陆有几个app柚宝宝同妈妈网孕育,上面都有得差咩食得咩唔食得,有滴野食得但系建议少食,睇你自己想戒口几严

子爵府

hashtag影視迷勳章

Nbs 發表於 19-6-9 16:52
西醫- 生同唔乾淨嘅嘢
中醫- 好多嘢都唔食得,跟到足的話唔營養不良都有抑鬱
...

我中醫只叫不要吃生冷,同有敏感嘅就唔好食因為唔可以食藥,無叫我咩都戒口。

水晶宮

stef 發表於 19-6-11 16:30
我中醫只叫不要吃生冷,同有敏感嘅就唔好食因為唔可以食藥,無叫我咩都戒口。
...

綜合呢度嘅posts, 好多食物都燥/涼/熱/冷, 好多都唔食得/唔適合食。曾經見過一個 post,連水都話涼。

大宅

IvansweetHeart 發表於 19-2-15 16:21
嗯嗯,係喎忌廉都有D危險

其實cream 有問題有菌嗎? 蛋糕有wor, babyshower 都有cake wor

已刪除用户

別墅

西瓜,涼瓜,冬瓜,榴蓮,雪糕我都有食,其實每樣食小小唔過量就可以,生嘢就不會食。

複式洋房

18babycome 發表於 19-6-14 22:38
其實cream 有問題有菌嗎? 蛋糕有wor, babyshower 都有cake wor

會唔會係因為cream係用蛋白打成
係唔熟嘅野

男爵府

18babycome 發表於 19-6-14 22:38

買超巿UHT 盒裝消毒過的cream 自己即打即食就ok, 但舖頭賣果啲驚佢放得耐滋生細菌所以唔食得

大宅

IvansweetHeart 發表於 19-2-15 14:59
我只知西瓜,緑豆,木瓜,蝦蟹苦瓜,有冇D少人講又唔食得架,等我小心D,唔該大家
...

我西瓜綠豆苦瓜涼粉乜都有食,無事啊,反而係唔熟嘅野就一定唔食

大宅

so-leung 發表於 19-2-15 18:35
但中醫話唔可以飲奶,即豆類製品都唔可以。。。。
可以好難決定,飲定唔飲?
...

奶點會唔飲得 要吸收鈣質 而且飲奶BB都白d

大宅

duckie919 發表於 19-6-9 14:00
係咪乜嘢魚都唔食得呢?

政府個網有寫咩魚唔食得 好似吞拿魚個d
我就無鱗既魚都無食

水晶宮

s_for_samantha 發表於 19-7-19 15:36
奶點會唔飲得 要吸收鈣質 而且飲奶BB都白d

奶可以提供鈣質、蛋白質,不過並唔會令BB白啲。

首頁

尾頁

跳至